Ο Γάλλος απερχόμενος Πρόεδρος της ΕΚΤ, ήταν το πρόσωπο-κλειδί το βράδυ της 21ης Ιουλίου, στη Συμφωνία των Βρυξελλών, καθώς δεσμεύτηκε να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, ακόμη κι αν οι Οίκοι Αξιολόγησης προχωρούσαν στην υποβάθμιση της Ελλάδας στο καθεστώς της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Με πρακτικό αποτέλεσμα, μόνο δυο από τους Οίκους να το επιχειρήσουν, και την ίδια στιγμή να προαναγγέλλουν ότι μόλις ολοκληρωθεί το στάδιο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας μας. Έτσι, τα περίφημα CDS της χρεοκοπίας δεν ξεκλείδωσαν ποτέ για την Ελλάδα.
Την επομένη της αγχώδους αλλά και ελλιπούς συμφωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για την επέκταση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας, οι αγορές στοχοποίησαν την Ιταλία και την Ισπανία, απειλώντας να γκρεμίσουν μέσα σε ένα βράδυ την ευρωζώνη. Και πάλι ο Τρισέ ήταν εκείνος που έσωσε την παρτίδα, αγοράζοντας μαζικά ομόλογα των δυο χωρών, και παρακινώντας τον Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκε, να αρχίσει να… κόβει φτηνά δολάρια. Έτσι, διαμορφώθηκε μια «Γραμμή Μαζινό», και η ευρωζώνη δεν κατέρρευσε.
Σήμερα, και ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνάντησης του Νικολά Σαρκοζί με την Άνγκελα Μέρκελ στο Παρίσι, με το Βερολίνο να έχει ήδη χαμηλώσει υπερβολικά τις προσδοκίες, αρνούμενο κάθε συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγου, που δεν θα συνεπάγεται ότι η Γερμανία… κάνει κουμάντο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσε για άλλη μια φορά να καλύψει το πολιτικό κενό ηγεσίας που παρατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απαντώντας ουσιαστικά στον Τζορτζ Σόρος, που πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, όχι μόνο από την ευρωζώνη, αλλά συνολικά από την Ευρώπη, για να… πειστεί η Γερμανία να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγου, στενοί συνεργάτες του Ζαν-Κλοντ Τρισέ ξεκαθάρισαν ότι καμία χώρα δεν θα βγει από τη ζώνη του ευρώ. Για τον απλούστατο λόγο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να εγγυάται, και να… χρηματοδοτεί την παρουσία τους στην ευρωζώνη.
Αν μάλιστα προσθέσει κανείς στα παραπάνω το γεγονός ότι η Φρανκφούρτη, εκεί όπου βρίσκεται η έδρα της ΕΚΤ, αγόρασε μέσα σε μια εβδομάδα ομόλογα «προβληματικών» χωρών, συνολικής αξίας 22 δισεκατομμυρίων ευρώ, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξελίσσεται σε εκείνον που συνεχίζει να φυλάει Θερμοπύλες, ακόμη και… μετά τον Εφιάλτη.
statesmen.gr