tromaktiko: Φόρο στα επαναπατρισθέντα κεφάλαια εξετάζει η Ιταλία

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Φόρο στα επαναπατρισθέντα κεφάλαια εξετάζει η Ιταλία



Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή επιπλέον φόρου επί των κεφαλαίων που επέστρεψαν από το εξωτερικό χάρη σε μια...
ευνοϊκή φορολογική μεταρρύθμιση, αναφέρουν τα ιταλικά μέσα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσπίσει νέα φορολόγηση, ύψους 1-2%, στα κεφάλαια που επανήλθαν εντός εθνικών ορίων, χάρη στην ρύθμιση που αποκλήθηκε «φορολογική ασπίδα».

Από το 2009 μέχρι το 2010 επέστρεψαν στις ιταλικές τράπεζες, 104 δισ. ευρώ τα οποία είχαν μεταφερθεί, κατά τα προηγούμενα χρόνια, στο εξωτερικό, στις ελβετικές, κυρίως, τράπεζες.

Η ρύθμιση επέτρεψε την φορολόγηση του όλου ποσού με ποσοστό που θεωρήθηκε ιδιαίτερα συμφέρον και δεν ξεπέρασε το 5%. Ωστόσο, μετά τα νέα πακέτα μέτρων λιτότητας που ενέκρινε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, ύψους 115 δισεκατομμυρίων ευρώ, όλα αναθεωρούνται.

Ενώ η κυβέρνηση σκέπτεται να θεσπίσει ένα νέο, περιορισμένο φόρο, που δεν αναμένεται να ξεπερνά το 2% των αδήλωτων κεφαλαίων, η κεντροαριστερή αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος τονίζει πως «αν ο νέος φόρος δεν αγγίξει το 10% της συνολικής αξίας των κεφαλαίων που επαναπατρίσθηκαν, το όλο μέτρο δεν θα έχει καμία απολύτως χρησιμότητα».

Επιπλέον, είναι δύσκολος ο εντοπισμός των πολιτών που έφεραν τα χρήματά τους από το εξωτερικό αφού οι δηλώσεις «νομιμοποίησης» των κεφαλαίων αυτών εγγυούνταν απόλυτη ανωνυμία.

Ωστόσο, η ιταλική οικονομική εφημερίδα Ιl Sole 24 Ore και το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Tg5 αναφέρουν ότι παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο: μετά την ανακοίνωση των έκτακτων οικονομικών μέτρων, όλο και περισσότεροι Ιταλοί παρουσιάζονται στις ελβετικές τράπεζες επιδιώκοντας να μεταφέρουν σε αυτές τις αποταμιεύσεις τους.

Το κύμα εξαγωγής συναλλάγματος, μάλιστα, είναι τόσο έντονο, που οι μικρότερες θυρίδες (εκείνες που χρησιμεύουν για την κατάθεση ρευστού και όχι τιμαλφών) έχουν εξαντληθεί σχεδόν σε όλες τις τράπεζες του ιταλόφωνου ελβετικού καντονιού «Τιτσίνο» και έχουν αρχίσει να δημιουργούνται, πλέον, λίστες αναμονής.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!