tromaktiko: Συνέντευξη της Λούκας Κατσέλη στους Δ.Βερύκιο, Δ.Σταυρόπουλο

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Συνέντευξη της Λούκας Κατσέλη στους Δ.Βερύκιο, Δ.Σταυρόπουλο



από το Γραφείο Τύπου
Δ. Βερύκιος: Κατ' αρχήν να ξεκινήσουμε από το θέμα των τελευταίων όρων που έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία.... και όπως μας είπε λίγο πριν ο κ. Νικολόπουλος, ότι η φάμπρικα αυτή είχε ξεκινήσει λέει επί των ημερών Κατσέλη στο Υπουργείο Εργασίας.
Λ. Κατσέλη: Για ποια φάμπρικα μιλάμε κατ' αρχήν;
Δ. Βερύκιος: Αφορά την προσπάθεια πρόσληψης εποχικών στο Δημόσιο μέσω ΜΚΟ, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Λ. Κατσέλη: Ούτε για φάμπρικα πρόκειται, ούτε για προσπάθεια πρόσληψης.
Δ. Βερύκιος: Τι είναι αυτό κα Κατσέλη;
Λ. Κατσέλη: Να το εξηγήσουμε, διότι διαβάζω κι εγώ τις εφημερίδες και πραγματικά μου κάνει τεράστια εντύπωση. Ποιος είναι ο στόχος κατ' αρχήν; Ο στόχος είναι μέσα στο 2011 αντί 55.000 άνεργοι να παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ να ενεργοποιηθούν σε έργα κοινωφελούς σκοπού που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, υπογράφοντας συμβάσεις έργου, έως 5 μήνες, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν κάποιες συγκεκριμένες δράσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη οι Δήμοι, οι Κοινότητες, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κλπ. Αυτός είναι ο στόχος.

Η πρόσληψη αυτών των ανθρώπων από τις λίστες του ΟΑΕΔ σύμφωνα με την προκήρυξη γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και με μοριοδότηση συγκεκριμένη. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του, ο κάθε άνεργος παίρνει συγκεκριμένα μόρια. Δηλαδή ένας νέος άνεργος κάτω της ηλικίας των 30 ετών παίρνει τόσα μόρια, αν είναι μια οικογένεια με 2 ανέργους τόσα κλπ. Άρα υπάρχει ένα αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης.

Το ζήτημα το οποίο είχε τεθεί ήδη από τον Φλεβάρη όταν σχεδιάστηκε το πρόγραμμα, ήταν ποιος θα είναι ο φορέας ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση αυτού του έργου, που είναι έργο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα του Κοινωνικού Ταμείου υπό τον έλεγχο της Ε.Ε. και των διαδικασιών που προβλέπονται, έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν ψεύτικες προσδοκίες ότι αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν μετά το πέρας των 5 μηνών.

Υπήρχαν τρεις εναλλακτικές, δεν υπάρχουν άλλες. Η μια είναι να τους προσλάβει το Δημόσιο. Το Δημόσιο ή οι Δήμοι. Αυτό αποκλείστηκε, διότι μετά την εμπειρία των STAGE που υπήρχαν ειδικά το Υπουργείο Εσωτερικών δεν ήθελε με κανένα τρόπο να ξαναμπεί το Δημόσιο σε αυτή τη διαδικασία.
Το δεύτερο ήταν να είναι αποκλειστικά ιδιωτικές εταιρείες, δηλαδή εταιρείες προσωρινής απασχόλησης ή κάτι τέτοιο. Και αυτό αποκλείστηκε, διότι αυτό θα δημιουργούσε ίσως άλλες αν θέλετε ….

