tromaktiko: Παιδιά και ήλιος: Τι πρέπει να προσέξουμε;

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Παιδιά και ήλιος: Τι πρέπει να προσέξουμε;



Η υπεριώδης ακτινοβολία δρα στον άνθρωπο αθροιστικά. Έτσι, όταν ένα παιδί εκτεθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον ήλιο, ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος αργότερα στη ζωή του μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τα παιδιά μέχρι και το 12ο έτος της ηλικίας. Το δέρμα μαζεύει ήλιο από την γέννησή μας, κάτι που έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η κατάλληλη ενδυμασία, το καπελάκι και το αντηλιακό πρέπει να γίνουν καθημερινή συνήθεια. Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας στα μέτρα ηλιοπροστασίας, δίνοντας πρώτοι εσείς το καλό παράδειγμα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα εργαστηριακής έρευνας που έγινε στο National Cancer Institute, η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που χρειάζεται για να προκαλέσει καρκίνο στα μελανοκύτταρα των παιδιών είναι πολύ λιγότερη από αυτή που χρειάζεται για την καρκινοποίηση μελανοκυττάρων στους ενήλικες.

Τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν το μελαψό χρώμα του δέρματος, βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος. Η υπεριώδης ακτινοβολία, πιστεύεται ότι προκαλεί βλάβη στο γενετικό υλικό των μελανοκυττάρων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το μελάνωμα.

Κατά συνέπεια, η προστασία του δέρματος των μικρών παιδιών είναι ζωτικής σημασίας

Βασικοί κανόνες προστασίας είναι οι εξής:
- Τα παιδιά κάτω των 3 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο. Το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο. Το ηλιακό έγκαυμα γίνεται πιο εύκολα στο λεπτό παιδικό δέρμα.
- Δεν πρέπει να παίζουν σε ανοιχτούς χώρους εκτεθειμένα στον ήλιο, τις ώρες που οι υπεριώδες ακτινοβολίες του ήλιου είναι πιο δυνατές (από τις 12 μμ έως τις 4 μμ).
- Χρειάζεται να ντύνονται με ρούχα ελαφριά, που να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο μέρος του σώματός τους.
- Πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου, στο κατάλληλο σχήμα με το πρόσωπό τους καθώς και καπέλο.
- Τα παιδιά που έχουν πολλές ελιές πρέπει να προστατεύονται επιμελώς όταν εκτίθενται στον ήλιο. Οι τακτικές επισκέψεις στο δερματολόγο είναι απαραίτητες για τη σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση.
- Τα μεγαλύτερα παιδιά δεν πρέπει να μαυρίζουν τεχνητά (σολάριουμ). Όπως ο ήλιος, έτσι και οι συσκευές τεχνητού μαυρίσματος μπορούν να βλάψουν την ευαίσθητη επιδερμίδα τους.

ΠΗΓΗ: ygeiaonline.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!