tromaktiko: Καρδιακό μόσχευμα από εντερικούς ιστούς

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Καρδιακό μόσχευμα από εντερικούς ιστούς



Γερμανοί ερευνητές της πανεπιστημιακής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων-Καρδιαγγειακής και Θωρακοχειρουργικής του Ανοβέρου κατάφεραν να ‘παράγουν’ από εντερικούς ιστούς καρδιακό μόσχευμα και να το... μεταμοσχεύσουν σε καρκινοπαθή. Το πείραμα έγινε σε ασθενή που έπασχε από καρκίνο, στην καρδιακή και πνευμονική χώρα. Ο όγκος είχε επεκταθεί στη δεξιά πλευρά της καρδιάς και στην άκρη του δεξιού πνεύμονα. Πρόκειται για περίπτωση που δεν επιδέχεται εγχείριση, διότι η απλή αφαίρεση του όγκου από την καρδιά θα σήμαινε σίγουρο θάνατο. Ούτε όμως μπορούσε να γίνει κανονική μεταμόσχευση οργάνου, γιατί ο καρκίνος αποκλείει τέτοιες εγχειρήσεις.

Στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων-Καρδιαγγειακής και Θωρακοχειρουργικής του Ανοβέρου ο καθηγητής Άξελ Χάβεριχ χρησιμοποίησε μια νέα μέθοδο: αφαίρεσε χειρουργικά το μέρος του κόλπου της καρδιάς που είχε διαβρωθεί από τον όγκο και το αντικατέστησε αμέσως με καρδιακό μόσχευμα που είχε ‘παραχθεί’ από ιστούς του λεπτού εντέρου.

Ο Άξελ Χάβεριχ εξηγεί ότι οι ιστοί του λεπτού εντέρου είναι οι πιο κατάλληλοι για κάτι τέτοιο: «Οι εντερικοί ιστοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως στην αγγειοχειρουργική γιατί συνδέονται πιο εύκολα με τα αγγεία. Τους χρησιμοποιούμε π.χ. στις εγχειρήσεις bypass. Το μόσχευμα λειτουργεί, επειδή έχει καλή αιμάτωση.»

Ελπίδες για βελτίωση των εκ γενετής καρδιακών συνδρόμων

Η ασθενής, μια Ολλανδέζα, μητέρα τριών παιδιών, δεν είχε καμία πιθανότητα να ζήσει, αλλά ούτε ήταν δυνατόν να γίνει κανονική επέμβαση για να αφαιρεθεί ο όγκος από την καρδιά. Με τη μέθοδο που ακολούθησε ο Γερμανός χειρουργός Χάβεριχ, δεν αφαιρέθηκε μόνον ο κακοήθης όγκος, αλλά αντικαταστάθηκαν και οι κατεστραμμένοι ιστοί με καινούργιους. Η εξομάλυνση της λειτουργίας της καρδιάς διήρκεσε έξι εβδομάδες.Η νέα μέθοδος έχει δοκιμαστεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια σε αρουραίους, σε χοίρους και σε πρόβατα. Στόχος της νέας μεθόδου δεν ήταν όμως η θεραπεία καρκινοπαθών, αλλά παιδιών με εκ γενετής με σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά η μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί ούτε καν πειραματικά σε παιδιά.

Ο Γερμανός ερευνητής και χειρουργός υπογραμμίζει ότι οι έρευνες είχαν τα παιδιά σαν κίνητρο: «παιδιά που γεννιούνται με καρδιακά προβλήματα όπως π.χ. μια κοιλία ή με ένα κόλπο». Μετά από αυτή την αναπάντεχη επιτυχία ο καθηγητής Άξελ Χάβεριχ πιστεύει ότι σε λίγο καιρό θα εφαρμοστεί η νέα μέθοδος και σε παιδιά.

Να σημειώσουμε ότι στην Ευρώπη γεννιούνται ετησίως γύρω στα 1000 παιδιά με σοβαρά καρδιακά προβλήματα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!