tromaktiko: Χάος με τα ελικοδρόμια - Αλαλούμ στην Πολιτική Αεροπορία Κύπρου

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Χάος με τα ελικοδρόμια - Αλαλούμ στην Πολιτική Αεροπορία Κύπρου



Πλήρες αλαλούμ, που αφήνει εκτεθειμένη τη Δημοκρατία αλλά και εμποδίζει την ανάπτυξη των αερομεταφορών, επικρατεί στην Πολιτική Αεροπορία σε σχέση με τη δημιουργία και αδειοδότηση ελικοδρομίων.
Κανένα ελικοδρόμιο -πλην αυτού της Αστυνομίας για το οποίο δεν ισχύουν οι διαδικασίες Πολιτικής Αεροπορίας-, δεν έχει εγκριθεί και αδειοδοτηθεί για χρήση, ούτε καν αυτό στο Προεδρικό Μέγαρο. Επίσης δεν έχουν αδειοδοτηθεί ελικοδρόμια, όπως αυτά στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Νοσοκομείο Πάφου κ.ά.

Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει καταρτίσει διαδικασίες και δεν διαθέτει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για να αναλάβει τέτοιες αδειοδοτήσεις, παρά τις διαπιστώσεις/υποδείξεις διεθνών και ευρωπαϊκών ογκανισμών -ΙCΑΟ, ΕΑSΑαπό το 2006 και μετέπειτα. Μάλιστα, αν και το κατά νόμο αρμόδιο τμήμα για να εκδώσει προδιαγραφές και διαδικασίες και να ελέγχει και να αδειοδοτεί ελικοδρόμια, το ίδιο τμήμα αρνείται -κυρίως διά σιωπής- να προχωρήσει σε τέτοιες διαδικασίες.

Το γεγονός εγείρει σοβαρά θέματα ασφάλειας σε πτήσεις με ελικόπτερα, αφού πραγματοποιούνται από μη εγκεκριμένα ελικοδρόμια και χωρίς εγκεκριμένες με βάση τις απαιτήσεις ΙCΑΟ και ΕΑSΑ διαδικασίες προσέγγισης, απογείωσης και προσγείωσης, είτε πρόκειται για μεταφορά επισήμων, τουριστών ή άλλων επιβατών, είτε ακόμα και για τον «Αγιο Βασίλη» στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Μάλιστα το αλαλούμ δημιουργεί και σοβαρά ερωτηματικά για όλο το φάσμα δημιουργίας και λειτουργίας ελικοδρομίων, αφού το κρατικό Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου εδώ και 13 μήνες ζητά επίσημα και επανειλημμένα από τον διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας τη δημιουργία ελικοδρομίου για μεταφορά ασθενών, χωρίς μέχρι τώρα να λάβει καμία απάντηση.

Αυτό αποκαλύπτει σε επιστολή του προς τη Βουλή ο υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς ως απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη. Μάλιστα ο υπουργός επισημαίνει ότι θα επανέλθει όταν έχει τις θέσεις του διευθυντή Πολιτικής Αεροπορίας.

Την ίδια ώρα όμως, προχθές Τρίτη, οι κρατικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν άσκηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αφορούσε προσομοίωση επείγουσας μεταφοράς ασθενούς με το ελικόπτερο της Αστυνομίας στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρδιάς (ΑΙΚ) «και το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο του ΑΙΚ».

Να σημειωθεί ότι ενώ το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ξεκίνησε διαδικασίες, αναμένει εδώ και δεκατρείς μήνες απάντηση από τον διευθυντή Πολιτικής Αεροπορίας για να προχωρήσει με ελικοδρόμιο, το ΑΙΚ -που λειτούργησε μόλις πριν έξι μήνες- διαθέτει ελικοδρόμιο που χρησιμοποιείται μάλιστα και επίσημα από το κράτος.

Αναμένει και η Νoble

Το Νοσοκομείο Αμμοχώστου δεν είναι το μόνο που εισπράττει την άρνηση για ελικοδρόμιο από την Πολιτική Αεροπορία. Και η Νoble Εnergy, με τους συνεργάτες της ΕDΤ Οffshore, επίσης απελπισμένα αναζητούν λύση για να δημιουργήσουν ελικοδρόμιο στο λιμάνι Λεμεσού για εξυπηρέτηση των πλατφόρμων γεωτρήσεων για το φυσικό αέριο - που διαθέτουν εγκεκριμένα ελικοδρόμια. Όμως δεν βγάζουν άκρη για το τι πρέπει να κάνουν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!