Οι πόλεις αυτές είναι τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Βέροια, το Ηράκλειο Κρήτης και τα Τρίκαλα, τα οποία μάλιστα διακρίθηκαν διεθνώς για τις προηγμένες για τα ελληνικά δεδομένα τεχνολογίες που χρησιμοποιούν.
Συγκεκριμένα, τα Τρίκαλα διακρίθηκαν στο διαγωνισμό Intelligent Community και χαρακτηρίστηκαν ως ο πιο high tech δήμος στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται επίσης επί 3 χρόνια στις 21 πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου.
Ανάμεσα στις προσφερόμενες υπηρεσίες είναι: τηλεϊατρική, οπτικός δακτύλιος, ευφυείς μεταφορές, on line συνεδριάσεις, και διαδικτυακή αναζήτηση χαμένου κατοικίδιου. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της e-Trikala, Οδυσσέας Ράπτης, στα «Νέα», «η τεχνολογία από μόνη της λειτουργεί με πολύ χαμηλότερο κόστος από οποιαδήποτε άλλη μορφή συνδιαλλαγής. Η εξυπηρέτηση από απόσταση που προσφέρει η τεχνολογία είναι αρωγός στα μειωμένα κονδύλια με τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε από εδώ και πέρα».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε λίγο διάστημα πρόκειται να εγκατασταθούν στο δήμο Τρικάλων συστήματα τηλεματικής με τα οποία θα ελέγχεται η κυκλοφορία, τα καύσιμα και τα οχήματα. Επιπλέον οι κάδοι απορριμμάτων θα διαθέτουν συσκευές που θα πληροφορούν για τη θέση και το βάρος τους.
Το Infotubes είναι άλλο ένα πρόγραμμα που εγκρίθηκε να εφαρμοστεί στο Δήμο Τρικάλων. Χάρη σ' αυτό θα εξυπηρετούνται εύκολα ιδιαίτερα οι τουρίστες, καθώς θα παρέχει μέσω bluetooth στα κινητά τους τηλέφωνα, πληροφορίες για την περιοχή που βρίσκονται.
Η Λάρισα είναι η δεύτερη «έξυπνη πόλη» της Θεσσαλίας. Μέσω της ιστοσελίδας της παρέχεται πρόσβαση στα πολεοδομικά δεδομένα του δήμου, ενώ ψηφιοποιείται και η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης. Η πόλη διαθέτει επίσης τη δυνατότητα τηλεϊατρικής και συστήματος επικοινωνίας με ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη ή από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Όπως δηλώνει στα «Νέα» ο διευθυντής επιχειρησιακού σχεδιασμού του Δήμου Λάρισας Γιώργος Οικονομίδης, «με τη βοήθεια ενός κουμπιού που πατούν, απαντά η τηλεφωνήτρια του ΟΤΕ και τους κρατάει συντροφιά ώσπου να ενημερωθούν οι συγγενείς τους».
Όσον αφορά το Ηράκλειο της Κρήτης, για την εξυπηρέτηση των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις δημοτικές υπηρεσίες προσφέρονται 163 υπηρεσίες πληροφόρησης και παροχής αιτήσεων σε ψηφιακή μορφή, 29 υπηρεσίες υποβολής αιτήσεων με ηλεκτρονικό τρόπο και ηλεκτρονικές πληρωμές. Από τον δήμο παρέχονται υπηρεσίες ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων, ψηφοφοριών, εύρεσης των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων, παρουσίασης όλων των καλλιτεχνών της πόλης με το έργο τους αλλά και τα καθημερινά γεγονότα στην πόλη. Χαρακτηριστική είναι η δυνατότητα ανάγνωσης των εφημερίδων της πόλης από τον 19ο αιώνα, ενώ παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο από ασύρματο δίκτυο.
Η υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη που διαθέτει η Βέροια επίσης την κατατάσσει ανάμεσα στις έξυπνες πόλεις της Ελλάδας. Πραγματοποιεί όμως και σχέδιο δεκαετούς πλάνου ενός «ευφυούς» οικισμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Νομικών Προσώπων του δήμου Παύλο Παυλίδη ο οικισμός θα προσφέρει στους δημότες, στις επιχειρήσεις και στους επισκέπτες του δήμου ένα προηγμένο περιβάλλον τόσο διαβίωσης όσο και εργασίας.
Ο οικισμός βρίσκεται μέσα στο κέντρο της πόλης, η έκτασή του είναι 500 στρέμματα και ο πληθυσμός του 10.000 άτομα. Άλλες υπηρεσίες στη Βέροια όπως η υπηρεσία «Βοήθεια στο σπίτι» διευκολύνουν τη ζωή των δημοτών.
Στα Ιωάννινα, τέλος, υπάρχει ασύρματο δίκτυο και δυνατότητα πρόσβασης σε ψηφιοποιημένα εκθέματα από το Δημοτικό Μουσείο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η αίτηση για πιστοποιητικά από το δήμο μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, ενώ υπάρχει και υπηρεσία ηλεκτρονικής ξενάγησης για τον πολίτη και τον επισκέπτη.
tvxs.gr