Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που διεκδικεί για τον εαυτό του χαρακτήρα επαναστατικής κυβέρνησης και την αναγνώριση του από όσο το δυνατό περισσότερες κυβερνήσεις, επιδιώκει να προσδώσει στα στρατεύματα που βρίσκονται υπό τις διαταγές του χαρακτήρα τακτικού στρατού, αναγνωρίζοντας μόνο σε αυτά το δικαίωμα να φέρουν όπλα.
Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών οι υπόλοιπες ένοπλες ομάδες χαρακτηρίζονται παραστρατιωτικές, πιέζονται να διαλυθούν και να συνταχθούν με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε: «Έχει έρθει η ώρα να διαλυθούν αυτές οι ομάδες. Όποιος αρνηθεί να εφαρμόσει αυτή τη διαταγή θα δικαστεί. Οι ομάδες της Βεγγάζης θα απορροφηθούν από το υπουργείο Εσωτερικών».
Ο καιροσκοπισμός της ηγεσίας των αντικαθεστωτικών δυνάμεων αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της δολοφονίας του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ Γιούνες, ο οποίος είχε συνταχθεί τον Φεβρουάριο με τους αντικαθεστωτικούς, ενώ στο παρελθόν ήταν βασικό στέλεχος του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Ο στρατηγός Γιούνες δολοφονήθηκε την Πέμπτη από μία ομάδα ένοπλων ανδρών που είχε αναλάβει να τον μεταφέρει από τη γραμμή του μετώπου στην Μπρέγκα, πίσω στη Βεγγάζη, προκειμένου δώσει απαντήσεις για στρατιωτικά θέματα, όπως είχε επισημάνει ο Άμπντελ Τζαλίλ την Πέμπτη το βράδυ. Είναι άξιο προσοχής ότι ο στρατηγός Γιουνές βαρύνονταν με την κατηγορία της συνδιαλλαγής με τον Καντάφι, γεγονός που καμιά πτέρυγα των αντικατανταφικών δυνάμεων δε διέψευσε!
Ένα άλλο μέλος του Συμβουλίου, ο Άλι Ταρχούνι, δήλωσε ότι οι άνδρες που επιτέθηκαν στον Γιούνες ήταν μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας Τζάρα Ιμπν αλ Ομπέιντι. Ο Ταρχούνι πρόσθεσε ότι οι παραστρατιωτικές ομάδες της Βεγγάζης έχουν τρεις επιλογές: να συνταχθούν με τις ένοπλες δυνάμεις των εξεγερμένων στο μέτωπο, να συνταχθούν με τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη ή να παραδώσουν τα όπλα.
Φαίνεται όμως ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται εκτός του ελέγχου του Εθνικού Συμβουλίου δεν έχουν και πολύ χρόνο στη διάθεση τους. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα στρατεύματα του Εθνικού Συμβουλίου πραγματοποίησαν επιδρομή σε ένα εργοστάσιο όπου είχαν καταφύγει βαριά οπλισμένοι άνδρες που πιστεύεται ότι ευθύνονται για τη δολοφονία του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ Γιούνες, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος για την ασφάλεια της Βεγγάζης, Φαρίντ Τζουαΐλι.
Μεταξύ των ενόπλων ήταν και πολλοί αιχμάλωτοι πολέμου που δραπέτευσαν και κρύφτηκαν σε ένα εργοστάσιο κατασκευής πιάτων. «Αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν και να παραδοθούν, για αυτό οργανώσαμε την επιχείρηση», είπε ο Τζουαΐλι, δίνοντας και μια απάντηση στο ερώτημα για το ποια ήταν η κατάληξη της μάχης!
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εξεγερμένων η ομάδα αυτή, που αποκαλείται Ταξιαρχία Σαχίρ, θεωρείται ότι ευθύνεται για το θάνατο του στρατηγού Γιούνες. Η ομάδα διέθετε εκρηκτικά και σκόπευε να πραγματοποιήσει επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Βεγγάζη, πρόσθεσε, «θολώνοντας ακόμη περισσότερο τα νερά» και σπιλώνοντας την αντίπαλη στρατιωτική ομάδα με τη μομφή του τρομοκράτη.
