tromaktiko: Συμφωνία με τον Άσαντ δέσμευε τον Χριστόφια για το φορτίο των εκρηκτικών στο Μαρί

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Συμφωνία με τον Άσαντ δέσμευε τον Χριστόφια για το φορτίο των εκρηκτικών στο Μαρί



Ο Δημήτρης Χριστόφιας με τον Μπασάρ αλ ΆσαντΣε έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Σημερινή» αποκαλύπτεται ότι ο Κύπριος πρόεδρος Δημ. Χριστόφιας είχε «απολογηθεί» στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ το 2009, για την...


 κατάσχεση του φορτίου των εκρηκτικών, τα οποία ανατινάχθηκαν στη ναυτική βάση στο Μαρί. Ο Χριστόφιας είχε διαβεβαιώσει τον Άσαντ ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα παρέδιδε το φορτίο σε οποιαδήποτε χώρα ή οργανισμό, εκτός από τη Συρία ή το Ιράν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για το πρακτικό της συνάντησης του Χριστόφια με το Σύρο ομόλογο του, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου 2009 στη Δαμασκό. Το οκτασέλιδο έγγραφο ετοιμάστηκε από το διπλωμάτη του προεδρικού γραφείου Ιάκωβο Γεωργίου. Περιλαμβάνει δε τα όσα φέρονται να διαμείφθηκαν μεταξύ του Κύπριου και του Σύρου προέδρου στις 31 Αυγούστου το 2009 στη Δαμασκό, όταν ο πρόεδρος Χριστόφιας πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Άσαντ, συνοδευόμενος από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τον τότε υπουργό Συγκοινωνιών Νίκο Νικολαΐδη.

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, όπως φέρεται να καταγράφεται στο πρακτικό, συζητήθηκαν τα θέματα του Κυπριακού, της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, η ακτοπλοϊκή σύζευξη Λαττάκειας-Αμμοχώστου και το ψήφισμα για τα Υψώματα Γκολάν εντός του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρακτικό κατατέθηκε ήδη ενώπιον του Πόλυ Πολυβίου, που διεξάγει έρευνα για το θέμα του Μαρί και θεωρείται ότι "ανήκει στον στενό πυρήνα των εγγράφων" που καταλήγουν στον Πρόεδρο. Αντίγραφο του πρακτικού φέρεται να έχει στο ντοσιέ του και ο Μάρκος Κυπριανού, γράφει η εφημερίδα.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Στέφανος Στεφάνου δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση του με τον Σύρο πρόεδρο έκανε ένα "διπλωματικό ελιγμό σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ήταν τότε που καταβάλλονταν προσπάθειες να σταματήσει η ακτοπλοϊκή γραμμή Συρίας - κατεχομένων, ενώ θέλαμε να κρατήσουμε καλές τις σχέσεις μας με τη Δαμασκό και το Ιράν, λόγω του ρόλου που διαδραματίζουν στην ισλαμική διάσκεψη".

"Αν η κυβέρνηση ήθελε να σταλούν τα πυρομαχικά στη Συρία, δεν θα σταματούσε το πλοίο", είπε ο εκπρόσωπος σχολιάζοντας την ουσία των αποκαλύψεων της "Σημερινής".

"Δυστυχώς συνεχίζεται η προσπάθεια, μέσα από αποσπασματικές διαρροές στον Τύπο, να βγουν συμπεράσματα, τα οποία κάθε άλλο παρά ασφαλή είναι", πρόσθεσε ο Στ. Στεφάνου και ανέφερε περαιτέρω ότι ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν μόνο από την αξιολόγηση ολόκληρου του υλικού που αφορά στην έκρηξη στο Μαρί.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!