τελευταίες ημέρες, λόγω και της γενικότερης αναταραχής στις αγορές της Ευρώπης, το νόμισμα έχει ανατιμηθεί σημαντικά πλήττοντας τις εξαγωγές.
Μέσα στο 2011, το φράγκο ανατιμήθηκε 11% έναντι του ευρώ, φθάνοντας έως το επίπεδο-ρεκόρ των 1,0075 φράγκων ανά ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε. Σήμερα, Τετάρτη, το φράγκο ανέκτησε και πάλι έδαφος και βρίσκεται πάνω από τα 1,1465 φράγκα/ευρώ.
Η Κεντρική Τράπεζα, αφού προσπάθησε χωρίς μεγάλη επιτυχία να θέσει τιμή-στόχο σε σχέση με το ευρώ, αποφάσισε να αυξήσει τη ρευστότητα στις αγορές συναλλάγματος για να μειώσει την αξία του νομίσματος.
Δεν αποκλείει μάλιστα να πάρει και άλλα μέτρα στο προσεχές διάστημα αν και ως τώρα οι αγορές δεν μοιάζουν να πείθονται.
Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας SonntagsZeitung, η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να υποστηρίξει με 2 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (1,74 δισεκατομμύρια ευρώ) τις εταιρείες που έχουν πληγεί από την άνοδο του ελβετικού νομίσματος προκειμένου να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Πρόκειται κυρίως για εξαγωγικές και τουριστικές εταιρίες.
Οι εταιρείες θα χρηματοδοτηθούν από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού που αναμένεται να καταγραφεί το 2011 και το οποίο υπολογίζεται σε 2,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.
Η ανατίμηση του φράγκου κάνει πολύ ακριβά τα ελβετικά προϊόντα για τους ξένους, υπονομεύοντας τις εξαγωγές της χώρας, στις οποίες βασίζεται το 50% του ΑΕΠ της.
Χαρακτηριστικά, προσθέτει το Bloomberg, ένα φλιτζάνι καφέ στο καφέ Σεν Γκοτάρ στη Ζυρίχη κοστίζει 8,30 δολάρια (περίπου 5,7 ευρώ), ενώ ένα χάμπουργκερ σε κατάστημα της αλυσίδας Μακ Ντόναλντ στην Ελβετία κοστίζει 128% περισσότερο από ότι στις ΗΠΑ.
Αν συνεχιστεί η ίδια τάση, αναλυτές εκτιμούν ότι θα αυξηθεί η ανεργία και θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της χώρας.