tromaktiko: Ζητείται πανευρωπαϊκή λύση, για την αποφυγή των χειρότερων στις αγορές και το Χ.Α...

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Ζητείται πανευρωπαϊκή λύση, για την αποφυγή των χειρότερων στις αγορές και το Χ.Α...



"Κλειδί" η άμεση αλλαγή της οικονομικής πολιτικής στην Ε.Ε....Η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό τόσο της...
σημερινής συνεδρίασης, όσο και συνολικά της τρέχουσας εβδομάδας, με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στην πορεία των ξένων αγορών και των εξελίξεων στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνάντησης της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Α. Μέρκελ με το Νικολά Σαρκοζί.

Την ίδια ώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα συνεχίσουν να βρίσκονται και τα αμιγώς ελληνικά ζητήματα που αφορούν κυρίως τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (rollover), με τις αποφάσεις να είναι πιθανό να πάνε πίσω για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (περίπου ενός μηνός). Βέβαια δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι από τα τέλη του μήνα ξεκινάνε και οι έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες από την Blackrock Solutions, οι οποίοι είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των επισφαλειών και σε συνδυασμό με τις απώλειες από το rollover των ελληνικών ομολόγων σε νέες σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου τις ελληνικές τράπεζες, κατά τους επόμενους μήνες. Πάντως κατά τη σημερινό μας σχόλιο θα σταθούμε στις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Κρίσιμη συνάντηση και η άρνηση πάντα της Γερμανίας για ευρωομόλογο….
Τα βλέμματα θα είναι λοιπόν στραμμένα στη σημερινή συνάντηση της Α. Μέρκελ με το Ν. Σαρκοζί, με τις αγορές να περιμένουν πειστικές απαντήσεις για την κρίση χρέους που βιώνει η Ε.Ε. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε αναζήτηση μιας νέας ιδρυτικής συνθήκης στη βάση δημοσιονομικής πειθαρχίας των μελών της, ενώ αναμένεται να γίνουν προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης. «Η δημοσιονομική κρίση θα αναγκάσει την Ευρώπη να προωθήσει την οικονομική διακυβέρνηση για να μην τιναχθεί στον αέρα. Και οι δύο ηγέτες συναντώνται για να χαράξουν αυτόν το δρόμο» έγραφε, με χαρακτηριστικό τρόπο, πριν από ημέρες η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Επίσης, θεωρούμε ότι σιγά – σιγά στα πλαίσια και της προσπάθειας για τη δημοσιονομική ολοκλήρωση στην Ε.Ε., θα αρχίσουν και οι συζητήσεις για την πιθανότητα δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού υπουργείου οικονομικών, αν και ο δρόμος προς κάτι τέτοιο θα είναι σίγουρα μακρύς, δεδομένου ότι αυτό θα σήμαινε την απώλεια εθνικής κυριαρχίας, για τις αδύναμες χώρες της Ε.Ε..
Πέραν των παραπάνω, στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί και η έκδοση ευρωομολόγου, αν και επίσημα το συγκεκριμένο ζήτημα δε βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης: “Η γερμανική κυβέρνηση έχει επαναλάβει ότι δε θεωρεί πως τα Ευρωομόλογα έχουν κάποιο νόημα και γι' αυτό δε θα συζητηθεί το θέμα κατά τη σημερινή συνάντηση”.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη δήλωση έκανε και το Παρίσι, τονίζοντας πως δε θα συμπεριλαμβάνεται στην αυριανή ατζέντα των συνομιλιών το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου.
Σχετικά με τα παραπάνω χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε. Συγκεκριμένα, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι "Θα ενισχύσουμε σαφώς το σύμφωνο σταθερότητας", τονίζοντας όμως ότι "δε μπορούμε να ενισχύσουμε τα ευρωπαϊκά όργανα όπως θα το επιθυμούσαμε τώρα και αμέσως αλλά βήμα - βήμα, αφού πρέπει να πάρουμε μαζί μας τους πολίτες". O Σόιμπλε δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας ενίσχυσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, με τη χρήση ενός αυστηρότερου μηχανισμού κυρώσεων σε βάρος όσων παραβιάζουν τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας, ενώ ο γερμανός υπουργός οικονομικών επανέλαβε ότι “δεν υπάρχει αμοιβαιότητα του χρέους και ούτε βοήθεια επ' άπειρον. Υπάρχουν μηχανισμοί στήριξης, που συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε, υπό αυστηρές προϋποθέσεις”. Τέλος, ο Σόιμπλε δήλωσε, για ακόμη μια φορά, ότι η Γερμανία παραμένει αυστηρά αντίθετη στην έκδοση από την ευρωζώνη στο σύνολό της κοινών ομολόγων. Συγκεκριμένα, ο Σόιμπλε δήλωσε “Αποκλείω αυτά τα ευρωομόλογα όσο τα κράτη μέλη ακολουθούν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική”.

