διεκδικώντας την παραμονή όλων των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος την Τρίτη στις 11 το πρωί, απ΄όπου θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Το StreetPress.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, Παναγιώτη Προύτζο, ο οποίος μας είπε ότι η ομοσπονδία κινητοποίησε τον κλάδο μέσα στον Αύγουστο, λόγω του ότι επίκειται ο Υπουργός Εργασίας να ορίσει τις ειδικότητες που θα “πεταχτούν”, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά. Ο κ. Προύτζος τόνισε ότι το πόρισμα της Επιτροπής Κρίσεων του υπουργείου για τις ειδικότητες εργαζομένων που θα τεθούν εκτός βαρέων και ανθυγιεινών στερείται επιστημονικής έρευνας και μία ενδεχόμενη απόφαση του υπουργού να βγουν εκτός βαρέων και ανθυγιεινών εργαζόμενοι όπως σερβιτόροι, καμαριέρες, μάγειρες, λαντζέρηδες και ψήστες, θα δημιουργήσει πολύ αρνητικές συνέπειες για τη ζωή των εργαζομένων αυτών. Εκτός από την κεντρική συγκέντρωση της ομοσπονδίας που θα γίνει στην Πλατεία Κλαυθμώνος, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις και νησιά της χώρας, όπου υπάρχουν σωματεία εργαζομένων στον κλάδο της σίτισης και του τουρισμού, όπως στην Κρήτη (θα γίνουν συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο), την Ρόδο, την Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική, την Κέρκυρα και την Πάτρα.
Σχετικά με την ανασφάλιστη εργασία, ο κ. Προύτζος δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό είναι ο πιο ανασφαλής κλάδος εργαζομένων. Η διαπραγματευτική ισχύς των εργαζομένων στην σίτιση και τον τουρισμό απέναντι στους εργοδότες είναι ανύπαρκτη, σύμφωνα με τον κ. Προύτζο, λόγω της ανασφάλειας που νιώθουν οι εργαζόμενοι ότι θα βρεθούν χωρίς δουλειά σε περίπτωση που πιέσουν τους εργοδότες για ασφαλιστική κάλυψη. Σύμφωνα με πρόσφατο πόρισμα του ελεγκτικού μηχανισμού του ΙΚΑ, από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν,ένας στους τρεις εργαζόμενους στην σίτιση και τον τουρισμό βρέθηκαν να εργάζονται ανασφάλιστοι, ποσοστό πολύ μικρότερο από την κατάσταση που επικρατεί στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον κ. Προύτζο.
Συγκεκριμένα, το 2010 οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι στην σίτιση και τον τουρισμό ανήλθαν σε μόλις 230.000. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τόνισε ότι το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας παίρνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις στους λιγότερο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (απομακρυσμένα νησιά κλπ), όπου οι ελεγκτές δεν πρόκειται να πατήσουν ποτέ για έλεγχο, όπως μας είπε χαρακτηριστικά.