tromaktiko: Σούπερ-αντίσωμα σκοτώνει όλους τους ιούς της γρίπης

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Σούπερ-αντίσωμα σκοτώνει όλους τους ιούς της γρίπης



Το πρώτο αντίσωμα που μπορεί να καταπολεμήσει όλους τους ιούς γρίπης τύπου Α – μεταξύ αυτών και τον ιό της νέας γρίπης - ανακάλυψε διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Πειράματα σε ποντίκια μολυσμένα με διάφορους ιούς γρίπης έδειξαν πως το αντίσωμα αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «επείγουσα θεραπεία» σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.
Οι επιστήμονες εκτιμούν επίσης πως η ανακάλυψή τους ανοίγει τον δρόμο για να βρεθεί στο απώτερο μέλλον ένα «καθολικό εμβόλιο», το οποίο θα χορηγείται μία φορά και θα διαρκεί εφ’ όρου ζωής.
Αυτή τη στιγμή, το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, επειδή συνεχώς μεταλλάσσονται οι ιοί της γρίπης.
Επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Ιατρικής Έρευνας του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC) της Βρετανίας και το Ίδρυμα Έρευνας στην Βιοϊατρική (IRB) στην Ελβετία, εξέτασαν περισσότερα από 100.000 δείγματα ανοσοποιητικών κυττάρων, τα οποία είχαν ληφθεί από πάσχοντες από γρίπη ή άτομα που είχαν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο.
Από τα δείγματα αυτά απομονώθηκε ένα αντίσωμα – λέγεται FI6 – το οποίο επιτίθεται σε μία πρωτεϊνη που υπάρχει στην επιφάνεια όλων των ιών της γρίπης Α και λέγεται αιμαγλουτινίνη.
«Δοκιμάσαμε το αντίσωμα σε κάθε γνωστό υποτύπο της γρίπης Α και τους εξουδετέρωσε όλους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής σερ Τζων Σκηλ, από το MRC. «Πιστεύουμε ότι θα μπορέσει τελικά να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία, η οποία θα βασίζεται στην έγχυσή του στον οργανισμό μετά την λοίμωξη, ώστε να αναχαιτιστεί η εξέλιξή της».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αντόνιο Λανζαβέκια, διευθυντής του IRB, επεσήμανε πως «όντας το πρώτο και μοναδικό αντίσωμα που επιτίθεται σε όλους τους υποτύπους των ιών γρίπης Α, το FI6 αντιπροσωπεύει μια σημαντική θεραπευτική επιλογή».
Το FI6 «προστάτευσε πλήρως» τα ποντίκια ακόμα και από τη μόλυνση με θανατηφόρες δόσεις του ιού Α(Η1Ν1) της νέας γρίπης. Όσα εμβολιάστηκαν μέσα σε δύο μέρες έπειτα από τη μόλυνσή τους, ανέρρωσαν πλήρως και έζησαν, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Science Express».
Ο σερ Τζων επεσήμανε πως η ανακάλυψη του FI6 θα μπορούσε να συμβάλλει ακόμα και στην επινόηση ενός εμβολίου που θα μας προστατεύει από όλους τους ιούς Α. Όμως πρόσθεσε πως «αυτό θα αργήσει πολλά χρόνια ακόμα», ενώ η χρήση του αντισώματος ως θεραπείας «μπορεί να γίνει πολύ πιο άμεσα». 

tanea.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!