Οι αντιδράσεις εστιάζονται στη μη υιοθέτηση των προτάσεών του για τη Βιομηχανική περιοχή ΣΟΠΑΖ, αλλά και για το Αστικό Κέντρο. Έντονα ερωτηματικά για τον δήμο Λευκωσίας, προκαλούν και οι πρόνοιες ανάπτυξης στην περιφέρεια.
«Το Τοπικό Σχέδιο, αντιλαμβάνονται όλοι το πόσο σημαντικό είναι διότι καθορίζει την ανάπτυξη της πόλη μακροπρόθεσμα», ανέφερε η δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου. «Εμείς θεωρούμε ότι το Τοπικό Σχέδιο σε ό,τι αφορά τη Λευκωσία, τα προηγούμενα χρόνια απέτυχε να αντιμετωπίσει τις αλλαγές λόγω της διαίρεση της πόλης, λόγω της εξάπλωσής της στην περιφέρεια και τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Είναι γνωστό λοιπόν ότι ο δήμος Λευκωσίας αυτή τη φορά έκανε μία ολοκληρωμένη πρόταση με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων για ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων. Παρόλο που είχαμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε τη φιλοσοφία μας και να αναλύσουμε τις προτάσεις μας στο Πολεοδομικό Συμβούλιο, βλέπω με έκπληξη, ότι κάποιες θέσεις του δήμου Λευκωσίας δεν έχουν υιοθετηθεί από το Πολεοδομικό Συμβούλιο, χωρίς να υποτιμώ τις αλλαγές που έχουν γίνει και είναι πολλές».
Όπως ανέφερε η δήμαρχος Λευκωσίας, ο δήμος θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε μια προσεκτική και λεπτομερή εξέταση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου. Εκ πρώτης όψεως, όπως είπε, όμως προκύπτουν δύο σημαντικά ζητήματα για το δήμο. Το ένα αφορά τη βιομηχανική περιοχή του ΣΟΠΑΖ και το άλλο το Αστικό Κέντρο. «Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική περιοχή του ΣΟΠΑΖ μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές στη Λευκωσία για πολλούς λόγους, πρώτα-πρώτα γιατί εξέλιπε η σύνδεσή της με το λιμάνι Αμμοχώστου που ήταν το βασικό αντικείμενο λειτουργίας της», ανέφερε η δήμαρχος Λευκωσίας. «Επίσης υπήρξε μετακίνηση μεγάλων βιομηχανιών σε περιοχές που το κυκλοφοριακό είναι πιο βοηθητικό, όπως στο Δάλι, τα Λατσιά, με αποτέλεσμα η περιοχή σε ένα μεγάλο της μέρος να είναι εγκαταλειμμένη. Το γεγονός ότι είναι η παλαιότερη βιομηχανική ζώνη που καθορίστηκε στη Λευκωσία, είναι επίσης σημαντικό με την έννοια ότι στερείται βασικών έργων υποδομής, γειτνιάζει με αναπτυσσόμενες οικιστικές περιοχές, ενώ δεν υπήρξε πρόβλεψη για δημιουργία ζώνης προστασίας με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και οι οικιστικές περιοχές δυσμενώς. Στην περίπτωση της βιομηχανικής περιοχής του ΣΟΠΑΖ, είχαμε προτείνει την κατάργηση ενός τμήματος της βιομηχανικής ζώνης, του δυτικού τμήματος όπως διαχωρίζεται από τη λεωφόρο Αγίου Ιλαρίωνος και τη μετατροπή του τμήματος αυτού σε περιφερειακό Εμπορικό Κέντρο. Μια τέτοια αλλαγή θα έδινε τη δυνατότητα να μπουν καινούργιες χρήσεις στην περιοχή αναζωογονώντας την, όπως εκθεσιακοί χώροι, γραφεία, εμπορικές αναπτύξεις, ενώ ταυτόχρονα εδημιουργείτο άτυπα μια ζώνη προστασίας των οικιστικών περιοχών, με τη λεωφόρο Αγίου Ιλαρίωνος», δήλωσε η κ. Μαύρου. Η έκπληξη για τον δήμο Λευκωσίας, είπε, γίνεται μεγαλύτερη βλέποντας ότι σε άλλες βιομηχανικές περιοχές που αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα, όπως είναι η βιομηχανική ζώνη στην Έγκωμη, γίνονται ακριβώς οι αλλάγες που είχε ζητήσει ο δήμος Λευκωσίας να γίνουν και σε τμήμα της βιομηχανικής περιοχή του ΣΟΠΑΖ. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών στη συνέλευση που έγινε στην περιοχή Καϊμακλίου - Παλουριώτισσας για συζήτηση των αλλαγών στο Τοπικό Σχέδιο και τη θετική ανταπόκρισή του στα πολλά προβλήματα τα οποία παρέθεσαν τόσο εργαζόμενοι στη βιομηχανική περιοχή όσο και κάτοικοι στις γειτονικές περιοχές. Δεν μπορώ να αντιληφθώ το σκεπτικό του Πολεοδομικού Συμβουλίου στη συγκεκριμένη περίπτωση», δήλωσε η δήμαρχος Λευκωσίας.
