tromaktiko: Ζητείται επειγόντως παγκόσμια συνεννόηση - Οι αγορές βαθμολογούν τις πρώτες αποφάσεις της ΕΚΤ

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Ζητείται επειγόντως παγκόσμια συνεννόηση - Οι αγορές βαθμολογούν τις πρώτες αποφάσεις της ΕΚΤ



Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεγάλη μεταβλητότητα αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης στις παγκόσμιες αγορές και φυσικά το Χ.Α., ενώ τα βλέμματα θα είναι στραμμένα...
 στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι επενδυτές στις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν, αλλά και στις πιθανές νέες πρωτοβουλίες - λήψη μέτρων, από την πλευρά των ευρωπαίων και όχι μόνο ηγετών για την αντιμετώπισης της κρίσης.
Στα του ελληνικού χρηματιστηρίου, ως το “κερασάκι στην τούρτα” θα μπορούσε να θεωρηθεί η διεθνής κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, με το Χ.Α. να είναι αιχμάλωτο της πορείας αυτών και με την ήδη κακή τεχνική εικόνα να επιδεινώνεται όλο και πιο πολύ. Την ίδια ώρα, πέρα των διεθνών εξελίξεων ανοιχτά παραμένουν πάντα τα μεγάλα ζητήματα, που αφορούν, κυρίως, τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο (rollover ομολόγων).
Ξεκινώντας από τις εξελίξεις στο εξωτερικό, ιστορική υποβάθμιση, μετά από 70, περίπου, χρόνια υπήρξε την Παρασκευή, από την οίκο S&P, σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν πυρετώδης επαφές και διαπραγματεύσεις, μεταξύ αξιωματούχων όλου του κόσμου και ειδικά των ευρωπαίων, με σκοπό να βρεθεί μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης της παγκόσμιας πλέον κρίσης χρέους.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, μετά από δραματικές διαβουλεύσεις και εν μέσω αντιδράσεων, κυρίως από τη Γερμανία, αλλά και την Ολλανδία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε την απόφαση δραστικών παρεμβάσεων στις αγορές ομολόγων, με σκοπό να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων και να ηρεμήσουν, όσο αυτό είναι εφικτό, οι αγορές, ειδικά μετά την υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, στέλεχος της ΕΚΤ δήλωσε στο Reuters ότι “το ευρωσύστημα θα παρέμβει δραστικά στις αγορές και θα απαντήσει με ένα σημαντικό και συνεκτικό τρόπο”, ενώ πρόσθεσε ότι ελήφθη σοβαρά υπόψη και η κοινή δήλωση των κυβερνήσεων Γαλλίας και Γερμανίας, σχετικά με την πρόθεση στήριξη της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, σε κοινή ανακοίνωση τους η Γαλλία και η Γερμανία, τονίζουν τη δέσμευση των δύο χωρών και της Ε.Ε. συνολικά, για την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, σχετικά με την επίλυση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Στην ίδια ανακοίνωση ζητείται επίσης από την Ιταλία και την Ισπανία να προχωρήσουν στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες πρόσφατες ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, αν και χαιρετίζονται οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής. Τέλος, τονίζεται η ανάγκη τα μέτρα να λάβουν την κοινοβουλευτική έγκριση των χωρών.
Να αναφέρουμε επίσης, ότι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών της Νότιας Κορέας, Γιονγκ Κου πραγματοποιήθηκε, αργά το Σάββατο, τηλεδιάσκεψη των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών των G20. Μάλιστα, νέα σύνοδος των G7, πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή, ενώ από τις προτάσεις που κυριαρχούν είναι η πολιτική των μαζικών παρεμβάσεων από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών, κάτι το οποίο φαίνεται ότι βρίσκεται εν εξελίξει. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πέραν των αναμενόμενων παρεμβάσεων από την ΕΚΤ, που ευχόμαστε να είναι “επιθετικές” και φυσικά περάν των παρεμβάσεων που κάνει εδώ και πολύ καιρό η FED, παρεμβάσεις, μεγάλης κλίμακας έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα και η Ελβετική, αλλά και η Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες είναι και πολύ πιθανόν να συνεχίσουν.