Δ. Βερύκιος: Παρενέργειες.
Λ. Κατσέλη: Άλλα προβλήματα. Και επελέγη η τρίτη εναλλακτική, η μόνη δυνατή εναλλακτική, να παίξουν αυτό το ρόλο του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδρύματα, σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες.
Δ. Σταυρόπουλος: Έρχεται η Νέα Δημοκρατία και λέει ότι αυτή η διαδικασία είναι διάτρητη, δεν γίνεται έτσι όπως πρέπει.
Λ. Κατσέλη: Πραγματικά θέλω πολύ να …..
Δ. Βερύκιος: Και ότι όλα μέσω της Χαριλάου Τρικούπη ….
Δ. Σταυρόπουλος: Με ένα μπιλιετάκι ενός βουλευτή ο άλλος προσλαμβάνεται. Το ίδιο πράγμα λέει και η Νέα Δημοκρατία.
Λ. Κατσέλη: Μια στιγμή να σας ρωτήσω. Να ρωτήσω το εξής. Εάν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα που μπορούν να εγείρουν θέμα αν θέλετε καταστρατήγησης να το δούμε ένα προς ένα.
Δ. Σταυρόπουλος: Εδώ ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ ο κ. Βέης κα Κατσέλη έχει κάνει δηλώσεις σήμερα και λέει «δεν μπορώ να το ελέγξω». Όταν το λέει ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, αφήστε τον Νικολόπουλο της Νέας Δημοκρατίας, κάνει φτηνή αντιπολίτευση θα πω εγώ. Ο Βέης, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, «παιδιά, δεν μπορώ να ελέγξω αυτό το πράγμα».
Λ. Κατσέλη: Τις διάβασα τις δηλώσεις του κ. Βέη. Ο κ. Βέης λέει κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ λογικό. Ότι το ΑΣΕΠ ασχολείται με το δημόσιο τομέα.
Αυτό δεν είναι Δημόσιο, είναι Ενώσεις, Σωματεία κλπ.
Δ. Σταυρόπουλος: Μάλιστα.

Λ. Κατσέλη: Άρα το ΑΣΕΠ ως ΑΣΕΠ δεν έχει από το καταστατικό του ρόλο. Δεύτερον, είπε ότι υπάρχουν ίσως κάποια κενά στον τρόπο που βγήκε το πρόγραμμα, το οποίο καλό θα είναι και είμαι σίγουρη ότι ο Υπουργός Εργασίας θα τα δει και όπου μπορεί να καλυφθεί. Τρίτον. Όλα τα προγράμματα ….
Δ. Σταυρόπουλος: Μάλιστα. Να αλλάξουμε θέμα;
Λ. Κατσέλη: Μια στιγμή να ολοκληρώσω, γιατί έχει σημασία.
Δ. Σαυρόπουλος: Παρακαλώ.
Λ. Κατσέλη: Όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, του Κοινωνικού Ταμείου, τα διαχειρίζονται φορείς. Γιατί να θέσουν εκ των προτέρων ότι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία ή ένα Σωματείο ή ένα Εργατικό Κέντρο εκ των προτέρων θα ενεργήσει παράνομα;
Δ. Βερύκιος: Θα σας πω γιατί. Γιατί αυτές οι ΜΚΟ κα Κατσέλη έχουν βεβαρημένο παρελθόν.
Λ. Κατσέλη: Δεν έχουν. Κοιτάξτε αυτό είναι ….
Δ. Βερύκιος: Πώς δεν έχουν;
Λ. Κατσέλη: Να σας πω κάτι;
Δ. Σταυρόπουλος: Πώς δεν έχουν; Λεφτά τρώγανε από το Ελληνικό Δημόσιο.
Λ. Κατσέλη: Κύριε Σταυρόπουλε, είναι πάρα πολύ σημαντικό στην Ελλάδα να μη ακυρώνουμε το έργο όλων όσων έχουν αναπτύξει δράση στο παρελθόν.
Δ. Βερύκιος: Όχι βέβαια. Εσείς μιλάτε έχοντας κατά νου τη διεθνή εμπειρία.
Λ. Κατσέλη: Όχι-όχι, την ελληνική εμπειρία, σταθείτε, με συγχωρείτε. Το Γ΄ ΚΠΣ και το Β' ΚΠΣ, τουλάχιστον για το Κοινωνικό Ταμείο, στηρίχτηκε στη δράση πάρα πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων οι οποίες έκαναν θαυμάσια δουλειά. Θαυμάσια δουλειά. Κάποια φαινόμενα που πάντοτε προκύπτουν, ας τα δούμε, ας τα στηλιτεύσουμε και ας βάλουμε αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς που ούτως ή άλλως υπάρχουν, για να μην προκύψουν.

