tromaktiko: Γαλλία: Το νομοσχέδιο που επικυρώνει το σχέδιο στήριξης στην Ελλάδα, στο υπουργικό συμβούλιο

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Γαλλία: Το νομοσχέδιο που επικυρώνει το σχέδιο στήριξης στην Ελλάδα, στο υπουργικό συμβούλιο



Σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν θα παρουσιάσει το τροποποιημένο νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται το δεύτερο σχέδιο στήριξης για...


 την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο «Φρανς Ιντέρ», ο Μπαρουέν εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα πετύχει την τήρηση των δεσμεύσεών της.
Το νομοσχέδιο πρόκειται να έλθει στη γαλλική Βουλή για ψήφιση, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Με το νομοσχέδιο γίνεται αποδεκτή η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο θα μπορεί στο μέλλον να αγοράζει ομόλογα δημόσιου χρέους που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, να χορηγεί προληπτικά μετρητά σε κράτη που έχουν ανάγκη ρευστότητας ή ακόμη να βοηθά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η συνολική συνεισφορά της Γαλλίας για την Ελλάδα, μέσω του EFSF, θα είναι σχεδόν 32 δισ. ευρώ, 16,8 δισ. για το πρώτο σχέδιο στήριξης και 15 δισ. για το δεύτερο.

Υπογραμμίζεται από γαλλικής πλευράς, ότι η συμμετοχή αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει το γαλλικό χρέος, εφόσον η αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της δεν μακροχρονίσει.

Αντίθετα, το νέο σχέδιο στήριξης θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα και θα αυξήσει το έλλειμμα της Γαλλίας, σε ένα μέγεθος που δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί, καθώς οι γαλλικές τράπεζες υπολογίζεται να χάσουν γύρω στα 2 δισ. ευρώ, λόγω της έκπτωσης που θα υποστούν μέρος των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα κέρδη, και επομένως ο φόρος τον οποίο αποδίδουν επί των κερδών.

Οι τρεις σημαντικότερες Τράπεζες (Credit Agricole, BNP, Societe Generale) θα ανακοινώσουν μέσα στην εβδομάδα, τα ακριβή ποσά έκθεσής τους στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, σε σημερινή συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο "Φρανς Ιντέρ", Ο Φρανσουά Μπαρουέν, απαντώντας και σε ερωτήματα του κοινού, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει την τήρηση των δεσμεύσεών της. Ο Μπαρουέν εξήρε το νέο, πιο ευέλικτο ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο είναι πλέον σε θέση «να παρεμβαίνει προληπτικά έναντι των επιθέσεων των κερδοσκόπων ή των επενδυτών και να παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τους συστήματος».
Σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η συμμετοχή της Γαλλίας στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ο Μπαρουέν είπε ότι θα υπάρξει αντίκτυπος στο έλλειμμα για τα 15 δισ. μόνο, δηλαδή τη συμμετοχή για το δεύτερο σχέδιο στήριξης και υπογράμμισε: «Η συμμετοχή της Γαλλίας για την Ελλάδα δεν πρόκειται για δωρεά, είναι ένα δάνειο. Δανείζουμε στην Ελλάδα η οποία θα μας αποπληρώσει το ποσό».

Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει ότι με το πρώτο σχέδιο διάσωσης «είχαν ζητηθεί ιδιαίτερα πολλά και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την Ελλάδα», ο Γάλλος υπουργός απάντησε: «Είναι βέβαιο ότι οι ωριμάνσεις ήταν πιθανότατα σύντομες. Το γεγονός ότι τα επιτόκια επιμηκύνθηκαν και μειώθηκαν, επιτρέπει σήμερα στην Ελλάδα να κάνει τις προσπάθειές της στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων και να επιτύχει την τήρηση των δεσμεύσεών της στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που της παρέχεται

enet.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!