ξένων αγορών και με τις τραπεζικές μετοχές, μετά την εντυπωσιακή χθεσινή διακύμανση (της τάξης περίπου του 6%) να είναι, για ακόμη μια φορά, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Στα της τεχνικής ανάλυσης, όπως θα δούμε παρακάτω, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, μετά τη χθεσινή πτώση, ενώ είναι επιτακτική μια αντίδραση και επιστροφή του ΓΔ υψηλότερα των 1.200 μονάδων και της μετοχή της ΕΤΕ, υψηλότερα των 4,70 – 4,75 ευρώ.
Στα της χθεσινής ημέρας και όσον αφορά το γνωστό ζήτημα των διαπραγματεύσεων, μεταξύ των τραπεζών για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, υπήρξαν χθες συναντήσεις και νέες τηλεφωνικές επαφές, υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό! με τον υπουργό οικονομικών, Ε. Βενιζέλο. Η προσοχή θα είναι λοιπόν στραμμένη στις λεπτομέρειες και την προσπάθεια να βρεθεί η λιγότερο επώδυνη λύση για τον εγχώριο κλάδο. Οι πληροφορίες θα λέγαμε ότι εξακολουθούν να επιμένουν, ότι αν και σίγουρα υπάρχουν προβλήματα και διαφωνίες και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικές, παραμένει το θετικό κλίμα και οι γέφυρες επικοινωνίας, με σκοπό να επιτευχθεί η τελική συμφωνία (αναμένεται τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου). Μάλιστα, θετικές πληροφορίες εξακολουθούν να έρχονται και από το εξωτερικό, με όλο και περισσότερες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες να είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στην αναδιάταξη των ελληνικών ομολόγων, αν και ό στόχος της συμμετοχής του 90%, των κατόχων ομολόγων, είναι πάντα (όπως έχουμε αναφέρει, εδώ και ημέρες), εξαιρετικά αισιόδοξος.
Πέραν, όμως των παραπάνω, εμείς θα σταθούμε, με αφορμή και τις χθεσινές επαφές Ε. Βενιζέλου, στην ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, με σημαντικές παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα. Θα επαναλάβουμε σε αυτό το σημείο, κάτι το οποίο είχαμε σημειώσει σε προηγούμενο σχόλιο μας, ότι όποιες αποφάσεις και αν λάβουν οι ευρωπαίοι εταίροι, κλειδί είναι να υπάρξει, το συντομότερο δυνατόν, αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και αναστροφή του “κλίματος χρεοκοπίας και ύφεσης” που υπάρχει στην οικονομία τους τελευταίους μήνες.
Έτσι με θετικό μάτι βλέπουμε τις χθεσινές πρώτες συζητήσεις, σε διακομματικό επίπεδο, για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει εκτεταμένες αλλαγές στη φορολογική πολιτική (φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογία ακινήτων κά), αν και όπως είναι ξεκάθαρο, οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται με παρεμφερή μέτρα ισοδύναμης είσπραξης, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει υστέρηση των μεγεθών του προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, όπως είπε ο υπουργός, αν αποφασισθεί η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 20% και στο 10% από 23% και 13% αντίστοιχα σήμερα αυτό θα σημάνει ετήσιες απώλειες εσόδων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν με άλλες παρεμβάσεις ισοδύναμου αποτελέσματος.
Αναφορικά με τους βασικούς άξονες, τους οποίους όρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών, έχουμε τα ακόλουθα:
Αναφερόμενος, στη φορολογία κεφαλαίου, ο υπουργός τόνισε ότι έχει πολύ μικρή απόδοση και πρόσθεσε ότι “με βάση τα στοιχεία του Ε9 για το 2009, η ακίνητη περιουσία των ιδιωτών σε όρους αντικειμενικών αξιών είναι 400 δισ. ευρώ, ή 170% του ΑΕΠ. Καταλαβαίνετε τί θα μπορούσε να αποδώσει μια δίκαιη φορολόγηση”.
Όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Δεν μπορεί να μιλήσουμε για φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων χωρίς περιουσιολόγιο, χωρίς πλήρες ηλεκτρονικό πόθεν έσχες. Μπορούμε να μιλήσουμε για συντελεστές, κλίμακες και όρια, να γίνουμε πιο δίκαιοι”, ενώ ως γνωστών, σχεδόν δεδομένη θεωρείται η μείωση της εταιρικής φορολογίας.
Στα υπόλοιπα ζητήματα και για τις φοροαπαλλαγές και τις κυβερνητικές προθέσεις, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι από τα 100 δισ. ευρώ δηλωθέντος εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα 30 δισ. ευρώ φορολογούνται και αποδίδουν φόρους 9 δισ. ευρώ, άρα η μέση επιβάρυνση είναι 30%.
Τέλος, για τις καταθέσεις εξωτερικού, σύμφωνα με τις δηλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στον έλεγχο των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ «με σεβασμό στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων» και τον έλεγχο των πιστωτικών καρτών που εκδίδονται από τράπεζες του εξωτερικού.
Σε αυτό το σημείο και επί των παραπάνω θα πρέπει να κάνουμε τις εξής δύο επισημάνσεις:
Πρώτο, θα επαναλάβουμε την άποψη μας, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, το συντομότερο δυνατόν τις αλλαγές που πρέπει. Μάλιστα πιστεύουμε ότι το βάρος θα πρέπει να πέσει στην τόνωση των μικρών εισοδημάτων (μέχρι 25.000 με 30.000 ευρώ), τα οποία και σε ποσοστό ουσιαστικά 100% καταναλώνονται στην πραγματική οικονομία. Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι μείζονος σημασίας να υπάρξει μείωση της φορολογίας εισοδήματος, σε αυτές τις κατηγορίες ή ελάφρυνση αυτών, με άλλους τρόπους. Μάλιστα, με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά, ενδεχομένως να είναι το πλέον αποδοτικότερο μέτρο, για την τόνωση της οικονομίας.
Δεύτερον και τέλος θα σταθούμε σε κάτι το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει έκπληξη, αλλά πιστεύουμε ότι είναι το πλέον κρίσιμο για την σταδιακή αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην οικονομία. Αυτό είναι κατά την άποψη μας η μείωση του κόστους των καυσίμων, μέσω της μείωσης των ειδικών φόρων. Εν συντομία, θα λέγαμε ότι για ένα πολύ μεγάλο αριθμό προβλημάτων στην οικονομία, οφείλονται οι ακραίες τιμές των καυσίμων, των τελευταίων μηνών, ενώ θεωρούμε ότι η αποκλιμάκωση αυτών θα συμβάλει στο ξανά – ζέσταμα της οικονομίας, και την έξοδο από το στάσιμο – πληθωρισμό στον οποίο βρίσκεται η οικονομία, στην παρούσα φάση.
Στα της τεχνικής ανάλυσης του Χ.Α, οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, με το μεγάλο ζητούμενο να είναι η επιστροφή του ΓΔ υψηλότερα των 1.200 μονάδων, το συντομότερο δυνατόν.
www.greekfinanceforum.com