Δ. Σταυρόπουλος: Κυρία Κατσέλη, όταν ήσαστε στο Υπουργείο Εργασίας είχατε τη φήμη του πολιτικού ο οποίος ενοχλεί την τρόικα. Ήσαστε ο άνθρωπος ο οποίος είπε κάποιες φορές όχι. Ήσαστε ο άνθρωπος ο οποίος προσπαθήσατε να σώσετε ό,τι θα μπορούσε να σωθεί. Τελικά στον ανασχηματισμό η κα Κατσέλη έμεινε εκτός, είναι κάτι που το ξέρετε εσείς και ο Πρωθυπουργός. Δεν θα σας ρωτήσω το λόγο για τον οποίον μείνατε εκτός, τον ξέρετε εσείς και ο Πρωθυπουργός. Η ερώτηση είναι η εξής όμως που θέλω να σας κάνω τώρα. Διαβάζω, γιατί κι εγώ είμαι ένας άνθρωπος που διαβάζω εφημερίδες και βλέπω τι γίνεται, ότι έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα στα εργασιακά. Χθες βγάλαμε τον κ. Κουτσούκο, ο οποίος μας είπε απίστευτα πράγματα. Δηλαδή, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο πια. Συλλογικές συμβάσεις, τα πάντα. Κι εγώ σας ρωτάω κα Κατσέλη. Είστε ικανοποιημένη εσείς πρώτα από όλα που βάλατε την υπογραφή σας στο νομοσχέδιο το οποίο είναι ταφόπλακα για τον Έλληνα εργαζόμενο; Και δεύτερον, μέχρι πού αντέχει πια ο Έλληνας; Δεν υπάρχει τίποτα όρθιο. Είμαστε όλοι οι εργαζόμενοι και ειδικά οι νεότεροι, γιατί εγώ αν θέλετε φεύγω σιγά - σιγά από την ενεργό παραγωγή, αλλά οι πιτσιρικάδες είναι νεκροί εργασιακά. Πόσο αντέχει άλλο ο Έλληνας κάτι τέτοιο και που θα πάει αυτή η κατάσταση;

