tromaktiko: Σχετικά με: "Για άλλη μια φορά ΤΕΙ και ενώσεις αποφοίτων τους έκαναν άνω κάτω την τεχνική παιδεία"

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Σχετικά με: "Για άλλη μια φορά ΤΕΙ και ενώσεις αποφοίτων τους έκαναν άνω κάτω την τεχνική παιδεία"



Βασικά θα πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή σε ότι αφορά τις σχολές. Πχ σε πολλές χώρες της Ευρώπης ειδικότητες όπως νοσηλευτές, ηλεκτρολόγοι, και υπομηχανικοί βγαίνουν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μια και τα ΤΕΙ είναι ελληνική πατέντα. Όλες αυτές οι ειδικότητες αξιολογούνται όχι μόνο κατά τη διάρκεια σπουδών, αλλά και κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού βίου. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά το παράδειγμα ενός δικού μου ανθρώπου που στο εξωτερικό, σπουδασε ηλεκτρολογος, παρακολούθησε 2 σχολές εκ των οποίων η μια 4ετεις. Εκεί είχε το δικαίωμα να διαχειρίζεται αρκετές χιλιάδες Volt και κάθε 2 χρόνια έδινε εξετάσεις για να αξιολογηθούν οι τεχνικές του γνώσεις καθώς και οι γνώσεις που έχουν σχέση με την ασφάλεια. Εδώ το πτυχίο της 4ετους σχολής αναγνωρίζεται ως πτυχίο δευτεροβάθμιας και το πτυχίο της 3ετους, που είναι κατώτερη, ως πτυχίο ΙΕΚ.
Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορεί να ανοίξει δικη του δουλειά, μια και σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα μπορεί να εργαστεί μόνο ως βοηθός ηλεκτρολόγου.
Το αστείο βέβαια είναι ότι πολλοί από τους αποφοίτους των δικών μας ΤΕΙ δεν έχουν ούτε τις μισές γνώσεις από αποφοίτους σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού, αφού απουσιάζει η αξιολόγηση των καθηγητών και φυσικά των αποφοίτων.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!