tromaktiko: Παίρνει ανάσα το «ιστορικό κέντρο»

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Παίρνει ανάσα το «ιστορικό κέντρο»



Το «πράσινο φως» για την απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κατασκευών σε δημόσιους χώρους, από το ιστορικό κέντρο της πόλης, έδωσε με ομόφωνη απόφαση της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής 22ης συνεδρίασης της Επιτροπής υπό την προεδρία του Αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουράκη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου θα προχωρήσουν σε αποξήλωση και καθαίρεση αυθαίρετων κατασκευών σε κοινόχρηστο χώρο που έχει καταληφθεί παράνομα από το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Όπως τόνισε ο Ανδρέας Κουράκης «παρόμοια απόφαση λαμβάνεται για πρώτη φορά και θα ισχύει ως πυξίδα για όλες τις ανάλογες περιπτώσεις. Δεδομένου ότι το εν λόγω κατάστημα είχε σφραγιστεί και έγινε θραύση σφραγίδας από τον ιδιοκτήτη κατ΄ εξακολούθηση συνολικά έντεκα φορές η εφαρμογή της θα εκτελεστεί άμεσα. Πάντως προηγουμένως θα δοθεί μέσω επιστολής προθεσμία λίγων ημερών στον ιδιοκτήτη του καταστήματος να συμμορφωθεί».
Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει σταθμό, καθώς γίνεται η αφετηρία για την σταδιακή απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κατασκευών από το χαρακτηρισμένο «ιστορικό κέντρο» της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας «η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα, (σ.σ. με την αλλοίωση των όψεων του εν λόγω καταστήματος) αλλοιώνει τα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία της διατηρητέας αγοράς Άθωνος… και βλάπτει τη φυσιογνωμία του διατηρητέου από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ κτιρίου του άξονα της οδού Αριστοτέλους και γενικότερα τη φυσιογνωμία του ευρύτερου «ιστορικού τόπου» του Δήμου Θεσσαλονίκης».
Προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα μερίδας επαγγελματιών που κατ’ εξακολούθηση υποπίπτουν σε παρόμοιες παραβάσεις, όπως αποφασίστηκε ομοφώνως κατά τη συνεδρίαση, «στο εξής θα επιτρέπεται μέχρι τρεις φορές ετησίως η συμμόρφωση των καταστηματαρχών που παρανόμως καταλαμβάνουν κοινόχρηστο ή δημόσιο χώρο και σε περίπτωση που ξεπεράσουν αυτό το όριο θα γίνεται αυτομάτως ανάκληση της αδείας του καταστήματος.»

Αναμόρφωση του κέντρου της πόλης
Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν, ανακοινώθηκε από τον Ανδρέα Κουράκη η αναμόρφωση της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης (από την Τσιμισκή έως την Λεωφόρο Νίκης) που θα περιλαμβάνει ανάπλαση της περιοχής, φύτευση δένδρων, διεύρυνση του πεζοδρομίου και στάθμευση αυτοκινήτων μόνο από τη μία πλευρά του οδοστρώματος.
Στο τμήμα της Δαγκλή κάτω από την Τσιμισκή μέχρι την Τσόπελα, που είναι χαρακτηρισμένο ως πεζόδρομος προβλέπονται εργασίες ανάπλασης οι οποίες θα αρχίσουν μετά τις 15 Αυγούστου. Συγκεκριμένα στην περιοχή θα τοποθετηθούν παγκάκια, ενώ προβλέπεται δενδροφύτευση, και τοποθέτηση ειδικών ταμπλό για εικαστικά δρώμενα, ενώ θα εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργία μικρού συντριβανιού.
Παρομοίως στην οδό Δαγκλή, και συγκεκριμένα στο τμήμα της που βρίσκεται πάνω από την Τσιμισκή η οποία λόγω της ασφυκτικής στενότητας που παρουσιάζει και καθώς δεν υπάρχουν οι καθιερωμένες αποστάσεις μεταξύ των πολυκατοικιών χαρακτηρίζεται «αστική χαράδρα», θα επιτρέπεται μόνο η διέλευση των αυτοκινήτων, καθώς αποφασίστηκε η διεύρυνση των πεζοδρομιών και η απαγόρευση στάθμευσης και στις δύο πλευρές της οδού.
-στην τροποποίηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο τμήμα της οδού Αλεξανδρείας από την οδό Μ. Μπότσαρη έως την οδό Π. Συνδίκα.
Τέλος στο πλαίσιο της συζήτησης για την εφαρμογή των κανονιστικών πράξεων αποφασίστηκαν ομοφώνως η παραπομπή στην καθ’ ύλην αρμόδια Διεύθυνση Κυκλοφορίας των θεμάτων που αφορούν:
-στην «εφαρμογή διαχωρισμού λωρίδων κυκλοφορίας με πασαλάκια» που προτείνεται προκειμένου να αποφευχθεί το διπλοπαρκάρισμα σε οδούς μεγάλης κυκλοφορίας.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!