Οι αδελφικές σχέσεις Κύπρου-Αρμενίας
εδράζονται σε κοινές παραδόσεις, στον αγώνα μας για επιβίωση και
προκοπή, και πάντοτε με βάση την πίστη στο...
διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, την ανεξαρτησία και την ελευθερία των λαών, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, την ανεξαρτησία και την ελευθερία των λαών, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
Σε ομιλία του, στην εκδήλωση για την άφιξη του πλοίου «Αρμενία» στο νέο λιμάνι Λεμεσού, με την ευκαιρία της 20ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Αρμενίας, στην παρουσία του Προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρτζσιάν, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «αυτή η διαχρονική φιλία αποτελεί και τη στέρεα βάση για τη μελλοντική μας στενή συνεργασία, ώστε και οι επερχόμενες γενεές να ωφεληθούν και να φροντίζουν για τη συνέχιση της εμβάθυνσης της συνεργασίας των χωρών και των λαών μας».
Αναφερόμενος στο ιστιοφόρο «Αρμενία», είπε πως η Κύπρος είναι ο τελικός σταθμός του πλοίου, που τον Μάιο του 2009 ξεκίνησε το ταξίδι του «ο γύρος του κόσμου», υπό τον Ζορί Μπαλαγιάν, με αποστολή την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για το αρμενικό έθνος.
«Το ταξίδι», σημείωσε, «είναι αφιερωμένο στον Άγιο Μεσρώπ Μαστότς, τον "πατέρα" του αρμενικού αλφαβήτου, καθώς και στην 1700η επέτειο του Χριστιανισμού στην Αρμενία. Είναι μεγάλη τιμή που η ολοκλήρωση του ταξιδιού γίνεται στην Κύπρο, συμβολικό των εξαίρετων σχέσεων Κύπρου-Αρμενίας».
Ο πρόεδρος Χριστόφιας καλωσόρισε στην Κύπρο τον πρόεδρο της Αρμενίας, λέγοντας πως «ο φίλος Πρόεδρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο τον περασμένο Ιανουάριο, και είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά που τον έχουμε κοντά μας ξανά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας ακόμη μια φορά τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας».
Όπως πρόσθεσε, «πριν από σχεδόν 90 χρόνια χιλιάδες διασωθέντες Αρμένιοι έφθασαν για να βρουν καταφύγιο στην Κύπρο από τη γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Τουρκία».
«Οι απόγονοι αυτών των προσφύγων αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας της Κύπρου, ενώ παράλληλα διαφυλάσσουν και καλλιεργούν την άξια καταγωγή τους. Οι Αρμένιοι συμπατριώτες μας, μέσα από τις δραστηριότητες τους, αποτελούν έναν σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των χωρών μας, πετυχαίνοντας πάντοτε να τοποθετούν την Αρμενία στην καρδιά όλων των Κυπρίων», είπε.
Από την πλευρά του, ο Αρμένιος πρόεδρος δήλωσε ότι οι βαθιές ρίζες φιλίας μεταξύ του αρμενικού και του κυπριακού λαού επιβεβαιώνονται για ακόμη μια φορά.
Ανέφερε πως η επιλογή της Κύπρου ως κατάληξη και καταφύγιο του ταξιδιού του ιστιοφόρου «Αρμενία», είναι συμβολική και εξέφρασε τη βαθιά του ικανοποίηση «για το γεγονός ότι με την ευκαιρία αυτή και για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώνονται οι βαθιές ρίζες φιλίας μεταξύ του αρμενικού και του κυπριακού λαού».
«Είμαστε φίλοι και στις στιγμές της χαράς και στις στιγμές της λύπης», είπε ο πρόεδρος Σαρτζσιάν και εξέφρασε την οδύνη του αρμενικού λαού στο άκουσμα της είδησης για την φονική έκρηξης της 11ης Ιουλίου, και κάλεσε όλους να τηρήσουν μονόλεπτη σιγή εις μνήμη των θυμάτων.
Τέλος, ο πρόεδρος της Αρμενίας συνεχάρηκε τους θαλασσοπόρους για την επιτυχία του μακρινού τους ταξιδιού και εξήρε την προσπάθεια και το έργο τους.
Με την άφιξή του στο λιμάνι της Λεμεσού, το ιστιοφόρο «Αρμενία» ολοκλήρωσε το ταξίδι του στις πέντε Ηπείρους, και στους «δρόμους της διασποράς των Αρμενίων», μετά από δυο χρόνια και τρεις μήνες.