tromaktiko: Ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού κράτους ζητούν οι ΗΠΑ

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού κράτους ζητούν οι ΗΠΑ



Στις αντιδράσεις της Νοτίου Αφρικής έχουν προσκρούσει οι προσπάθειες των διπλωματών δυτικών χωρών, κυρίως των ΗΠΑ, να ξεπαγώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του...
ΟΗΕ τα περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού κράτους προς όφελος των αντικαθεστωτικών.

Την ίδια στιγμή, ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται, με τους αντικαθεστωτικούς ως τους μόνους αντιπρόσωπους της Λιβύης και τον «πρωθυπουργό» τους να πηγαίνει στην Ιταλία, μετά το Παρίσι, για επίσημες συνομιλίες με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στις άμεσες διπλωματικές προτεραιότητες είναι το ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,5 δισ. δολαρίων του καθεστώτος Καντάφι.

Πρόκειται για μέρος των περιουσιακών στοιχείων που κατέστησαν ανενεργά με τις κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, που πάγωσε τα «σεντούκια» του ίδιου του Καντάφι, των συγγενών του, στελεχών του καθεστώτος, της λιβυκής Κεντρικής Τράπεζας, κρατικών επενδυτικών οργανισμών και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου.

Το σχετικό ψήφισμά για μερικό ξεπάγωμα προσκρούει στην άρνηση της Νοτίου Αφρικής, η οποία διατηρεί ακόμη δεσμούς με τον Καντάφι και η οποία δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τους αντικαθεστωτικούς -περιμένοντας, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, την απόφαση της Αφρικανικής Ένωσης.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να παρακάμψει το «όχι» της Πρετόρια σχεδιάζοντας να στείλει το προσχέδιο του σχετικού ψηφίσματος στην ολομέλεια του Συμβουλίου, όπου δεν απαιτείται ομόφωνη απόφαση, αντί για την αρμόδια επιτροπή (στην οποία και το μπλοκάρει η Νότιος Αφρική). Αμερικανοί διπλωμάτες ανέφεραν πως θα παρουσιάσουν το προσχέδιο το απόγευμα της Πέμπτης, εάν μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει γνώμη η Πρετόρια.

Όσον αφορά τις συναντήσεις των εξεγερμένων με την ιταλική ηγεσία, σημειώνεται ότι η Ρώμη είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Λιβύης με εμπόρικες σχέσεις της τάξης των 11 δισ. ευρώ ετησίως.

Η ιταλική Eni έχει ήδη στείλει τεχνικούς της στη Βεγγάζη για να εξετάσει το πώς θα μπορέσει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις εξόρυξης πετρελαίου.

Μπαν Γκι-Μουν: «Φυσική ιστορική εξέλιξη η Αραβική Άνοιξη»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν δεσμεύτηκε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα βοηθήσουν άμεσα και ουστιαστικά τη Λιβύη στη μετάβασή της στην επόμενη ημέρα.

O ίδιος χαρακτήρισε «φυσική ιστορική εξέλιξη» τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει την ειρηνική απομάκρυνση από αυταρχικά καθεστώτα.

Ο Μπαν Γκι-Μουν έχει διοργανώσει για την Παρασκευή συνάντηση των σημαντικών οργανισμών της περιοχής για να σχεδιαστεί η στήριξη στη Λιβύη της επόμενης ημέρας
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!