Λ. Κατσέλη: Κύριε Σταυρόπουλε, με ρωτήσατε κάτι, στο οποίο η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Το νομοσχέδιο στο οποίο εγώ έβαλα την υπογραφή μου, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο κατοχυρώνει τη συλλογική διαπραγμάτευση με διαφάνεια. Και γι' αυτό έβαλα την υπογραφή μου.
Δ. Σταυρόπουλος: Ναι. Θέλουν να το καταργήσουν όμως τώρα. Τώρα έρχονται και λένε αυτά που μας έλεγε η Κατσέλη άντε γεια.
Λ. Κατσέλη: Διαβάζω κι εγώ τις εφημερίδες και ενημερώθηκα ότι υπήρχε ξανά πίεση ουσιαστικά να αλλάξει και να καταργηθούν κάποιες από τις διατάξεις αυτού του νόμου και ότι η τρόικα πρότεινε να πάμε ακόμα πολύ περισσότερο από κει που συμφώνησε το Υπουργείο, δηλαδή να καταργηθεί η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων.
Δ. Σταυρόπουλος: Και ο κ. Κουτρουμάνης τι είπε, το δέχτηκε;
Λ. Κατσέλη: Από ότι γνωρίζω, ο κ. Κουτρουμάνης και το Υπουργείο δέχτηκαν να κάνουν κάποιες τροποποιήσεις του νόμου, αλλά να μη πάνε στην κατάργηση της επέκτασης.
Δ. Σταυρόπουλος: Αχ κα Κατσέλη.
Λ. Κατσέλη: Παρόλα αυτά πιστεύω ότι αυτή είναι μια θέση η οποία εξυπηρετεί συγκεκριμένους επιχειρηματικούς Ομίλους στην Ελλάδα, πιστεύω ότι δεν λύνει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας.
Δ. Σταυρόπουλος: Είπατε μεγάλη κουβέντα τώρα. 
Λ. Κατσέλη: Και νομίζω ότι είναι και κάτι χειρότερο. Αυτό είναι από τις θέσεις οι οποίες αντιστρατεύονται μια κοινή θέση των εταιρικών εταίρων και όταν προσπαθούμε όλοι μαζί να επικρατήσει στη χώρα μας ένα κλίμα συνεννόησης, κοινωνικού διαλόγου και συναίνεσης και μια μίνιμουμ κοινωνική συμφωνία μεταξύ κοινωνικών εταίρων, νομίζω ότι πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων.
Δ. Σταυρόπουλος: Μάλιστα. Πείτε μας τώρα ποιους εξυπηρετεί αυτή η φόρμουλα της τρόικα και οι ρυθμίσεις που θα περάσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.
Λ. Κατσέλη: Κοιτάξτε, μπορώ να σκεφτώ πολλές επιχειρήσεις, μεγάλους Ομίλους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν θέλουν ούτε να έχουν μια ανοιχτή έκθεση προς το «ΣΚΕΕΕ» π.χ., προς τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι να λένε γιατί αυτή τη στιγμή θα ήθελα ή χρειάζεται να έχω όρους εργασίας που να είναι αν θέλετε χειρότεροι από την κλαδική και οι οποίοι θα θέλουν να αλλάζουν τους όρους μισθοδοσίας κατά το δοκούν.
Δ. Σταυρόπουλος: Αν ήσαστε ακόμα στο Υπουργείο Εργασίας εσείς θα το δεχόσαστε αυτό; Όχι.
Λ. Κατσέλη: Δεν θα το είχα δεχτεί. Γενικά ξέρετε ότι σε αυτό το θέμα από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχα δώσει μια μάχη και νομίζω ότι το γεγονός ότι 10 ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις έχουν υπογραφεί μέσα στους 6 πρώτους μήνες δεν είναι λίγο, όπως διατείνεται η τρόικα.

Είναι πολύ σημαντικό όταν έχουμε λίγες επιχειρησιακές συμβάσεις και είναι πολύ σημαντικό και ως ένα παιδευτικό εργαλείο στην αγορά εργασίας να κάθονται επιτέλους εργαζόμενοι και εργοδότες όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να βλέπουν τα στοιχεία και να αποφασίζουν από κοινού. Βεβαίως θα μπορούσαν να γίνουν ίσως κάποιες τροποποιήσεις. Περιμένω τις τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας, διότι ξέρω την ιδιαίτερη ευαισθησία του Υπουργού.

