tromaktiko: Πρατήριο βενζίνης κλέβει!

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Πρατήριο βενζίνης κλέβει!



Είπαμε να κάνουμε μια βόλτα για μια βουτιά στις κοντινές παραλίες της Χαλκιδικής και φυσικά πριν την εκδρομή πήγαμε να βάλουμε βενζίνη.
Ο λόγος για το γνωστό για τις χαμηλές τιμές του πρατήριο Aegean στην Παπαναστασίου στη Θεσσαλονίκη, αυτό που είναι ορατό από την Κ. Καραμανλή, απέναντι από το Ιπποκράτειο.

Όπως θα διαβάσετε και στην καταγγελία, όσοι έχετε το κουράγιο και την όρεξη, όχι μόνο μας έβαλαν τη μισή βενζίνη από αυτή που πληρώσαμε αλλά θα μας δέρνανε κιόλας που διαμαρτυρηθήκαμε.

Η παρακάτω καταγγελία υποβλήθηκε στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή:

Γ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ:
Την Κυριακή 31/07/2011 περίπου στις 14:00 αποφάσισα να βάλω βενζίνη στο όχημά μου από το εν λόγω πρατήριο το οποίο μου είχε συστηθεί λόγω χαμηλής τιμής. Ζήτησα αμόλυβδη βενζίνη αξίας 20 ευρώ. Η τιμή ήταν 1,629 ευρώ/λίτρο και η αντλία μετά το γέμισμα έδειξε ποσότητα 12,26 λίτρα η οποία είναι σωστή για τη συγκεκριμένη αξία που ζήτησα και με βάση την παραπάνω τιμή ανά λίτρο.

Είμαι σίγουρη ότι δεν έλαβα την παραπάνω ποσότητα βενζίνης. Ο δείκτης της βενζίνης του οχήματός μου είναι σε μεγάλο βαθμό γραμμικός κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αν για συγκεκριμένη ποσότητα βενζίνης ο δείκτης ανέβει 1 γραμμή για τη διπλάσια θα ανέβει 2 γραμμές κοκ και αυτό συμβαίνει σε όλη την περιοχή των ενδείξεων. Στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται στην ιδιοκτησία μου περίπου 2 χρόνια, γνωρίζω καλά από την εμπειρία μου πως κάθε γραμμή αντιστοιχεί σε περίπου 5-6 λίτρα βενζίνης άρα με την παραπάνω ποσότητα θα έπρεπε να δω διαφορά κάτι παραπάνω από 2 γραμμές. Η διαφορά ήταν ακριβώς 1 γραμμή. Με λίγα λόγια πλήρωσα περισσότερα από 12 λίτρα βενζίνης και πήρα 6 λίτρα, ίσως και λιγότερα.

Η διαφορά στην ένδειξη από το αναμενόμενο ήταν προφανής αλλά δεν διαμαρτυρήθηκα άμεσα διότι δε μπορούσα να πιστέψω ότι είναι δυνατόν να με κλέβουν σε τόσο μεγάλο ποσοστό. Θεώρησα ότι ίσως έφταιγαν άλλοι παράγοντες (κόλλησε ο μετρητής ή το φλοτέρ στο ντεπόζιτο, υπήρχε μια κλίση στο οδόστρωμα όπου βρισκόταν το αυτοκίνητο κατά το γέμισμα και η οποία μπορούσε να επηρεάσει την ένδειξη κλπ) οπότε, με καλή πίστη, απομακρύνθηκα από το πρατήριο χωρίς να διαμαρτυρηθώ.

Μετά από μερικά μέτρα διαδρομής κι αφού ο δείκτης παρέμενε σε πολύ χαμηλά επίπεδα για την ποσότητα της βενζίνης που είχα πληρώσει, αφού προσπάθησα να αποκλείσω κι άλλα ενδεχόμενα (έσβησα εντελώς το αυτοκίνητο μήπως είχε "κολλήσει" κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα), επέστρεψα στο βενζινάδικο να διαμαρτυρηθώ.

Σταμάτησα το αυτοκίνητο σε σημείο που δεν ενοχλούσα, κατέβηκα, ζήτησα τον υπεύθυνο και τον κατηγόρησα ευθέως για κλοπή στις αντλίες. Αυτός φυσικά το αρνήθηκε. Όμως επέμεινα στη διαμαρτυρία μου και τότε κινήθηκε εχθρικά εναντίων μου. Τότε υποχώρησα και μπήκα στο αυτοκίνητο και άμεσα ανέβασα τα παράθυρα και κλείδωσα τις πόρτες αφού ο εν λόγω "κύριος" συνέχισε να κινείται προς το μέρος μου με προφανείς εχθρικές διαθέσεις. Έπειτα έφτασε στην πόρτα του οδηγού την οποία και επιχείρησε να ανοίξει, δεν τα κατάφερε και τότε χτύπησε μια γροθιά στην πόρτα φωνάζοντας "να είσαι σοβαρή ρε γ...η" επιβεβαιώνοντας τις εχθρικές διαθέσεις του. Αισθάνθηκα πως απειλούμαι και εμφανώς τρομοκρατημένη ξεκίνησα την μηχανή. Τότε ο εν λόγω "κύριος" υποχώρησε ελαφρά προς τα πίσω και εγώ πολύ ομαλά απομακρύνθηκα από το πρατήριο. Αναφέρω τα παραπάνω διότι θέλω να τονίσω ότι παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης και την εχθρική διάθεση του εν λόγω "κυρίου" παρέμεινα ψύχραιμη χωρίς να θέσω σε κίνδυνο τον ίδιο και τους υπόλοιπους γύρω μου. Είναι προφανές από την περιγραφή ότι είμαι γυναίκα και άρα βρισκόμουν σε δυσμενή θέση απέναντί του λόγω σωματικής διάπλασης δεδομένο το οποίο δε δίστασε όπως φαίνεται να εκμεταλλευτεί. Τέλος θα ήθελα απλά να αναφέρω (χωρίς να θεωρηθεί κάποια μορφή διάκρισης) το γεγονός ότι από την προφορά του συμπεραίνω ότι επρόκειτο για αλλοδαπό.

