tromaktiko: Απάντηση: Αυτονομία, ανταγωνισμός και αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Απάντηση: Αυτονομία, ανταγωνισμός και αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα



Συμφωνώ απολύτως με αυτά που ειπώθηκαν, όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Εφόσον, όμως, έχω εργασθεί...(αφορά: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/08/blog-post_5609.html)
σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία. Καθημερινά υπάρχουν πιέσεις σε δημόσιους υπαλλήλους να υπογράφουν παράνομα διάφορα έγγραφα τα οποία επιχειρούν να επιβάλλουν οι λογής λογής αιρετοί εκπρόσωποι της κρατικής εξουσίας. Προς το παρόν η μονιμότητα είναι κάποια ασπίδα προστασίας για τον εργαζόμενο δημόσιο υπάλληλο να αρνηθεί να υπογράψει - έστω κι αν το τίμημα θα είναι να μην ανέλθει ποτέ σε ανώτερα κλιμάκια, αλλά τουλάχιστον θα έχει τη συνείδησή του ήσυχη ότι κάνει το καθήκον του, υπηρετεί τον ελληνικό λαό και προασπίζει τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη. 

Συγκεκριμένα, υπήρξε περιστατικό κατά το οποίο ήταν μάρτυρας Έλληνας πολίτης, όπου αιρετός "άρχοντας" με πίεζε να εξυπηρετήσω κάποιον παράτυπα και απειλώντας ότι θα φροντίσει να απολυθώ με τρόπους που γνωρίζει εκείνος αν δεν το κάνω, παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία εναντίον μου. Ο Έλληνας πολίτης που ήταν παρών θεώρησε χρέος του να επέμβει καταγγέλλοντας την ανάρμοστη συμπεριφορά του παραπάνω αιρετού δημοσίου λειτουργού. Περιττό να σας πω ότι όλα κουκουλώθηκαν. Τουλάχιστον, παρά τις προσπάθειες των αιρετών τους οποίους βρήκα σύσσωμους απέναντί μου και παρά τον πόλεμο που μου κάνουν ακόμη και σήμερα στέλνοντας, δήθεν, πολίτες να εξυπηρετήσω οι οποίοι δημιουργούν σκόπιμα φασαρίες και φυσικά τον υποβιβασμό μου, τουλάχιστον εργάζομαι ακόμη στην υπηρεσία μου. Όμως, είναι σίγουρο ότι αν τελικά αρθεί η μονιμότητα θα είμαι η πρώτη που θα βρεθεί εκτός. 

Γενικότερα, αν προσέξουμε πως λειτούργησαν έως σήμερα οι ορδές συμβασιούχων που προσλάμβαναν και απέλυαν οι κυβερνήσεις κατά καιρούς, φυσικά αναξιοκρατικά και εξυπηρετώντας κομματικές σκοπιμότητες, ποιος μας διασφαλίζει ότι τώρα ως δια μαγείας θα λειτουργήσουν όλα αξιοκρατικά; Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει τρόπος. Δυστυχώς, θα χειροτερεύσει η κατάσταση! Η εναλλαγή πολιτικών κομμάτων στην εξουσία θα ακολουθείται από την απόλυση-πρόσληψη "κατάλληλου" δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού. Φυσικά, αυτό συμφέρει τα πολιτικά κόμματα, εφόσον θα αυξηθούν κατά πολύ οι πελατειακές σχέσεις και κατά συνέπεια ο εκβιασμός της ελληνικής κοινωνίας χάριν της ψηφοθηρίας. Αντιθέτως, νομίζω ότι υπάρχει τρόπος να αυξηθεί κατακόρυφα η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα αν εισαχθούν κάποια μπόνους παραγωγικότητας - υπό τον όρο ότι θα διασφαλιστούν αντικειμενικές, πραγματικές μετρήσεις και αυστηρός έλεγχος - πρακτικά δύσκολο ομολογουμένως.

Αναγνώστρια
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!