«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από άτομα που θέλουν να γίνουν δότες λόγω οικονομικής κρίσης» επιβεβαιώνει ο Γ. Βουλγαρίδης, βιολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος της Τράπεζας SpermLab. Το θέμα αποτελεί κοινό μυστικό εδώ και πολύν καιρό στους κύκλους γυναικολόγων και εξειδικευμένων γιατρών.
Η περίοδος με τη μεγαλύτερη κίνηση είναι συνήθως το καλοκαίρι, πριν από τις διακοπές, αλλά και πριν από εορτές όπως τα Χριστούγεννα οπότε και οι ανάγκες για... ρευστό αυξάνονται. Και, επειδή το θέμα αποτελεί ταμπού «αρκετές φορές δεχόμαστε τηλεφωνήματα από τις συντρόφους, επειδή πολλοί άνδρες ντρέπονται» επισημαίνει ο κ. Βουλγαρίδης σε δηλώσεις του στην Ελευθεροτυπία της περασμένης Κυριακής.
Παρ' ότι ο νόμος προβλέπει πως η όλη διαδικασία δεν μπορεί να αμειφθεί περισσότερο από 200 ευρώ, ποσό που θεωρείται αποζημίωση για ιατρικά έξοδα και μετακίνηση, αρκετές τράπεζες σπέρματος πληρώνουν με το... κομμάτι από 30 έως 50 ευρώ. Βέβαια, προηγείται μια σειρά εξετάσεων και ελέγχων, ώστε να διαπιστωθεί εάν το γενετικό υλικό είναι αξιοποιήσιμο και αν είναι απαλλαγμένος ο δότης από διάφορες ασθένειες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μόνο ένας στους δέκα δότες πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ και αυτός που θα επιλεγεί δεν μπορεί να αξιοποιήσει το γενετικό του υλικό για πάνω από 10 παιδιά.
«Ο δότης εισπράττει 50 ευρώ τη φορά. Δεν μπορεί όμως να διαθέσει το σπέρμα του πάνω από μία φορά την εβδομάδα, ώστε να μην το κάνει επάγγελμα. Είναι διεθνής η οδηγία αυτή, ώστε να μην μπορεί κανείς να επιβιώσει με τα ποσά που δίνονται» αναφέρει ο Ευθ. Ιππίκογλου, υπεύθυνος της Τράπεζας Serum. «Λαμβάνουμε μόνο από Έλληνες, ώστε και να μπορεί να γίνει επανεξέταση του δότη. Οι περισσότεροι που έρχονται είναι φοιτητές που το κάνουν για τα χρήματα ή άνθρωποι που εργάζονται σε νοσοκομεία και υγειονομικές μονάδες και γνωρίζουν το θέμα. Απαιτούνται περίπου 20 μέρες για την όλη διαδικασία ελέγχου και εξέτασης» συμπληρώνει ο κ. Ιππίκογλου.
Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν διστάζει να φορολογήσει το σπέρμα προκειμένου να γεμίσει τα ταμεία. Πλέον το σπέρμα έχει και ΦΠΑ 13%. Παρ' ότι υπάρχει οδηγία ότι τα προϊόντα του ανθρώπινου σώματος δεν υπόκεινται σε καθεστώς φορολόγησης, στην Ελλάδα πρωτοτυπούμε και πια πωλείται 150 ευρώ συν ΦΠΑ.
Να σημειωθεί ότι ετησίως γίνονται στη χώρα μας περίπου 1.000 λήψεις σπέρματος (αγορές) από τράπεζες με στόχο την τεκνοποίηση. Οι γυναίκες που αγοράζουν σπέρμα είναι κατά 50% άγαμες Ελληνίδες και άνω των 40 ετών.
Το υπόλοιπο ποσοστό των ληπτών είναι είτε ζευγάρια που έχουν δυσκολίες αναπαραγωγής είτε και ομοφυλόφιλα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί.
Χαρακτηριστικό είναι πως η πολιτεία δεν γνωρίζει καν πόσες τράπεζες σπέρματος υπάρχουν. «Δεν ξέρουμε ούτε πόσες υπάρχουν ούτε αν τηρούν τους κανονισμούς. Επιδιώξαμε να κάνουμε μια καταγραφή παλαιότερα, αλλά δεν λειτούργησε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε στο σκοτάδι» καταλήγει ο κ. Ταρλατζής.
Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με πληροφορίες, που φαίνεται να είναι σε γνώση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών, ότι υπάρχει τράπεζα σπέρματος στη χώρα μας που διαθέτει τους ίδιους δότες, 56 τον αριθμό, εδώ και δέκα χρόνια. Η πιθανότητα να έχουν γεννηθεί αμέτρητα παιδιά από τον ίδιο πατέρα είναι εξαιρετικά υψηλή. Γεγονός που γεννά και ζητήματα ηθικής, καθώς πολλά αδέρφια μπορεί να συνυπάρχουν στις ίδιες περιοχές με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει στο μέλλον.