tromaktiko: Καπνοβιομηχανίες κινούνται νομικά κατά των μηνυμάτων και των φωτογραφιών στα πακέτα των τσιγάρων

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Καπνοβιομηχανίες κινούνται νομικά κατά των μηνυμάτων και των φωτογραφιών στα πακέτα των τσιγάρων



Γνωστές και μεγάλες καπνοβιομηχανίες των ΗΠΑ υπέβαλλαν μήνυση κατά της Αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Τροφίμων... (FDA) με σκοπό να εμποδίσουν τη νέα νομοθεσία που από τον Σεπτέμβριο του 2012 υποχρεώνει τις εταιρείες να τυπώνουν στα πακέτα αυστηρότερα μηνύματα και εικόνες για τις συνέπειες του καπνίσματος.

Διαβάστε λεπτομέρειες και δείτε τις νέες φωτογραφίες και τα νέα μηνύματα που προβλέπεται να τυπωθούν στα πακέτα.

Οι καπνοβιομηχανίες υποστηρίζουν ότι η υποχρέωση αυτή κινείται σε αντισυνταγματικά πλαίσια και κινούμενες νομικά την Τρίτη, στοχεύουν στην καθυστέρηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της νέας νομοθεσίας. Με μια μυνητήρια αναφορά 41 σελίδων οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι τα νέα μηνύματα που θα υποχρεωθούν να τυπώσουν στα πακέτα των τσιγάρων, θα τις υποχρεώσουν «παρανόμως» να μετατρέψουν τους καταναλωτές σε φοβισμένα και καταθλιπτικά όντα που θα αποθαρρυνθούν από την αγορά των προϊόντων τους.

«Η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να προειδοποιεί δεν έχει όμως το δικαίωμα να μετατρέψει το πακέτο των τσιγάρων σε μίνι πινακίδα για να περάσει τα μηνύματά της» δήλωσε ο δικηγόροςFloyd Abrams ως εκπρόσωπος των καπνοβιομηχανιών.

Από το 2009 ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου για κάλυψη της μισής επιφάνειας και των δύο πλευρών του πακέτου των τσιγάρων (από την κορυφή) με αντικαπνιστικές εικόνες και μηνύματα καθώς και προβολής αντίστοιχων μηνυμάτων στο 20% των διαφημιστικών καταχωρήσεων για τσιγάρα.
Τον Ιούνιο ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν για την προβολή τους μέσω των πακέτων, νέες εικόνες που θα αποθαρύνουν τους νέους από το να ξεκινήσουν το κάπνισμα και θα δίνουν νέα κίνητρα στους καπνιστές για να το κόψουν.

Οι βιομηχανίες έχουν χάσει ήδη μια πρώτη δικαστική μάχη σε πολιτειακό επίπεδο, ωστόσο, η νομική διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά. Σύμφωνα με το American Cancer Society, σε πάνω από 220 χιλιάδες Αμερικανούς θα γίνει διάγνωση καρκίνου των πνευμόνων το 2011.

Στις ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι το κάπνισμα ευθύνεται για 443 χιλιάδες θανάτους ετησίως.
Στον σύνδεσμό http://photos.denverpost.com/mediacenter/2011/06/photos-fda-smoking-can-kill-you/#6 μπορείτε να δείτε τα νέα αντικαπνιστικά μηνύματα και τις νέες φωτογραφίες που θέλουν να προωθήσουν στις ΗΠΑ.
katestimeno.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!