Χρειάστηκε η ευρωπαϊκή κρίση και η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ προκειμένου οι επενδυτές να στραφούν εκ νέου στην ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων εγκαταλείποντας τις μετοχές, για να επιστρέψει η ηρεμία λίγους μήνες αργότερα και μέχρι το καλοκαίρι του 2011, το οποίο έχει ξυπνήσει μνήμες του 2008. Οι χρηματιστηριακές αγορές καταρρέουν εκ νέου και η τιμή των 10ετών αμερικανικών ομολόγων έχει ξεπεράσει το υψηλό της του 2010 και βαδίζει προς ιστορικό ρεκόρ, προσεγγίζοντας την κορυφή του 2008-2009.
Σε αυτά τα επίπεδα τιμών, αυξάνεται η πιθανότητα τα αμερικανικά ομόλογα να θεωρηθούν υπερτιμημένα και οι επενδυτές να μεταφέρουν κεφάλαια από αυτά προς τις μετοχές προκαλώντας μία δυνατή ανοδική αντίδραση. Αν αυτό δε συμβεί τότε ο βαθμός του επενδυτικού πανικού θα έχει χτυπήσει νέο ρεκόρ και θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω πτώση. Σήμερα λοιπόν στο ταμπλό του Χρηματηστηρίου θα αποτυπωθεί αν θα 'βουλιάξουμε' ή αν θα πάρει η παγκόσμια οικονομία μερικές ανάσες ακόμα. Χθες η πτώση στον Dow Jones ήταν πάνω από 600 μονάδες με το ψυχολογικό φράγμα των 11.000 μονάδων να σπάει. Εϊναι η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2010 που υποχώρησε κάτω από τις 11.000 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 174,72 μονάδων (-6,90%) και έκλεισε στις 2.357,60 μονάδες, ενώ χάνει 11% από τις αρχές του έτους.
Οι επενδυτές αρχίζουν να νιώθουν φόβο για το που θα επενδύσουν. Παντού επικρατεί ομιχλώδες τοπίο και ένας διάχυτος φόβος. Όλα είναι ρευστά και η μεταβλητότητα εξαρτάται πια ακόμα και από μια απλή δήλωση ενός πολιτικού ηγέτη ή ενός οίκου αξιολόγησης. Αν και πάλι ο χρυσός γίνει το ασφαλές καταφύγιο αυτό θα σημάνει τεράστιες απώλειες για όλα τα χρηματηστήρια με οδηγό βέβαια το χρηματηστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.