Δ. Βερύκιος: Ναι. Όμως ο κόσμος -δεν θα πω οι ψηφοφόροι σας γιατί θα το φτηνύνω πάρα πολύ και δεν θέλω και δεν είναι στις προθέσεις κανενός μας- ο κόσμος, ο ελληνικός λαός κα Κατσέλη, περιμένει να ακούσει από τη Λούκα, από τον άνθρωπο τον ακαδημαϊκό που δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός ανεπάγγελτος, ποιοι ήταν αυτοί οι επιχειρηματικοί Όμιλοι που επί των ημερών της στο Υπουργείο Εργασίας της δυσκόλεψαν τη ζωή, τη θέση, το στόχο της για να υπάρξει αυτή η συναίνεση.
Δ. Σταυρόπουλος: Και υπονόμευσαν και τη θέση της μάλιστα θα έλεγα εγώ, θα προσέθετα.
Λ. Κατσέλη: Κύριε Βερύκιε, δεν θα αναφερθώ σε 1, ή 2 ή σε 3. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχει και σημασία. Εγώ θα ήθελα να πω και κάτι άλλο, το οποίο δεν έχει ακουστεί. Είναι πολύ σημαντικό μέσα σ’ αυτή την κρίση ενώ είμαστε σε επιτήρηση, όλοι οι φορείς, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, να αναπτύξουν μια κουλτούρα διαλόγου και συνεννόησης.
Δ. Σταυρόπουλος: Μάλιστα.
Λ. Κατσέλη: Το χειρότερο που γίνεται, είναι ότι κάποιοι από τους επιχειρηματικούς Ομίλους δεν έρχονται σε κάθε Υπουργείο, δεν μιλάνε απ' ευθείας με τους αρμόδιους Υπουργούς ....
Δ. Βερύκιος: Αλλά;
Λ. Κατσέλη: Αλλά βρίσκουν το δρόμο και μέσω και της τρόικας πιέζουν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Δ. Σταυρόπουλος: Παραμάγαζα. Παραμάγαζα της εξουσίας.
Λ. Κατσέλη: Κι αυτό νομίζω είναι πολύ σημαντικό, ο διάλογος να γίνεται πάνω στο τραπέζι, ανοιχτά.
Δ. Σταυρόπουλος: Με τα θεσμικά όργανα.
Λ. Κατσέλη: Και να αξιολογούνται με τα θεσμικά όργανα. Να μη λένε άλλα οι κοινωνικοί εταίροι στο τραπέζι και άλλα να κάνουν και ταυτόχρονα να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε την κρίση που έχουμε.
Δ. Βερύκιος: Όμως κα Κατσέλη, βλέπουμε, ενώ στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά τα τόσο συγκλονιστικά που μας λέτε αυτή τη στιγμή, που τα ξέραμε, αλλά μας τα επιβεβαιώνετε και εσείς λόγω της θέσης σας, ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν ισχύει αυτό. Είδαμε ότι πριν ξεκινήσει η οποιαδήποτε κρίση στην Ιταλία, οι πρώτοι που βγήκαν ήταν οι Ιταλοί επιχειρηματίες. Στη Γαλλία το ίδιο. Και είπαν «εμείς θα στηρίξουμε, εμείς θα προσφέρουμε». Στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα;

