tromaktiko: Ρόσκα Ευρυτανίας...

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ρόσκα Ευρυτανίας...



Η Ροσκά είναι ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μέτρων ανάμεσα στα όρη Παναιτωλικό...
και Οξυά που αποτελεί απόληξη των Βαρδουσίων. Ανήκει στον καλλικρατικό δήμο Καρπενησίου (τέως καποδιστριακός δήμος Δομνίστας), απέχει 56 χλμ από το Καρπενήσι και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 107 κάτοικοι.
Βρίσκεται στο Ν. τμήμα του Νομού Ευρυτανίας και στην αριστερή όχθη του Κρικελλοποτάμου, σε υψ. ί.010 μ. Συνδέεται οδικά με τη Δομνίστα (μέσω Σκοπιάς - Καστανούλας), το Θέρμο μέσω Μεσοκώμης -Ανινου και με το Μεγάλο Χωριό, μέσω Στουρνάρας - Καλλιακούδας (με δυσκολία).
Συνδέεται και με τον Προυσό, μέσω Προδρόμου με δρόμο που διανοίχτηκε το 2007. Κατοικείται μόνιμα από λίγους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι δέχεται αρκετούς παραθεριστές. Ο επισκέπτης της Ροσκάς, εκτός από το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, που συνδυάζει την ήμερη με την άγρια φύση, θα απολαύσει τα γάργαρα και πεντακάθαρα νερά, ντόπιο κρασί, μέλι, καρύδια κ.ά,, οπωσδήποτε δε πρέπει να επισκεφθεί τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου φυλάσσεται αντιμήνσιο του 1815, στο οποίο αναγράφεται αφιέρωση του Επισκόπου Λιτζάς και Αγράφων Δοσιθέου. Άλλες εκκλησίες: Παναγίας, Αγίου Αθανασίου και Προφήτη Ηλία. Ο παλιότερος πλάτανος της πλατείας υπάρχει από το 1846. Το διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου, που δε λειτουργεί ελλείψει μαθητών, έχει διαμορφωθεί σε ξενώνα. Το χωριό πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου (Αγίας Παρασκευής). Είναι γενέτειρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης και Ελλάδας στο οεαοΐι-νοΐίΰν, Βάσως Καραντάσιου.

Η Ροσκά είναι ένα θαυμάσιο «κέντρο» γνωριμίας με το άγριο ευρυτανικό τοπίο. Αποτελεί τη σπουδαιότερη και ωραιότερη πρόσβαση προς το εκπληκτικό φυσικό τοπίο - μνημείο της φύσης «Πανταβρέχει». Απέχει μόλις 4 χλμ. από την κοίτη του ποταμού, όπου υπάρχει χώρος παρκαρίσματος. Το υπέροχο αυτό φαράγγι είναι ασυνήθιστης άγριας ομορφιάς και για να το διασχίσει κανείς απαιτούνται 40 -50', περίπου.Ένα δεύτερο φαράγγι λιγότερο γνωστό είναι στην περιοχή της Κατωβρύσης μήκους 1.900 μ., με 29 καταρράκτες, ύψους μέχρι 12 μ. και υψομετρική διαφορά φαραγγιού 400 μ. Ο παλαιότερος πλάτανος της Ροσκάς φυτεύτηκε το 1896. Από τη Ροσκά μπορεί ακόμη κανείς να πραγματοποιήσει μια υπέροχη πεζοπορική διαδρομή προς Πρόδρομο Προυσού (1 14 ώρα), περνώντας πέτρινο παραδοσιακό γεφύρι, ενώ καταπληκτική είναι και η διαδρομή προς Κοντίβα - Καστανιά από την Κρεμαστή γέφυρα του Κρικελλοποτάμου (2 ώρες, περίπου).  Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ροσκάς υπάγονται και οι συνοικισμοί Στουρνάρας ή Δολιανών και Κοντού ή Κοντίβας.
Η Στουρνάρα ή Δολιανα (μέχρι το 1930) το 1879 είχε 205 κατοίκους και το 2001 βρέθηκαν εκεί 15 άτομα και 19 σπίτια. Βρίσκεται σε υψ. 820 μ. και μέσα σε πυκνή βλάστηση. Τα περισσότερα σπίτια είναι σήμερα ερειπωμένα, σε μικρές εκτάσεις με αναβαθμίδες (πεζούλες) που παλιότερα καλλιεργούνταν. Ανακαινίζονται αρκετά σπίτια για θερινές κατοικίες και λειτουργεί ήδη ο παλιός Νερόμυλος του χωριού. Έχει αρκετές Εκκλησίες (Προφήτη Ηλία, Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Αθανασίου, Παναγίας και Αγίας Παρασκευής). Στις 20 Ιουλίου (Προφήτη Ηλία) γίνεται πανηγύρι, στο οποίο συναντώνται εκατοντάδες απόδημοι από Ελλάδα και εξωτερικό.

Η Στουρνάρα είναι ο τόπος καταγωγής του νεομάρτυρα Γερασίμου του Μεγαλοχωρίτη, που - κατά την παράδοση - λεγόταν Στουρνάρας από τη γενιά της μητέρας του και προς τιμή του ο οικισμός Δολιανα μετονομάστηκε σε Στουρνάρα, καθώς και του Εθνομάρτυρα Παπα-Δημήτρη Βαστάκη, ο οποίος βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Ιταλούς, στις 23-12-1942, στο Μικρό Χωριό.Τέλος, η Στουρνάρα αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση από την πλευρά της Καλλιακούδας προς το εκπληκτικό «Πανταβρέχει». Εξάλλου και τα νερά που πέφτουν στο ποτάμι και δημιουργούν το καταπληκτικό αυτό θέαμα από την πλευρά της Στουρνάρας πηγάζουν.

Ο Κοντός ή Κοντίβα (μέχρι το 1930) είναι μέσα σε απόκρημνα βράχια και δεν κατοικείται πλέον, παρά μόνον κατά τους θερινούς μήνες. Το 1971 αριθμούσε 31 άτομα. Διατηρούνται σε καλή κατάσταση οι εκκλησίες του Αϊ - Γιώργη και της Μεταμόρφωσης του Σοιτήρα, ενώ το εκεί Δημοτικό Σχολείο ανακαινισμένο, λειτουργεί ως ξενώνας για όποιον βρεθεί στην Κοντίβα. Στις 6 Αυγούστου, κάθε χρόνο, γίνεται πανηγύρι με τη συμμετοχή των απανταχού Κοντιβιωτών
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!