tromaktiko: Τα καλά και τα κακά νέα μιας συμφωνίας

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Τα καλά και τα κακά νέα μιας συμφωνίας



του Αλέξανδρου Μερκούριου
Τι φέρνει, τι παίρνει και τι δίνει ένα ντιλ Alpha Bank - Eurobank...


Η οικονομία έχει πάντοτε ανάγκη από καλά νέα. Και με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία έχει να ακούσει κάποιο καλό νέο εδώ και χρόνια, το επικείμενο deal Alpha-Eurobank (όπως ακούγεται ότι θα λέγεται και η νέα υπερτράπεζα) είναι ένα κατ’ αρχήν καλό νέο. Μια εξέλιξη που βάζει τέλος στο σερί των κακών ειδήσεων και διαμορφώνει μερικές προϋποθέσεις για να σταματήσει η κατρακύλα. Μπορεί, όμως, να σηματοδοτήσει και μια επιστροφή, έναcome back, για την ελληνική οικονομία; Δυστυχώς για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ακόμη πολύ νωρίς.

Τις λεπτομέρειες του deal που θα ανακοινωθεί το μεσημέρι σήμερα, φρόντισαν να τις διαρρεύσουν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι. Και εδώ βρίσκεται και η αισιοδοξία για το ότι το deal έχει κλείσει και θεωρείται 99% βέβαιο. Γιατί αν θυμάστε στην περίπτωση του Εθνική - Alpha που δεν έκλεισε, δεν υπήρχε καμία λεπτομέρεια, παρά μόνο μια πρόταση. Και μάλιστα μια πρόταση έτοιμη να «καεί»… Βέβαια, από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει. Έστω κι αν έχουν περάσει λίγοι μόνο μήνες, τα δεδομένα είναι δραματικά και οι τραπεζίτες δεν έχουν περιθώρια για παίγνια. Αντίθετα, φαίνεται ότι τουλάχιστον οι βασικοί μέτοχοι των δύο τραπεζών αντιλήφθηκαν ότι αν δεν προχωρούσαν σε μια κίνηση ουσίας θα κατέληγαν στο ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας άρα και σε κρατικοποίηση. Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν περιορίστηκαν σε μια απλή συγχώνευση, αλλά φρόντισαν να εξασφαλίσουν και την εμπλοκή του Κατάρ, που ήδη διατηρούσε μερίδιο στην Alpha.

Εφόσον λοιπόν το deal κλείσει, κατά τις διαρροές του τελευταίου τριημέρου:

Στη νέα τράπεζα που θα λέγεται AlphaEurobank, το κρατικό fund του Κατάρ θα αποκτήσει από 16% έως 20% στο νέο σχήματος, η οικογένεια Λάτση το 20% περίπου (από 44,8% που κατέχει στην Eurobank), ενώ ο «πατριάρχης» της Alpha, Ι. Κωστόπουλος θα βρεθεί με 4-5% από το σημερινό 9 στην «δική του» τράπεζα.

Η νέα τράπεζα θα προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση αύξηση κεφαλαίου και ομολογιακό έως 2 δις ευρώ.

Η σχέση ανταλλαγής μετοχών Alpha / Eurobankείναι πιθανό να κινηθεί μεταξύ 1:1 και 1: 1,10 ή 1,15 αντίστοιχα.

Πρόεδρος θα είναι ο Ι. Κωστόπουλος, ενώ οι θέσεις διευθυνόντων θα είναι δύο καιν θα τις καταλάβουν οι σημερινοί διευθύνοντες, δηλαδή ο Νανόπουλος και ο Μαντούνης. Και από κάτω θα τοποθετηθεί όλη η παρέα των μεγαλοστελεχών των δύο ομίλων: Καραμούζης, Μπαλλής, Κολακίδης, Αρώνης, Φιλάρετος και Θεοδωρίδης.

Τώρα, γιατί όλα αυτά είναι καλά νέα για εμάς;

Σε άλλες εποχές θα σας έλεγα ότι δεν με νοιάζει ποσώς. Σήμερα, όμως, θα σας απαντήσω ότι έχει μια σημασία. Όχι μόνο για μετόχους ή καταθέτες, αλλά ακόμη και γι’ ανθρώπους που δεν περνούν ούτε έξω από ένα υποκατάστημα.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και αρκετούς μήνες οι τραπεζικές μετοχές (άρα και η αξία των τραπεζών) έχει καταβαραθρωθεί. Με απώλειες 25% μόνο την τελευταία εβδομάδα ο τραπεζικός κλάδος περνά τη σοβαρότερη κρίση του. Οι τρεις μεγαλύτεροι όμιλοι (Εθνική, Alpha, Eurobank) έχουν αποτίμηση κάπου 4,7 δις. ευρώ, ενώ η μετοχή της «ναυαρχίδας» Εθνικής έπιασε την Παρασκευή «πάτο» στα 2,7 ευρώ…

Πολλοί λένε ότι τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται από ξένα κέντρα (και funds) ένα σχέδιο κατεδάφισης της ελληνικής αγοράς, ώστε το ΧΑ να οδηγηθεί στις 500-550 μονάδες, με τις τράπεζες να υποχωρούν κάπου 35% ακόμη από τα σημερινά επίπεδα. Με τις συνθήκες της περασμένης εβδομάδας, αυτό θα ‘ήθελε άλλες 15-20 ημέρες για να ολοκληρωθεί.

