τουριστική ανάπτυξη, με ελάχιστα αυτοκίνητα και πάμπολλους ορμίσκους με υπέροχες παραλίες, τα νησάκια Φούρνοι (13 συνολικά, τα 10 βραχονησίδες) μού θυμίζουν καλοκαίρια της νιότης μου.
Χώρια που μπορεί κάποιος να φάει ψάρι ολόφρεσκο χωρίς να πληρώσει ένα μισθό (η αλιεία, μαζί με ολίγον τουρισμό και κτηνοτροφία, στηρίζει την τοπική οικονομία - παράγει περί τους 2.500 τόνους ετησίως!) αλλά και να γλυκαθεί με το καλύτερο γαλακτομπούρεκο του Αρχιπελάγους, στην κυρία Πάτρα, καθώς και το ντόπιο μέλι, που είναι εκλεκτής ποιότητας και περιζήτητο.
Η πρωτεύουσα είναι η Χώρα ή Λιμάνι ή απλώς Φούρνοι: εκεί θα αποβιβαστείτε κι εκεί θα μείνετε. Τα άλλα δύο χωριά είναι η Χρυσομηλιά και η Θύμαινα, στο ομώνυμο νησάκι. Ολο το σύμπλεγμα αριθμεί περί τους 2.000 κατοίκους, ενώ από τους οικονομικώς ενεργούς, το ένα τρίτο είναι ναυτικοί.
Οι ακτές των Φούρνων -126 χιλιόμετρα συνολικά- κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι απόκρημνες και κατατεμαχισμένες από μικρούς γραφικούς κόλπους και ορμίσκους. Πολλοί «κλείνονται» από μικρά νησιά και σχηματίζουν αραξοβόλια, όπου μπορούν να ασφαλιστούν πλοία με όλους τους ανέμους.
Τρεις απ' αυτούς, το Σκαλόφωνο, το Μπαλί και το Ελιδάκι, μαζί με το λιμάνι των Φούρνων ήταν γνωστά από τα πανάρχαια χρόνια (εδώ ξεχειμώνιαζε ο τεράστιος στόλος του τυράννου Πολυκράτη της Σάμου).
Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι πολύ μικρό, αλλά καλό είναι να πάρετε το αυτοκίνητο μαζί σας.
ΣΤΑΣΕΙΣ
Το Κυκλώπειο Τείχος, στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου κάποτε έστεκε περήφανη η ακρόπολη και το ιερό. Αξίζει να παρατηρήσουμε τις σωζόμενες επιγραφές πάνω στις ριζιμιές πέτρες, με τις αναφορές τους στους θεούς της Σαμοθράκης και την αφιέρωση στον θεό Ερμή.
Η θέση Καμάρι, όπου λίγα μέτρα απ' την ακτή, μέσα στη θάλασσα, βρίσκονται τα ερείπια αρχαίου ναού και λοιπών κτισμάτων.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Καμπί (2 χλμ. από το χωριό). Λεπτή άμμος, τα πιο δροσερά νερά του νησιού και μικρός οικισμός, με καντίνα και ταβερνάκια. Η πιο δημοφιλής.
Βλυχάδα (4 χλμ.). Ο,τι πρέπει για μικρά παιδιά, χάρη στα ζεστά και αβαθή νερά της. Μικρή, πανέμορφη.
Πετροκοπιό. H παραλία είναι τόπους-τόπους άμμος, χαλίκι και πέτρα, αλλά μπαίνοντας στο νερό θα πατάτε στα (αμμώδη) μαλακά. Μεγάλη σχετικώς, με χρώματα υπέροχα. Και έχει πάρει το όνομά της από ένα αρχαίο λατομείο μαρμάρου.
Αγία Τριάδα. Στον οικισμό της Χρυσομηλάς, σε απάνεμο όρμο. Πανέμορφη.