Προχωρεί με μέτρα
Ο δήμος Λευκωσίας, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με μέτρα εναντίον των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου.
«Αυτές τις μέρες θα δούμε σε λεπτομέρεια τις αλλαγές που έχουν γίνει», ανέφερε η δήμαρχος Λευκωσίας. «Έχω την εντύπωση ότι ο δήμος Λευκωσίας, για πρώτη φορά στην ιστορία του, θα προχωρήσει σύμφωνα και με τη διαδικασία σε ενστάσεις για όλα τα ζητήματα τα οποία δεν έχουν υιοθετηθεί, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τους δημότες και τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς».
Ειδικές περιοχές με προνόμια
Σε ότι αφορά το αστικό κέντρο, η δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε ότι χρειάζεται μια πιο λεπτομερής μελέτη των προνοιών του Σχεδίου. «Έχουμε δει αναβάθμιση ζωνών σε αρκετές περιπτώσεις, όπως ζητούσε ο δήμος, όμως ταυτόχρονα βλέπουμε να απορρίπτονται αιτήματα σε μεγάλες οικιστικές περιοχές της Λευκωσίας, όπως είναι κομμάτι των Αγίων Ομολογητών κατά μήκος της Δημοσθένη Σεβέρη, της Κυριάκου Μάτση και η περιοχή Λυκαβητού», ανέφερε. «Αλλαγές που θα προσήλκυαν μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων στο κέντρο. Παράλληλα με τις αυξήσεις των συντελεστών, είτε είναι ικανοποιητικές, είτε είναι οριακές, βλέπουμε να εφαρμόζονται και πρόσθετες πρόνοιες όπως είναι η μείωση στην κάλυψη, γεγονός που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να καθιστά ανεφάρμοστη την αύξηση του συντελεστή δόμησης», πρόσθεσε. «Βεβαίως θα πρέπει να δούμε τις όποιες αλλαγές και σε συνδυασμό με παρόμοιες ρυθμίσεις που γίνονται στις παρυφές της πόλης. Είναι γεγονός ότι δημιουργούνται Ειδικές Περιοχές ανάπτυξης εκτός Λευκωσίας στις οποίες δίνονται σημαντικοί συντελεστές ανάπτυξης, χωρίς περιορισμούς, χωρίς πρόνοια για αντισταθμιστικά μέτρα για τις πολεοδομικές, περιβαλλοντικές ή και οικονομικές επιπτώσεις που πιθανόν να έχουν», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Μαύρου. «Μας ενδιαφέρει λοιπόν να δούμε όχι μόνο τις αλλαγές που έγιναν στη Λευκωσία, αλλά σε συνδυασμό με αλλαγές που έγιναν σε άλλες περιοχές.
Οι ευρύτερες αλλαγές προκαλούν διάφορα ερωτήματα, εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι η περιοχή του Αστικού Κέντρου, είναι η μόνη στην οποία υπάρχουν ολοκληρωμένες κυκλοφοριακές μελέτες.
Ήταν ζητούμενο από την αρχή της αναθεώρησης του τοπικού σχεδίου, η αποθάρρυνση της διασποράς διαφόρων τύπων ανάπτυξης σε περιοχές άλλες από τις καθορισμένες, σύμφωνα με τις αρχές τις αεροφόρου ανάπτυξης», κατέληξε.