Λιβύη η Διεθνής Αμνηστία, με τα Ηνωμένα Έθνη να ζητούν αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές ενώ οι συγκρούσεις στη χώρα συνεχίζονται και οι αντικαθεστωτικοί μεταφέρονται από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη.
Τα πυρά δεν έχουν ακόμη καταλαγιάσει στην Τρίπολη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας πάντως τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Από τους τελευταίους θύλακες υπέρ του Καντάφι μέσα στην πρωτεύουσα παραμένει η γειτονιά Αμπού Σαλίμ, η οποία είδε μέχρι και τα ξημερώματα έντονες συγκρούσεις.
Πέραν των μαχών στο Αμπού Σαλίμ στην Τρίπολη, οι μάχες επικεντρώνονται πλέον κυρίως στην πόλη της Σίρτης, όπου φαίνεται πως οι αντικαθεστωτικοί πως συναντούν ακόμη σθεναρή αντίσταση από τους υποστηρικτές του Καντάφι.
Βρετανικά μαχητικά βομβάρδισαν αποθήκη στην πόλη, ενώ ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη βομβάρδισαν επίσης θέσεις στην περιοχή το βράδυ της Πέμπτης.
Η διεθνής κοινότητα επισημαίνει πάντως πως διαπιστώνει βιαιοπραγίες και καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και από τις δύο πλευρές στην εμφύλια σύρραξη.
Ανάμεσα στα σοβαρότερα περιστατικά που επιρρίπτονται στους εξεγερμένους αφορούν γεγονότα μετά την κατάληψη της Ζαουίγια. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως έχει συγκεντρώσει «ισχυρότατες μαρτυρίες» ιδιαίτερα σε σχέση με κατηγορίες πως εργάτες από νοτιότερα μέρη της Αφρικής υπέστησαν βίαιη μεταχείριση από εξερμένους που τους θεώρησαν μισθοφόρους του Καντάφι.
Άλλες καταγγελίες κάνουν λόγο για βασανιστήρια σε βάρος συλληφθέντων, ακόμη και εκτελέσεις, και από τις δύο πλευρές. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε πως τα δύο τελευταία είναι προς το παρόν δύσκολο να επιβεβαιωθούν, αλλά υπογράμμισε πως θα μπουν στο μικροσκόπιο της υπάρχουσας Διερευνητικής Επιτροπής για τη Λιβύη.
Νομιμοποιούνται και εγκαθιδρύονται οι αντικαθεστωτικοί
Το πρωί της Παρασκευής, οι αντικαθεστωτικοί είχαν σχεδόν ολοκληρώσει την εγκατάστασή τους από την Βεγγάζη στην Τρίπολη, η οποία πλέον θα είναι η διοικητική βάση τους.
Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην ανάληψη της εξουσίας στη Λιβύη, με τη νομιμοποίησή τους να ενισχύεται από το μπαράζ των επίσημων επάφων που έχει η ηγεσία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου με ξένες ηγεσίες τις τελευταίες ημέρες -αρχικά με τον Νικολά Σαρκοζί και έπειτα με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η μεταφορά του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) στην Τρίπολη ανακοινώθηκε επίσημα, όπως και η σαφής πρόθεση του Συμβουλίου να κυβερνήσει την Λιβύη από την πόλη: «Ανακοινώνω ότι στην Τρίπολη ξεκινά η ανάληψη των εργασιών του εκτελεστικού γραφείου», δήλωσε ο Αλί Ταρχούνι, ο υπεύθυνος για την οικονομία και τα πετρελαϊκά θέματα.
Όταν ρωτήθηκε από το Reuters εάν δηλώνει επισήμως ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, προτίθεται να κυβερνήσει τη Λιβύη από την Τρίπολη, απάντησε απερίφραστα «ναι».
Παράλληλα, ο ΟΗΕ έδωσε το «πράσινο φως» για ξεπάγωμα λιβυκών περιουσιακών στοιχείων, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, για να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες.
Η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στα Ηνωμένα Έθνη ελήφθη τελικά παρά τις αντιδράσεις που προέβαλε η Νότιος Αφρική, η οποία διατηρεί ακόμη κάποιους δεσμούς με το καθεστώς Καντάφι.
Η Νότιος Αφρική έσπευσε μάλιστα να επισημάνει ότι η απόφαση για το ξεπάγωμα δεν συνιστά αναγνώριση των αντικαθεστωτικών ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης -καθώς, επισήμως, η Πρετόρια περιμένει τη σχετική απόφαση της Αφρικανικής Ένωσης.
Την ίδια στιγμή πάντως, οι ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν να αναγνωρίζουν η μία μετά την άλλη το NTC ως το νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού. Σταθμός, σε αυτό το μέτωπο, θεωρείται η αναγνώριση του Αραβικού Συνδέσμου την Πέμπτη.