tromaktiko: ΟΗΕ και ΕΕ πρεπει να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, υποστηρίζει το ΑΚΕΛ

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

ΟΗΕ και ΕΕ πρεπει να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, υποστηρίζει το ΑΚΕΛ



Τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν την προκλητική συμπεριφορά της και...
πολύ περισσότερο ένα θερμό επεισόδιο, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές σε σχέση με το θέμα των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Παράλληλα ο κ. Κυπριανού χαιρέτισε τη σταθερή θέση της Ρωσίας γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, αναφέροντας πως η Μόσχα κατ’ επανάληψη έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοια συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθύμισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία συμπεριφέρεται με αυτό τον προκλητικό τρόπο. Και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις ενήργησε κατά ανάλογο τρόπο, όχι μόνο εδώ στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα σε περιπτώσεις που είχαν να κάνουν με ζητήματα τα οποία θεωρούσε η Τουρκία ότι επηρέαζαν τα στρατηγικά της ή τα εθνικά της συμφέροντα, ανέφερε.

Η δική μας απάντηση, συνέχισε, είναι ξεκάθαρη σε αυτές τις απειλές, ότι δηλαδή δεν τις αποδεχόμαστε. «Και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποχωρήσουμε σε αυτές τις απαράδεκτες προκλήσεις. Πρέπει να καταγγελθεί η Τουρκία σε όλα τα διεθνή βήματα τα οποία έχουν να διαδραματίσουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συμπεριφέρεται και η Τουρκία γιατί και η Τουρκία είναι μέρος του ΟΗΕ και μάλιστα επιδιώκει να συμμετάσχει και στην ΕΕ», είπε ο κ. Κυπριανού.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως τα Ηνωμένα Έθνη θα ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση για αναστολή των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, είπε πως δεν έχουν καμία τέτοια ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Η άποψη μας είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη, αν θα πρέπει να προβούν σε κάποιες ενέργειες, θα πρέπει να προβούν σε ενέργειες για να εξασφαλίσουν ότι θα λειτουργήσει η διεθνής νομιμότητα», ανέφερε, προσθέτοντας πως εκείνος που απειλεί να την παραβιάσει είναι η Τουρκία και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να προβαίνει σε όποιες ενέργειες θέλει μέσα στα χωρικά της ύδατα.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των συνομιλιών λόγω αυτού του θέματος, ο κ. Κυπριανού είπε πως αν θα καταρρεύσουν οι συνομιλίες, αυτό θα οφείλεται στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και στην απροθυμία της να συζητήσει σοβαρά για την εξεύρεση λύσης.

«Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και δεν μπορεί να έχει το οποιονδήποτε άλλοθι για αυτή της την αδιαλλαξία», ανέφερε.

Αντιθέτως, κατέληξε στις δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, η επικείμενη έναρξη των ερευνών για θέματα φυσικού αερίου θα έπρεπε να έπειθε την τουρκική πλευρά να επισπεύσει την προσπάθεια για επίλυση και όχι να την οδηγεί σε κατεύθυνση που να την σπρώχνει προς το ναυάγιο των συνομιλιών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!