Ο κύριος λόγος που δεν κάνω την καταγγελία επώνυμα είναι ότι προφανώς και οι ενδείξεις του δείκτη της βενζίνης είναι υποκειμενικό κριτήριο για τη μέτρηση της βενζίνης. Δε μπορώ υπό αυτή την άποψη να αποδείξω τα λεγόμενά μου. Είναι προφανές ότι το μόνο δεδομένο είναι ο λόγος μου απέναντι στο δικό του και δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις. Θεωρώ ότι ο πρατηριούχος μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίων μου με βάση αυτό και άλλα κενά στην καταγγελία μου.

Η αλήθεια είναι ότι σκέφτηκα πριν τον κατηγορήσω να κάνω τον απλό έλεγχο με δοχείο του οποίου την χωρητικότητα θα γνωρίζω αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο το όλο σύστημα κλοπής να απενεργοποιείται ακόμη και με τηλεχειρισμό οπότε και να εκτεθώ εγώ αντί για τον πρατηριούχο. Εξάλλου νομίζω γίνεται προφανής ο σκοπός κάποιου που μόλις έβαλε βενζίνη στο όχημά του, όταν επιστρέφει μετά από μερικά λεπτά και ζητάει να του γεμίσουν δοχείο από την ίδια αντλία που γέμισε και το όχημά του. Αν κρίνω από τις εχθρικές διαθέσεις του θα είχα και πάλι την ίδια αντιμετώπιση.

Τέλος υποθέτω ότι το ποσοστό της κλοπής ρυθμίζεται από τον πρατηριούχο κατά περίπτωση. Κοινώς σε "κόβει" για να καταλάβει με τι έχει να κάνει και έπειτα ρυθμίζει αναλόγως την κλοπή όσο θεωρεί ότι τον παίρνει. Δε θεωρώ ότι κλέβει από όλους το μισό και παραπάνω διότι θα ήταν αδύνατο να παραμένει απαρατήρητος σε βάθος χρόνου. Δε θεωρώ λοιπόν καθόλου απίθανο να θεώρησε πως έχει να κάνει με μια νεαρή γυναίκα με μειωμένη αντίληψη, ανύπαρκτες μηχανολογικές γνώσεις και ανίκανη να υπερασπιστεί το δίκιο της οπότε και θεώρησε ότι τον παίρνει να με κλέψει χοντρά.

Θα συμβουλευτώ τον δικηγόρο μου και φυσικά θα εκτιμούσα ιδιαίτερα και τη δική σας συμβουλή. Έπειτα ίσως επαναλάβω την καταγγελία μου επώνυμα.

Δ. ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ:
Ο λόγος που κάνω την καταγγελία είναι διότι θα ήθελα να ελεγχθεί το εν λόγω πρατήριο από τις αρμόδιες αρχές και εάν όντως τελείται αδίκημα σε βάρος των καταναλωτών όπως υποστηρίζω να του επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Πάνω σε αυτό θα εκτιμούσα τυχόν συμβουλή σας ώστε να απευθυνθώ σε κάποιο πιο αρμόδιο όργανο εάν η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή δεν είναι το πλέον κατάλληλο. Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο Διαδίκτυο εύκολα βρίσκει κανείς και άλλες ανώνυμες καταγγελίες για το εν λόγω πρατήριο και την κλοπή του στις αντλίες. Άρα πιστεύω ότι δεν είμαι η πρώτη που το καταγγέλλω για κάτι τέτοιο. Δεν έχω καμία αξίωση για το ποσό της κλοπής (περί τα 10 ευρώ κατά τη γνώμη μου) αλλά δε μπορώ να ανεχτώ πως μπορεί κάποιος να κλέβει και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό τους ανυποψίαστους καταναλωτές και να παραμένει ατιμώρητος. Για την εχθρική κίνηση και την απόπειρα άσκησης σωματικής βίας σε βάρος μου ίσως κινηθώ νομικά εναντίων του εν λόγω "κυρίου" αλλά περιλαμβάνω τις παραπάνω λεπτομέρειες και στην αναφορά μου διότι θα ήθελα να έχετε μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης: Δε με κλέψανε απλά, θα με δέρνανε κιόλας επειδή διαμαρτυρήθηκα για την κλοπή. Επίσης σας γνωστοποιώ ότι θα δημοσιοποιήσω την εν λόγω καταγγελία σε ηλεκτρονικά και άλλα δημόσια μέσα.

Αναγνώστρια
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!