tromaktiko: «Προτεινόμενη» η Γαλλία τώρα από τους οίκους

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

«Προτεινόμενη» η Γαλλία τώρα από τους οίκους



«Προτεινόμενη» η Γαλλία τώρα από τους οίκουςΑναζωπυρώθηκαν οι φόβοι για επέκταση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη με επίκεντρο πλέον τη Γαλλία, βυθίζοντας ξανά στο κόκκινο τα χρηματιστήρια.

Οι αγορές, ιδιαίτερα στο Παρίσι, έζησαν μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις των τελευταίων ετών καταγράφοντας πτώση πλέον του 5%, καθώς η απειλή για ντόμινο νέων υποβαθμίσεων εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την Ευρώπη.
Στο επίκεντρο της φημολογίας για πιθανή υποβάθμιση έχει βρεθεί πλέον η Γαλλία, που κινδυνεύει να γίνει ο νέος στόχος των κερδοσκόπων μετά την Ιταλία και την Ισπανία, προκαλώντας ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο του Παρισιού όπου μεγάλες απώλειες υπέστησαν κυρίως οι τραπεζικές μετοχές. Χθες εξάλλου υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου από τη Fitch κατά δύο βαθμίδες (από Α- σε ΒΒΒ).
Στα Ηλύσια Πεδία έχει σημάνει συναγερμός και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου για να εξετάσει τη λήψη νέων μέτρων με στόχο τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, τα οποία παρακολουθούν στενά οι οίκοι για τις αξιολογήσεις. Παράλληλα εντείνονται οι διαβουλεύσεις και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον για την οικονομία και παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.
Πάντως, τόσο η Fitch όσο και η Moody's ανακοίνωσαν ότι δεν επίκειται υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας, ενώ παρόμοια ήταν και η προχθεσινή δήλωση της Standard & Poor's. Η S&P την προηγούμενη Παρασκευή προέβη σε υποβάθμιση σοκ της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, πυροδοτώντας ξεπούλημα στα χρηματιστήρια.
ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ. Επιπλέον παράγων ανησυχίας που επιδεινώνει το βαρύ κλίμα είναι η ασυμφωνία που εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά η κρίση. Ιδιαίτερα στη Γερμανία εμφανίζονται διαφωνίες για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Ανησυχία υπάρχει ακόμη για την αμερικανική οικονομία μετά τις σχετικές προειδοποιήσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) για χαμηλή ανάπτυξη προχθές το βράδυ. Τον πρόεδρο της FED Μπεν Μπερνάνκι για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα συνάντησε χθες ο Ομπάμα, ο οποίος έπειτα συνέχισε τις διαβουλεύσεις με τον υπουργό του των Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.
ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τη λήψη μέτρων με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων και των χρεών άρχισε το οικονομικό επιτελείο της γαλλικής κυβέρνησης έπειτα από σχετική εντολή του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος διέκοψε εκτάκτως τις διακοπές του στη Γαλλική Ριβιέρα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας θέλει οπωσδήποτε να ξεφύγει από την επίθεση των αγορών και να βγει από το στόχαστρο των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης καθώς φουντώνουν οι φόβοι για πιθανή υποβάθμιση της Γαλλίας. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ντόμινο υποβαθμίσεων στην Ευρώπη και ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις αγορές, όπου ήδη επικρατεί μεγάλη ανησυχία μετά την πρόσφατη υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Standard & Poor's. Η Γαλλία που έχει τα περισσότερα χρέη από όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες με την ανώτατη αξιολόγηση ΑΑΑ έχει θέσει στόχο να μειώσει το έλλειμμα στο 4,6% του ΑΕΠ το 2012 και στο 3% το 2013, από 7,1% το 2010 και 5,7% - όπως εκτιμάται - φέτος. Το δημόσιο χρέος της χώρας ανέρχεται σε 85% του ΑΕΠ και η αναστάτωση στις αγορές προκαλεί εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων τις οποίες έχει θέσει στόχο να πραγματοποιήσει το Παρίσι.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!