tromaktiko: Καλοκαιρινές Συμβουλές για ασφαλή χιλιόμετρα

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Καλοκαιρινές Συμβουλές για ασφαλή χιλιόμετρα



Tα καλοκαιρινά χιλιόμετρα συνήθως είναι πολλά και με ιδιαιτερότητες καθώς το αυτοκίνητο είναι γεμάτο επιβάτες και μπαγκάζια. Έτσι, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε το ταξίδι να πραγματοποιηθεί δίχως προβλήματα, ταλαιπωρία και κινδύνους.Ελέγχουμε
Πριν το ταξίδι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο αυτοκίνητό μας. Έτσι, ελέγχουμε τη στάθμη λαδιού του κινητήρα, τα υγρά φρένων και τα τακάκια ενώ αν χρειάζεται συμπληρώνουμε υγρά φρένων και υαλοκαθαριστήρων. Φυσικά δεν ξεχνάμε την πίεση των ελαστικών αλλά και της ρεζέρβας. Μάλιστα για την πίεση θα πρέπει να συμβουλευτούμε το εγχειρίδιο χρήσης ή την ειδική ταμπέλα που βρίσκεται συνήθως στην πόρτα του οδηγού ώστε να την προσαρμόσουμε στο αυξημένο βάρος που θα έχει το αυτοκίνητο κατά το ταξίδι. Εξίσου σημαντικό είναι να ελέγξουμε τα φώτα και τα φλας, την πληρότητα του φαρμακείου μας και την ετοιμότητα του πυροσβεστήρα μας.

Φορτώνουμε
Μετά τους ελέγχους πρέπει να φορτώσουμε με το σωστό τρόπο το αυτοκίνητό μας. Σημαντικό λάθος που θα πρέπει να αποφευχθεί είναι η τοποθέτηση αντικειμένων στην εταζέρα ή μέσα στην καμπίνα καθώς σε ένα απότομο φρενάρισμα ή σε μια βίαιη αλλαγή πορείας μπορεί αυτά να χτυπήσουν τους επιβαίνοντες. Η προφανής λύση είναι να γεμίσουμε μέχρι τέλους το χώρο των αποσκευών μας. Λάθος ξανά καθώς έτσι τροποποιείται σημαντικά η κατανομή του βάρους και δεν έχουμε την ίδια ασφαλή οδική συμπεριφορά. Η ιδανική λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η χρησιμοποίηση μιας μπαγκαζιέρας οροφής στην οποία όμως τοποθετούμε μόνον τα μεγάλα και ογκώδη αντικείμενα προκειμένου και πάλι να μην αλλάξουμε σημαντικά την κατανομή του βάρους.

Οδηγούμε
Έχοντας ελέγξει το αυτοκίνητο και έχοντάς το φορτώσει σωστά το ταξίδι ξεκινά. Και πάλι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Τηρούμε τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και τις υποδείξεις των τροχονόμων και κυρίως οπλιζόμαστε με υπομονή καθώς τις ημέρες των διακοπών υπάρχει πολύς κόσμος στους δρόμους και σε συνδυασμό με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη δημιουργούν εντάσεις και νεύρα. Αν είναι δυνατόν, το ταξίδι να πραγματοποιηθεί νωρίς το πρωί ή το απόγευμα όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές. Επίσης ο οδηγός θα πρέπει να είναι ξεκούραστος και να μην έχει καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φαγητού. Αν κουραστεί 10 λεπτά χαλάρωσης επαρκούν για ασφαλή οδήγηση 30 λεπτών.

Καλές και κυρίως ασφαλείς διακοπές.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!