Λ. Κατσέλη: Και αυτή πρέπει να διαμορφωθεί μέσα από τα πράγματα. Κοιτάξτε, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία, σε βιομηχανικά ανεπτυγμένα κράτη, υπάρχει μια μακρόχρονη παράδοση αν θέλετε ευθύνης των εταίρων. Εδώ πέρα διαμορφώνεται στην πορεία. Πιστεύω ότι θα γίνει και στην Ελλάδα και ότι υπάρχουν πάρα πολύ αξιόλογοι επιχειρηματίες, οι οποίοι πραγματικά έχουν την αίσθηση της ευθύνης και της συμβολής.
Δ. Σταυρόπουλος: Επειδή παρακολουθούμε στενά τα δρώμενα, λόγω δουλειάς, εκτός από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι υπονόμευσαν όσο μπόρεσαν ή όσο θέλησαν τη θέση σας, κάτι τέτοιο …..
Λ. Κατσέλη: Όχι, δεν θα έλεγα … Κοιτάξτε, μη ….
Δ. Σταυρόπουλος: Εντάξει, παίρνω τη λέξη .…
Λ. Κατσέλη: Μη πούμε γιατί ….
Δ. Βερύκιος: Τη δυσκόλεψε.
Λ. Κατσέλη: Βλέπω τίτλο σε εφημερίδα «οι επιχειρηματίες δυσκόλεψαν». Δεν είναι σωστό.
Δ. Σταυρόπουλος: Κάποιοι από αυτούς.
Λ. Κατσέλη: Κοιτάξτε, πάντοτε σε μια δημοκρατία υπάρχουν 2-3, οι οποίοι έχουν τη δική τους ατζέντα.
Δ. Σταυρόπουλος: Ωραία. Επειδή λοιπόν ….
Λ. Κατσέλη: Κι αυτό γίνεται πάντα και από όλες τις πλευρές.
Δ. Σταυρόπουλος: Αντιληπτό. Επειδή λοιπόν το ίδιο συνέβη και με τους τραπεζίτες, κάποιους από τους τραπεζίτες, και γελάει ο Δήμος γιατί ξέρει, θέλω να μου πείτε πώς είδατε το γάμο EUROBANK – ALPHA.
Λ. Κατσέλη: Νομίζω ότι είναι ένα πολύ θετικό γεγονός.
Δ. Σταυρόπουλος: Αφελληνισμός από τις Τράπεζες, της ελληνικής τραπεζικής αγοράς.
Λ. Κατσέλη: Κοιτάξτε, οι ελληνικές Τράπεζες το να έχει το Κατάρ ένα 20%, δεν είναι κακό. Είναι σημαντικό να υπάρξουν Τράπεζες με πολύ στέρεα βάση όσον αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Νομίζω είναι δυο ιδιωτικές Τράπεζες που έχουν ένα μεγάλο μερίδιο δραστηριοτήτων και στην Ελλάδα αλλά και στην Ν.Α. Ευρώπη. Αυτό ενισχύει την παρουσία την ελληνική σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Δεν θα είναι ένας εύκολος γάμος όσον αφορά τα εργασιακά, διότι είναι πολύ το προσωπικό και θα πρέπει να γίνουν ανακατατάξεις. Ποτέ μια συγχώνευση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά νομίζω ότι είναι ένα θετικό γεγονός που θα πυροδοτήσει ίσως και άλλες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Δ. Βερύκιος: Προτιμάτε αυτό τον γάμο έτσι όπως έγινε μεταξύ ιδιωτών ή πιστεύετε ότι θα έπρεπε οι Τράπεζες να έχουν περάσει υπό τη σκέπη του κράτους και το κράτος να διαχειριστεί τη μετέπειτα εξέλιξη τους;
Λ. Κατσέλη: Όχι, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό εκεί που μπορούν ιδιωτικές Τράπεζες μέσα από τη συγχώνευση τους να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο και να ισχυροποιηθούν, μια καλή ιδιωτική Τράπεζα είναι κάτι πολύ θετικό για την οικονομία και για τη ρευστότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται σε κάθε οικονομία και στην ελληνική ιδιαίτερα ένας ισχυρός αποτελεσματικός δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα έχει στο επίκεντρο του την Εθνική Τράπεζα.

Δ. Σταυρόπουλος: Μάλιστα.
Δ. Βερύκιος: Ο φίλος μας ο Γιάννης από τη Γαλλία που μας ακούει τώρα που βρίσκεται για εργασία εκεί μέσω Internet, ρωτάει. Θα ήθελα να μάθω, λέει, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για την κα Κατσέλη που πρέπει να βάλει η κυβέρνηση σε ότι αφορά τα εργασιακά;
Δ. Σταυρόπουλος: Την κόκκινη γραμμή την έχουμε περάσει πια.
Λ. Κατσέλη: Θα σας πω. Η κόκκινη γραμμή για τα εργασιακά είναι ουσιαστικά η προάσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Δ. Σταυρόπουλος: Χαθήκανε αυτά κα Κατσέλη.
Λ. Κατσέλη: Να πω κάτι; Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και ατομικές συμβάσεις. Αυτό υπάρχει. Αλλά θεσμικά τουλάχιστον θα πρέπει από την πλευρά του Δημοσίου να στηρίζουμε το διάλογο, τη συναίνεση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μέσα από το εργασιακό μας οπλοστάσιο, το οποίο βρίσκεται εν εξελίξει από το 1990 και μετά.
Δ. Σταυρόπουλος: Σας ευχαριστούμε πολύ για την ωραία κουβέντα.
Λ. Κατσέλη: Να ‘στε καλά.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!