Επιστέφοντας στις ΗΠΑ και την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε “αναμμένα κάρβουνα” και τρέχει να προλάβει ένα “κραχ” στις αγορές, ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, Ντέιβιντ Μπιρς εμφανίστηκε καθησυχαστικός εξηγώντας ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη βαθμίδα "ΑΑΑ" στο "ΑΑ+" είναι “ήπια”, ενώ εκτίμησε ότι δε θα υπάρξουν τόσο μεγάλες επιπτώσεις στο άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα. Αναφερόμενος στην πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας, ο επικεφαλής του οίκου S&P δήλωσε ότι η αρνητική προοπτική που βλέπει ο οίκος αξιολόγησης σημαίνει πως “οι κίνδυνοι είναι προς την αρνητική πλευρά”, ενώ πρόσθεσε ότι η υποβάθμιση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή δεν οφείλεται στη στάση που τηρεί επί οικονομικών θεμάτων οποιοδήποτε κόμμα. Μάλιστα, σε άλλη συνέντευξη, ο “πολύς” διευθύνων σύμβουλος της Standard & Poor's Τζόν Τσέιμπερς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες για περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, δήλωσε “Έχουμε μια αρνητική προοπτική για 6 έως 24 μήνες”, ενώ πρόσθεσε ότι “και εάν η δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ επιδεινωθεί περαιτέρω ή αν το πολιτικό αδιέξοδο ενταθεί, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια υποβάθμιση”.
Πάντως, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στις ΗΠΑ, θεωρούμε ότι το κλειδί στην παρούσα φάση θα είναι η στάση των ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ αν και βλέπουμε με πολύ θετικό μάτι την απόφαση της ΕΚΤ, για αγορά Ιταλικών ομολόγων (εφόσον εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα), εντούτοις θεωρούμε ότι δεν είναι αρκετή. Θα επαναλάβουμε ότι η λύση βρίσκεται στη λήψη θαρραλέων αποφάσεων, όπως την έκδοση ευρωομολόγου, ενώ το κλειδί είναι ο ρόλος του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF). Μάλιστα, σχετικά με αυτόν, όπως είχαμε αναφέρει τις τελευταίες ημέρες, σε μια ριζοσπαστική λύση από την Ε.Ε. θα μπορούσαν τα κεφάλαια του να αυξηθούν με την έκδοση ευρωομολόγου (κατευθείαν από τον EFSF), κεφάλαια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για εκτεταμένες παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων.
ΗΠΑ: Κλειδί η παραμονή των δύο βασικών δεικτών πάνω από τις πολύ κρίσιμες στηρίξεις …
Όπως είχαμε αναφέρει στο σχόλιο μας την Παρασκευή, το κλειδί, όχι μόνο για την πορεία της Αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και για την πορεία των παγκοσμίων κεφαλαιαγορών, είναι η παραμονή των δύο δεικτών υψηλότερα πολύ σημαντικών μακροπρόθεσμων στηρίξεων. Μάλιστα, επαναλαμβάνουμε ότι από την παραμονή υψηλότερα αυτών των επιπέδων συνδέεται και η διατήρηση της θετικής μέσο – μακροπρόθεσμης τάσης.
Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση του S&P 500, αυτό που είναι το πλέον κρίσιμο είναι να αποφευχθεί η οριστική απώλεια, για πάνω από έναν αριθμό συνεδριάσεων, της πλέον σημαντικής στήριξης που υπάρχει στα επίπεδα των 1.200 – 1.205 μονάδων (δοκιμάζονται τις τελευταίες ημέρες, έκλεισε οριακά χαμηλότερα αυτών την Παρασκευή) και να επιστρέψει υψηλότερα, το συντομότερο δυνατόν, της μακροπρόθεσμης ζώνης των 1.220 – 1.230 μονάδων.
Όσον αφορά, το Dow Jones Industrials, η πλέον κρίσιμη στήριξη των διαγραμμάτων, βρίσκεται στα επίπεδα των 11.220 – 11.260, επίπεδα στα οποία υπάρχουν τόσο μια μακροπρόθεσμη ζώνη, όσο και μια από τις ισχυρότερες στηρίξεις των διαγραμμάτων. Να αναφέρουμε ότι η πτώση μέχρι αυτά τα επίπεδα, αν και μεγάλη δε θεωρείται ότι αλλάζει τη μακροπρόθεσμη τάση, ενώ η απώλεια των παραπάνω επίπεδων (δε θα είναι καθόλου εύκολη, θεωρούμε πολύ πιθανή την αντίδραση) θα μας τρομοκρατήσει.
Επιβαρύνεται όλο και πιο πολύ η τεχνική εικόνα στο Χ.Α. – Επειγόντως επιστροφή υψηλότερα των 1.100 μονάδων…
Στα της τεχνικής ανάλυσης του Χ.Α., δεν έχουμε κάτι διαφορετικό να αναφέρουμε πέραν της πολύ αρνητικής εικόνας που υπάρχει, η οποία μάλιστα συνεχίζει να επιβαρύνεται, την ώρα που το μεγάλο ζητούμενο είναι η επιστροφή, το συντομότερο δυνατόν, υψηλότερα των 1.100 μονάδων. Θυμίζουμε, ότι οι επόμενες σημαντικές στηρίξεις είναι στα επίπεδα των 900 – 920 μονάδων!!!

Greek Finance Forum
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!