Όμως η προσπάθεια του Εθνικού Συμβουλίου να ελέγξει τις στρατιωτικές δυνάμεις που αντιμάχονται τον Καντάφι, ώστε να εξαφανιστούν όλες οι ριζοσπαστικές εστίες αντίστασης, να μην έχουν πλέον ρόλο και λόγο όσοι αντιμάχονται την συνδιαλλαγή με την ιμπεριαλιστική Δύση και δεν επιθυμούν έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό με τον Καντάφι, φαίνεται ότι βρίσκει και «διεθνείς» συμπαραστάτες, που με εύγλωττο τρόπο εκφράζουν τις δικές τους προτεραιότητες.
Σε μια καίρια παρέμβαση του, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ εκτίμησε ότι ισλαμιστές αντάρτες ενδέχεται να είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη των Λίβυων εξεγερμένων Άμπντελ Φάταχ Γιούνες, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία τους στη Λιβύη είναι αναμφισβήτητη. Ο Φοξ δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό BBC ότι η δολοφονία του Γιούνες, την οποία ο βρετανικός Τύπος αποδίδει σε στοιχεία της αλ Κάιντα στους κόλπους των ανταρτών, παραμένει μυστήριο, αλλά ότι η επιρροή ισλαμιστών ανταρτών στη Λιβύη είναι αναμφισβήτητη.
"Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Λιβύη αποτελούνται από ένα μείγμα ανθρώπων (...) και οι ίδιοι οι Λίβυοι θα καθορίσουν ακριβώς πώς θα εξελιχθεί η δομή της εξουσίας" μετά τον Μουάμαρ Καντάφι, επεσήμανε ο βρετανός υπουργός. "Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι υπάρχουν εξτρεμιστικά στοιχεία" στη χώρα, δήλωσε ο Φοξ, προσθέτοντας ότι "στόχος είναι (...) να βεβαιωθούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα περιθωριοποιηθούν".
Γίνεται πλέον σαφές ότι οι μουσουλμάνοι αντάρτες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο μέχρι τώρα στην εξέγερση κατά του Καντάφι, πρέπει να παραγκωνιστούν ή γιατί όχι να εξολοθρευτούν. Είναι γνωστό ότι η Ανατολική Λιβύη, βασική εστία της αμφισβήτησης του Κανταφικού καθεστώτος υπήρξε για χρόνια τόπος στρατολόγησης μουσουλμάνων μαχητών που πολέμησαν τα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ε.Ε. σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Την πολύτιμη πολεμική τους εμπειρία χρησιμοποιούν κατά των δυνάμεων του Καντάφι, ενώ σημαντική είναι η αναγνώριση τους από τους τοπικούς πληθυσμούς.
Τώρα χαρακτηρίζονται ως μαχητές της Αλ Κάιντα και επιδιώκεται να αντιμετωπιστούν ως τρομοκράτες, όχι από τον Καντάφι, αλλά από τους μέχρι πρότινος συμμάχους τους που απαρτίζουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο!
Όμως ο πόλεμος που διεξάγεται αυτή την περίοδο στη Λιβύη έχει και άλλη μορφή, με θύματα που συχνά χάνουν την ζωή τους σε ακόμη πιο απάνθρωπες συνθήκες. Αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο.
Είναι ο πόλεμος που διεξάγει το ΝΑΤΟ, όχι με τις γνωστές πλέον βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά με τα πολεμικά του πλοία κατά των προσφύγων, στη μοναδική ιστορικά αυτή σύρραξη, χωρίς διέξοδο φυγής.
Ένας πόλεμος που σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα προκαλεί την απώλεια του ενός στους δέκα μετανάστες που θα προσπαθούν να ξεφύγουν δια θαλάσσης από τη σύρραξη στη Λιβύη λόγω πνιγμού, πείνας ή εξάντλησης.
Τα στοιχεία δε των ιταλικών αρχών αποκαλύπτουν ότι από τον Ιανουάριο 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οι περισσότεροι από την Τυνησία, τη Λιβύη και την υποσαχάρια Αφρική, έχουν φτάσει στη Λαμπεντούζα, το μικρό ιταλικό νησάκι.
Πρόσφατα, εικοσιπέντε άνδρες που επέβαιναν, μαζί με άλλους 300 απελπισμένους, σε ένα άθλιο 15μετρο δουλεμπορικό πλοιάριο, βρήκαν φρικτό θάνατο από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα, στο αμπάρι που ήταν στοιβαγμένοι, από τις αναθυμιάσεις της μηχανής. Πριν δύο μέρες είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη..
Τα κέρδη των ιμπεριαλιστών, ο αγώνας εξουσίας και η υποτιθέμενη ευμάρεια της Ευρώπης Φρούριο έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στο δράμα των λαών.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
www.Diktiospartakos.blogspot.com