καλοκαίρι αυτό σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή από τον περονόσπορο που έπληξε τα αμπέλια.
Μιλώντας χθες στον «Φ» εκπρόσωποι των κοινοτήτων της περιοχής και των αμπελουργών, επεσήμαναν ότι αν και πέρασαν δύο σχεδόν μήνες από την καταστροφή και τις επαφές αρμοδίων παραγόντων των κρατικών υπηρεσιών, εντούτοις μέχρι σήμερα ουδεμία πρακτική αρωγή δόθηκε στους πληγέντες γεωργούς.
«Παρόλο ότι ήρθαν και εξέτασαν την κατάσταση παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, των αγροτικών οργανώσεων και του ΟΓΑ», τόνισαν, «ουδεμία αποζημίωση έχει καταβληθεί στους γεωργούς που υπέστησαν καταστροφή που προσεγγίζει το απόλυτο».
Ο περονόσπορος προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα αμπέλια της επαρχίας Πάφου εξαιτίας των ευνοϊκών για την ασθένεια καιρικών συνθηκών, όπως οι βροχές και η αυξημένη υγρασία.
Το πρόβλημα τέθηκε πολύ έντονα από τους αμπελουργούς στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων Πάφου στα χωριά Κάθηκας, Αρόδες, Ίνια, Δρούσια, Θελέτρα, Στρουμπί, Κοίλη, Τσάδα, Λετύμπου, Καλλέπεια, Χούλου, Λεμόνα και Πολέμι.
Ο επαρχιακός γραμματέας της ΕΚΑ Πάφου, Πανίκος Λεωνίδα, τόνισε ότι η απογοήτευση των αμπελουργών είναι έντονη γιατί για ακόμα μια χρονιά βλέπουν τους κόπους και τους μόχθους τους να πηγαίνουν χαμένοι, παρά τις προσπάθειες και σε πολλές περιπτώσεις και παρά τους ειδικούς ψεκασμούς στους οποίους προέβησαν εξαιτίας των κατ' εξακολούθησιν βροχοπτώσεων και των αυξημένων υγρασιών.
«Οι Αγροτικές Οργανώσεις», ανέφερε, «έθεσαν το πρόβλημα ενώπιον του υπουργού Γεωργίας Φυσικών, Πόρων και Περιβάλλοντος, ζητώντας τη διενέργεια εκτίμησης για τις ζημιές, ώστε ενεργοποιώντας τις πρόνοιες του Σχεδίου για θεομηνίες που δεν καλύπτονται από τον ΟΓΑ να δοθεί αποζημίωση στους πληγέντες». Οι διαμαρτυρόμενοι παραγωγοί ωστόσο επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής αναμένουν ακόμη συγκεκριμένα μέτρα.