tromaktiko: «Γεώτρηση» έντασης από τους Τουρκοκύπριους

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

«Γεώτρηση» έντασης από τους Τουρκοκύπριους



Μετά τα ατυχή διαβήματα της Τουρκίας στις ΗΠΑ, η τουρκοκυπριακή πλευρά μετέρχεται νέες ενεργές «απειλές»: μέσω του συμβούλου του...
Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, Κουντρέτ Οζερσάι, δηλώνει ότι «σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκινήσει τις έρευνες, η τουρκοκυπριακή θα κάνει όσα πρέπει να κάνει».

Κι ενώ η ασφαλής αυτή δήλωση αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ο σύμβουλος προσθέτει ότι, μεταξύ άλλων, οι Τουρκοκύπριοι θα συνάψουν συμφωνίες προκειμένου να ξεκινήσουν παρόμοιες έρευνες για εξεύρεση πετρελαίου ή φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα του νησιού.

Ο κ. Οζερσάι, καθώς δεν κατάφερε να επιτύχει παρεμβάσεις ώστε να αποτραπεί η έναρξη των γεωτρήσεων στις 22 Σεπτεμβρίου στο λεγόμενο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, από κοινού με το Ισραήλ και με τη συνεργασία της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, φέρεται να δηλώνει στον τουρκοκυπριακό Τύπο ότι η πλευρά των Τουρκοκυπρίων «ανέβαλε να θέσει επί τάπητος κάποια θέματα, επειδή συνεχίζονται οι συνομιλίες, προκειμένου να μη δυσκολέψει την κατάσταση, αλλά τώρα είναι η ώρα να τα επανεξετάσει», δίχως να προσδιορίζεται ποια είναι τα θέματα αυτά.

«Αλλα έλεγαν οι ΗΠΑ»

Οι δηλώσεις Οζερσάι έρχονται ως επιστέγασμα δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», που σε άρθρο της συνεργάτιδός της Ντουιγκού Γκιουβέντς παρουσιάζει μια άλλη πτυχή του βιβλίου του πρώην πρέσβη της Τουρκίας Ντενίζ Μπουλούκμπασι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που φέρει τον τίτλο «Οι ΗΠΑ δέχτηκαν τη Βόρεια Κύπρο ως συνομιλητή στις μυστικές διαπραγματεύσεις», ο Μπουλούκμπασι «αποκαλύπτει» ότι σε κάποια φάση που ο ίδιος ήταν επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, οι ΗΠΑ είχαν δεχτεί την ΤΔΒΚ ως πολιτικό συνομιλητή.

Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται η χρονιά κατά την οποία διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που περιγράφονται. Σημειώνεται όμως ότι οι ΗΠΑ θα εξέδιδαν ΝΟΤΑΜ για τις περιοχές θάλασσιας ασφάλειας για τη Μεσόγειο μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Τότε η αμερικανική κυβέρνηση είχε δεχτεί οι ΝΟΤΑΜ αυτές να εκδοθούν και για την ΤΔΒΚ, εκλαμβάνοντας την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο για πρώτη φορά ως συνομιλητή, ενώ δεν την αναγνωρίζει επισήμως.

Ο Ντ. Μπουλούμπασι αναφέρει μάλιστα, πάντα σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ότι οι ΗΠΑ είχαν τότε επιτρέψει τη χρήση του λιμανιού της Μερσίνης για εξοπλισμό, της Αλεξανδρέττας για οχήματα και του Τασουντζού για ανεφοδιασμό, ενώ είχαν στείλει δύο αεροπλανοφόρα και 22 πολεμικά πλοία στα ανοιχτά της Μεγαλονήσου. Οι ΗΠΑ είχαν δεχτεί να διαβιβαστούν οι ΝΟΤΑΜ και στο αεροδρόμιο Ερτζάν που βρίσκεται στα κατεχόμενα, αναγνωρίζοντας έτσι για πρώτη φορά ως συνομιλητή τη «Βόρεια Κύπρο».

Ελευθεροτυπία
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!