tromaktiko: Αίσχος για μπαρ-εστιατόριο στα Χανιά

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Αίσχος για μπαρ-εστιατόριο στα Χανιά



Στις φετινές διακοπές μου στα Χανιά, πριν από 10 μέρες κάνοντας βόλτα στο Παλιό λιμάνι, κάθησα με την παρέα μου στο bar-restaurant Σελήνη...Κεντρικότατο της περιοχής. Μόλις πλησιάσαμε να καθίσουμε, ήρθε φωνάζοντας δήθεν αστεία και καλαμπούρια ένας 35άρης μελαμψός σερβιτόρος-μετρ-ιδιοκτήτης (δεν ξέρω τί ρόλο είχε στο μαγαζί), δήθεν για να μας προσεγγύσει να κάτσουμε αλλά με πολύ ψεύτικο τρόπο. Κάθισε μαζί μας με το έτσι θέλω και άρχισε να μας λέει ένα σωρό βλακίες αφήνοντάς μας άναυδους και περιμένοντας να μας πεί επί τέλους τί θέλουμε να πιούμε. Σε καμια περίπτωση δεν ήταν η κλασσική νησιώτικη φιλόξενη φιγούρα που μπαίνοντας στο μαγαζί σεν κάνει να γελάς και να νοιώθεις οικεία, άσχετα αν αυτό μάλλον ήθελε να πετύχει. Στο δίπλα τραπέζι κάθονταν ένα ζευγάρι τουριστών.Κάποια στιγμή ο άντρας σηκώθηκε να πάει στην τουαλέτα και ο σερβιτόρος-μετρ-ιδιοκτήτης, ο οποίος είχε ένα απίστευτα υπεροπτικό υφάκι, μόλις τον είδε να σηκώνεται του λέει στα Ελληνικά

-Τί θες ρε φλώρε, toilet?
-Yes, απαντάει χώρίς να κατάλαβε φυσικά όλη την πρόταση.
Μετά από λίγο, του δίνει πιστωτική να πληρώσει το λογαριασμό, και προς έκπληξη του ζευγαριού, δεν δέχεται πιστωτική κάρτα. Μάλιστα πήγε με το τσιγάρο στο χέρι πάνω από το τραπέζι τους και τους το είπε στέκοντας με την στάχτη έτοιμη να πέσει μέσα στα ποτήρια τους.. Δικαίωμά του θα μου πείτε, αν και κατά την γνώμη μου σε ένα τόσο τουριστικό μέρος που το 90% των τουριστών κινείται με κάρτες, είναι απαράδεκτο. Αρχίζει να του εξηγεί με τα φρικτά Αγγλικά του πού θα βρει ΑΤΜ και ενδιάμεσα στις οδηγίες που του έδινε του έλεγε στα Ελληνικά:
-Κατάλαβες ζωντόβολο; Kαι παρόμοιες κουβέντες.
Μέχρι να γυρίσει, ξέσπασε ένας καβγάς μεταξύ αυτού και έναν άλλο υπάλληλο, μπροστά σε όλους τους πελάτες που κοιτούσαν αποσβολωμένοι, όπου ο νεαρός δεν έλεγε κουβέντα και αυτός τον σκυλόβριζε δυνατά σαν σε επίδειξη δύναμης ξεφτιλίζοντας το μαγαζί ακόμα περισσότερο.
Όταν γύρισε το ανυποψίαστο 'ζωντόβολο'-τουρίστας με τα ωραία του λεφτά να πληρώσει, τον έπιασε από τον ώμο και τον χτυπούσε απαλά και ειρωνικά και άρχισε να του λεεί
-Για μας tip δεν έχει έ; Το tip tomorrow ε; Kαι συνέχισε να τον βρίζει στα Ελληνικά μετά...

Εγώ προσωπικά πραγματικά αηδίασα με την συμπεριφορά αυτού του τύπου και θεωρώ οτι είναι το λιγότερο ξεφτίλα η στάση του απέναντι στους ξένους που από αυτούς ζούνε. Επι πλέον, ως Έλληνας πελάτης, βλέποντας όλα αυτά, μου έδωσε την εντύπωση πως βαριέται τρομερά αυτό που κάνει και πως θα ευχόταν να ήμασταν όλοι ξένοι για να μην καταλαβαίνουμε ούτε εμείς και να μπορεί να μας βρίζει όλους μες τα μούτρα και να εκτονώνεται. Αν είναι υπάλληλος, το μαγαζί κάηκε εξ αιτίας του. Αν είναι αφεντικό, ακόμα μεγαλύτερη ντροπή, καλύτερα να το κλείσει και να πάει να πουλάει κάλτσες.

Αυτά να βλέπουμε και να τα θυμόμαστε όταν θα κλαίνε κάποτε τα μαγαζιά σαν αυτά που θα κλέινουν ένα ένα...ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ.

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!