Όχι μόνο ακοινωνησία, αλλά απόφαση για διάλυση της Μονής και συγχώνευσή της με άλλη. Το περίεργο είναι ότι η Μονή Μεταμορφώσεως έχει 25 Μοναχούς ενώ η Μονή Αμπελακιωτίσσης στην οποία θέλει να δώσει σαν μετόχι τη Μεταμόρφωση έχει μόνο ένα μοναχό.
Η Μονή Μεταμόρφωσης έχει πλήθος επισκεπτών και σπουδαίες κτηριακές εγκαταστάσεις που φαίνεται τις έχει βάλει στο μάτι ο κ. Βλάχος. Ποτέ δε χώνεψε ο κ. Ιερόθεος τον ηγούμενο και τους μοναχούς της Μεταμόρφωσης οι οποίοι χαίρουν εκτιμήσεως απ' το λαό της περιοχής.
Ποτέ δεν τους χώνεψε γιατί όποια πέτρα να σηκώσει ο δεσπότης στη Ναύπακτο βρίσκει τους μοναχούς της Μεταμόρφωσης από κάτω. Οι μοναχοί εργάζονται ιεραποστολικά στη Ναύπακτο από το 1963. Αρχικά ο π. Σπυρίδων και στη συνέχεια και οι υπόλοιποι. Κηρύγματα, εξομολογήσεις, οικοτροφεία, σχολές γονέων, κατασκηνώσεις, πρόληψη διαζυγίων, φιλανθρωπικό έργο, χορωδίες, αντιαιρετικός αγώνας.
Τα έβαλαν σε δύσκολα χρόνια με βασιλείς, με τη χούντα, με τη δεξιά, με το ΠΑΣΟΚ, με την αριστερά, με μασόνους, με ιεχωβάδες, με ντόπιους εκμεταλευτές.
Oι Μοναχοί της Μεταμόρφωσης είναι οι πνευματικοί πατέρες για πολλούς από μας, τους Ναυπάκτιους, τους Πατρινούς τους Αγρινιώτες, τους Μεσολογγιτες, και για όλη την περιοχή.
Αυτό το έργο των καλογέρων που είναι γέννημα και θρέμμα Ναυπάκτιοι δεν μπορεί να το χωνέψει ο Ιερόθεος. Θέλει να τους ξεμπήξει από τη Ναύπακτο.
Ο Ιερόθεος ήρθε στη Ναύπακτο και έφερε μαζί του ολόκληρη αυλή. Κοιμάται κι ονειρεύεται το Μοναστήρι. Πρέπει να το καταλάβει. Είναι περαστικός από τη Ναύπακτο και ήρθε για να κάνει καριέρα σα Δεσπότης.
Οι καλόγεροι είναι από παιδιά στη Ναύπακτο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ. Δημιούργησαν με τις οικονομίες τους και τον ιδρώτα τους το Μοναστήρι, αγαπήθηκαν απο τους ανθρώπους της περιοχής που τους βοηθάνε.
Το μοναστήρι είναι το σπίτι μας και καταφύγιο για όλους τους πονεμένους.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