Άμεσα Αλλαγή της Οικονομικής Πολιτικής γιατί οδηγούμαστε σε διάλυση της Ε.Ε.
Πάντως σε συνάρτηση με τα προαναφερθέντα, αλλά και τα προηγούμενα σχόλια μας, θα τονίσουμε την ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν μια αλλαγή της πολιτικής που ακολουθείται στην Ε.Ε., κυρίως με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής (monetary easing) και την έκδοση ευρωομολόγων, κάτι το οποίο θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές, κυρίως όσον αφορά τις ευαίσθητες οικονομίες της ευρωζώνης. Σε συνδυασμό με την έκδοση ευρωομολόγων θα πρέπει να υπάρξουν ταυτόχρονα και εκτεταμένα προγράμματα στήριξης των οικονομιών, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων για δημόσιες επενδύσεις. Σημειώνεται ότι όσο, σχεδόν, τίποτα από τα παραπάνω δε γίνονται, η Ε.Ε. οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, ενώ θεωρούμε ότι πολύ σύντομα το μεγάλο πρόβλημα θα έχει να κάνει με εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές, δείγμα των οποίων έχουμε ήδη δει σε αρκετές χώρες, όπως και την Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό, κυρίως από τη γερμανική πλευρά, ότι το μοντέλο της άκρατης δημοσιονομικής πειθαρχίας θα οδηγήσει σε πρωτόγνωρη αύξηση της ανεργίας, η οποία μαζί με τη μεγάλη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που σημειώνεται στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε., θα οδηγήσει σε ένα “σπιράλ θανάτου” στις οικονομίες, με περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, πτώση της κατανάλωσης και επιβράδυνση των οικονομιών, κάτι το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για το τέλος της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι σχεδόν σίγουρα, οι κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκληθούν δε θα αργήσουν να φέρουν την ώρα που κάποιος ηγέτης θα λάβει, τη δύσκολη ομολογουμένως απόφαση της εξόδου μιας χώρας από την Ε.Ε, υπό το βάρος των κοινωνικών αναταραχών και της λαϊκής απαίτησης, ενώ μια τέτοια απόφαση θα ανοίξει τους “ασκούς του Αιόλου” για την Ε.Ε..

Σταθερά αρνητική η τεχνική εικόνα στο Χ.Α και η ανάγκη μιας μεγάλης αντίδρασης….
Στα της τεχνικής ανάλυσης του Χ.Α., η κατάσταση παραμένει ουσιαστικά η ίδια, αφού παρά την άχρωμη άνοδο της Παρασκευής, η τεχνική εικόνα παραμένει αρνητική, με το μεγάλο ζητούμενο να είναι πάντα μια ισχυρή αντίδραση και αποφυγή προσέγγισης των πολύ σημαντικών στηρίξεων στα επίπεδα των 900 – 920 μονάδων, κατά τις επόμενες ημέρες.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!