Διόλου τυχαίες οι φήμες για ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης στήριξης από το μεσημέρι της προηγούμενης Δευτέρας. Διόλου τυχαίο και το ότι οι πωλητές των ελληνικών τραπεζών στα χρηματιστήρια δεν είχαν ενδοιασμούς να συνεχίσουν την ρευστοποίηση θέσεων τους άσχετα από τις ζημιές που γράφουν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα. Διόλου τυχαίο επίσης ότι Deutsche Bank και UBS δύο μεγάλοι ξένοι οίκοι με σημαντικές θέσεις (κάποτε) στην ελληνική αγορά και ειδικότερα τις τράπεζες, υποβάθμισαν αυτούς που κάποτε αγόραζαν, προτού ακούσουν καν τα αποτελέσματα εξαμήνου. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι ξένοι περίμεναν περαιτέρω πτώση για να πάρουν κοψοχρονιά ότι ελληνικό έχει αξία.

Υπό την έννοια και την αντίληψη αυτή λοιπόν ένα deal Alpha - Eurobank μάλλον αναστέλλει τους σχεδιασμούς αυτούς, βάζοντας φρένο στην χρηματιστηριακή απαξίωση των τραπεζών και την εξαΰλωση του ΧΑ. Και σε εσωτερικό επίπεδο, «σώζει» τις ιδιωτικές τράπεζες από την κρατικοποίηση (για όσους θεωρούν ότι αυτό είναι κακό), ενώ δείχνει το δρόμο και σε άλλες τράπεζες, ή και άλλα επιχειρηματικά σχήματα να ακολουθήσουν με ανάλογες κινήσεις ανεξάρτητα από τις προσωπικές επιθυμίες και ματαιοδοξίες των ιδιοκτησιών. Και αυτά είναι τα καλά νέα.

Τα ερωτήματα τώρα για το μέλλον είναι:

Θα σταματήσει η πτώση των τραπεζών στο χρηματιστήριο; Αυτό θα αρχίσει να απαντάται από σήμερα το πρωί, που θα αποτυπωθεί η θετική τάση. Το πιο αισιόδοξο σενάριο μιλάει για ανοδική κίνηση μέχρι και 30-35% με τον γενικό δείκτη να επιστρέφει στα όρια των 1.300 μονάδων. Όχι τίποτα φοβερό δηλαδή. Απλά η Εθνική θα επιστρέψει στο 4,5 ευρώ…

Ακόμη βέβαια κι αν το σενάριο επαληθευτεί, δεν μπορεί να μην ακολουθηθεί από μια ακόμη πτώση, καθώς η τάση του ΧΑ είναι πτωτική: Η διόρθωση για τη μετοχή της Εθνικής ήταν 43% μόνο τον τελευταίο μήνα και54% από την αρχή του χρόνου. Για την Alpha οι απώλειες ήταν 39% τον τελευταίο μήνα, και 50% από την αρχή του χρόνου. Η Eurobank έχασε 38,6% σε μόλις ένα μήνα. Τα δεδομένα, λοιπόν λένε ότι το deal μόνο περιστασιακά θα βοηθήσει το χρηματιστήριο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η τάση που διαμορφώνει δεν είναι ευκαταφρόνητη. Δίνει ένα καλό νέο. Και μάλιστα το πρώτο, εδω και χρόνια. Και κυρίως δείχνει το παράδειγμα που μπορούν και άλλοι να ακολουθήσουν. Όχι μόνο στις τράπεζες.

Υπάρχουν βέβαια και κακά νέα

Για μία τράπεζα που διαμορφώνεται από δύο προϋπάρχουσες με περίπου 1.100 καταστήματα στην Ελλάδα και 2.500 καταστήματα στο εξωτερικό και 35.000 υπαλλήλους, είναι προφανές ότι μία συγχώνευση υα έχει και παράπλευρες απώλειες. Οι διοικήσεις υποστηρίζουν ότι η συγχώνευση θα κλείσει χωρίς να απομακρυνθεί προσωπικό, αλλά η κοινή λογική λέει ότι ένας βασικός στόχος ενός τραπεζικού deal είναι οι οικονομίες κλίμακας και ο περιορισμός του κόστους. Και εδω φαίνεται πως τα πλάνα των δύο τραπεζών «βλέπουν» συνέργειες ύψους 200 εκατ. ευρώ. Άρα και τις σχετικές περικοπές σε προσωπικό και καταστήματα, που συχνά λόγω του μέχρι τώρα ανταγωνισμού, ήταν το ένα δίπλα στο άλλο… Και βέβαια μαζί με τα καταστήματα θα πληγούν ανάλογα και αυτοί που τα νοίκιαζαν στις τράπεζες που νόμιζαν ότι είχαν ένα σίγουρο έσοδο…

Κάπως έτσι, δεν ξεκινάει και το μάθημα για το σπιράλ θανάτου σε μια οικονομία;
http://topontiki.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!