tromaktiko: Ντόμινο κρίσης στην Ευρώπη

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ντόμινο κρίσης στην Ευρώπη



Τα «πυρά» των αγορών που πλέον στοχεύουν την Ιταλία την Ισπανία αλλά και την Γαλλία προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό στις Βρυξέλλες. Κύριος στόχος στην δεδομένη χρονική στιγμή είναι η Ιταλία, ένα δεδομένο που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο σε όλους καθώς η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης κινδυνεύει να γονατίσει από την εκρηκτική κρίση χρέους.

Σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι είχε έκτακτη συνάντηση με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αφού τα spread τόσο της Ιταλίας όσο και της Ισπανίας έφτασαν ύψη-ρεκόρ 14ετίας πριν αποκλιμακωθούν ελαφρά.

Παρόλα αυτά η συνάντηση δεν «έδωσε κάποια ανακοίνωση σχετική με αλλαγή πλεύσης και πολιτικής. "Είχαμε μια μακρά συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ στους δημοσιογράφους. Ο Τρεμόντι έκανε λόγο περί "μακράς και καρποφόρας συζήτησης" χωρίς να μπεί στις λεπτομέρειες όσων συζητήθηκαν.

Πάντως η ανησυχία της κομισιόν είναι έκδηλη καθώς με γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Jose Manuel Barroso τονίζει πως, «οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας αποτελούν πηγή ανησυχίας, ωστόσο αυτές οι εξελίξεις είναι αδικαιολόγητες με βάση τις οικονομικές και δημοσιονομικές προσαρμογές των δύο αυτών μελών καθώς και των ενεργειών που κάνουν για να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις αυτές'».

Όπως είναι φυσικό ο κ. Barroso αναφέρεται στα όσα αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται, από τις δύο χώρες, στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, μια δήλωση που δείχνει πως υπάρχει σχέδιο επίλυσης της κρίσης και έχει σαν στόχο να απομακρύνει τις «βολές» των αγορών.

«Η απόδοση των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων έφθασε σε νέα ύψη ρεκόρ. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και τρομακτικό», σχολίασε από την πλευρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο YLE. Ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Σύλβιο Μπερλουσκόνι, σε τηλεοπτική σύνδεση, θα παρουσιάσει από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων το σχέδιό του για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση του χρέους.

Ενώ αργότερα θα απευθυνθεί και στην Γερουσία επιχειρώντας να διαφυλάξει την εμπιστοσύνη στη χώρα, που βλέπει τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και τον δείκτη του Χρηματιστηρίου να κατρακυλά.

Ο ιταλός πρωθυπουργός με την παρέμβασή του θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τις αγορές και να περιορίσει την ολοένα και αυξανόμενη διαφορά της απόδοσης ανάμεσα στα ομόλογα του ιταλικού και γερμανικού δημοσίου: το «σπρεντ» σημείωσε σήμερα το πρωί νέο ρεκόρ, αγγίζοντας τις 393 μονάδες βάσης.

Αν όμως ο κ. Μπερλουσκόνι δεν καταφέρει να περιορίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις σε βάρος της Ιταλίας, είναι σαφές ότι θα ενισχυθεί η άποψη και θέση όσων -από την αντιπολίτευση αλλά και μεγάλη μερίδα του τύπου- πιστεύουν ότι πρέπει να αποφασισθεί «αλλαγή φρουράς» στην πρωθυπουργία και στην σύνθεση της κυβέρνησης της χώρας, ώστε να σταλεί ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα ισχύος και σταθερότητας.

Συνάντηση Ρομπάϊ - Θαπατέρο

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Jose Luis Rodriguez Zapatero και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy συμφώνησαν σήμερα ότι η άμεση εφαρμογή των αποφάσεων για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι αναγκαία για να σταθεροποιηθούν οι χρηματοοικονομικές αγορές της Ευρωζώνης, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης.

Το Dow Jones αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας έχει ξεκινήσει συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μέτρα που χρειάζονται προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στις αγορές καθώς το κόστος δανεισμού για την Ισπανία έχει εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα κοντά στα επίπεδα που οδήγησαν στα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ε.Ε. κατά τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου είχε προειδοποιήσει ότι "από μια σειρά εθνικών κρίσεων χρέους, η κατάσταση εξελισσόταν σε συστημικό πρόβλημα που απειλούσε τη σταθερότητα του συνόλου της ευρωζώνης", ενώ έκανε λόγο για ένα "ισχυρό τείχος ΄πυροπροστασίας΄" αναφερόμενος στις νέες εξουσίες που δόθηκαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για παρεμβάσεις -μεταξύ άλλων- στη δευτερογενή αγορά σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Και η Γαλλία στο στόχαστρο

Και ενώ όλα αυτά αφορούν κυρίως την Ιταλία αλλά και την Ισπανία, αν δανειζόταν σήμερα η Γαλλία, θα δανειζόταν με επιτόκιο – ρεκόρ από τότε που συστάθηκε η ΟΝΕ, καθώς η κρίση χρέους πιάνει πλέον και τα γαλλικά ομόλογα! Το spread του 10ετούς γαλλικού ομολόγου αγγίζει πλέον τις 80 μονάδες βάσης σε σχέση με το γερμανικό bund – είναι οδυνηρό για τη γαλλική οικονομία να δανείζεται κατά 0,8% ακριβότερα από τη γερμανική - ενώ νωρίτερα ρεκόρ κατέγραφαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρη τα spreads και για τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα, ξεπερνώντας τις 370 και τις 400 μονάδες βάσης αντίστοιχα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!