tromaktiko: Συνασπισμός... εξουσίας

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Συνασπισμός... εξουσίας



Η ανάγκη αλλαγής των συσχε­τισμών δύναμης με στόχο την ανατροπή του συστήματος για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας με πυ­ρήνα την Αριστερά, παραμένει ο κε­ντρικός πολιτικός άξονας του... ΣΥΡΙΖΑ όπως επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί, ως γνωστόν, ο Τσίπρας επανήλ­θε για πολλοστή φορά στην πρόταση συνεργασίας με άλλα κόμματα και φο­ρείς της Αριστεράς και των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ που, κατά τη φρασεολογία του χώρου, αποδεσμεύονται από τον δικομματισμό. Και άνοιξε την «ψαλί­δα» της απεύθυνσης από το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ώς τη Δημοκρατική Αρι­στερά, τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά και το Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά και όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν διαφοροποιηθεί από το αυτό (και μέχρι πρότινος φέρονταν να επιδι­ώκουν τη δημιουργία διακριτού πολιτι­κού φορέα).

Χωρίς βέβαια αυτή η πρόταση να βρίσκει σύμφωνες 100% όλες τις δυ­νάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηρι­στικό ότι η πλευρά Λαφαζάνη ναι μεν συμφωνεί με την κατά το δυνατό ευ­ρύτερη απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά θέτει ως προϋπόθεση μια «συνεκτική εναλ­λακτική πρόταση για το χρέος με αρχή, μέση και τέλος». Όπως σημείωνε στην πρόσφατη Πανελλαδική ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ, «δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτική διέξο­δος από την κρίση χωρίς έξοδο της χώ­ρας από το ευρώ και γενικότερη αμφι­σβήτηση και σύγκρουση με την Ε.Ε.». Χωρίς να αποσαφηνίζεται ένα τέτοιο εναλλακτικό πλαίσιο, υπογράμμισε ο Π. Λαφαζάνης, «η αναφορά σε συνερ­γασίες, που ξεκινάνε από τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς μέχρι δυ­νάμεις που αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει νόημα».

Βλέπουν δυναμική ανόδου

Σε συνθήκες ιστορικού χαμηλού του δικομματισμού που συνιστά η αθρόα αποκόλληση από αυτόν ή έστω η απο­στασιοποίηση περιστασιακών ή και πα­ραδοσιακών ψηφοφόρων του, ο Τσίπρας συχνά έχει επισημάνει τις διερ­γασίες συνολικής αναδιάταξης του πο­λιτικού σκηνικού, τόσο όσον αφορά τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις όσο και την κοινωνική τους βάση. Κατάστα­ση που οφείλεται στη μαζική διάψευ­ση των προσδοκιών της πλειονότητας των ψηφοφόρων από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας και τη λειτουργία του αντιπροσωπευτικού συστήματος. Διάψευση που κορυφώθηκε εξαιτίας της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής ξεπουλήματος της χώρας, έναντι της οποίας η αξιωματική αντιπο­λίτευση μετά βίας καταφέρνει να δια­φοροποιηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο αναδιατάξεων προσβλέπει σήμερα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι μπορεί να αξιοποιη­θούν στην κατεύθυνση της ανατροπής των συσχετισμών. Έτσι, υποδέχεται με ικανοποίηση και αισιοδοξία δημοσκο­πήσεις που δείχνουν μια κάποια δυ­ναμική – μικρή είναι η αλήθεια για τα δεδομένα μιας τέτοιας συγκυρίας σαν κι αυτήν που διανύουμε όπου, επιπλέον, η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, γύρω στο 38%. Πά­ντως, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν αυτή η άνοδος είναι πρόσκαιρη ή αν έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις από τη VPRC, την Public Issue και τη Metron Analysis καταγράφουν ποσοστά 7%, 9% και 5,3% αντίστοιχα.

Η ερμηνεία που αποδίδεται από στε­λέχη του χώρου είναι ότι η άνοδος αυ­τή σημειώνεται ύστερα από πολύμη­νες παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Βου­λή και την κοινωνία, με επίκεντρο την εναλλακτική του πρόταση για διέξοδο από την κρίση (ανεξαρτήτως, επιση­μαίνουν, με τον αν διαφωνεί κανείς με αυτήν ή όχι).

Από εκεί και πέρα είναι κοινός τό­πος πλέον ότι στην ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλαν οι αλλεπάλληλες κυβερ­νητικές επιθέσεις, ουκ ολίγες και πρω­τοφανείς σε ένταση, από τον Πάγκαλο με τα γιαούρτια ώς τους πρόσφατους προπηλακισμούς πολιτικών, κι ενώ είχε εκδηλωθεί το κύμα αγανάκτησης στις πλατείες της χώρας, το οποίο βέβαια παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες ήταν δύσκολο να αποδοθεί πολιτικά στην Αριστερά.

Τέλος, μέσα σε ένα περιβάλλον δρα­ματικών εξελίξεων για την οικονομία και την κοινωνία, οι εσωτερικές ιδεο­λογικές, πολιτικές και οργανωτικές δι­αμάχες στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝ άλλο­τε υποχώρησαν υπό το βάρος των ανα­γκών της συγκυρίας και των περίφημων εκκλήσεων περί ενότητας, άλλοτε επι­σκιάστηκαν από τα γεγονότα ή ειδικά όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, τις κοινοβου­λευτικές παρεμβάσεις του σχήματος. Ειδικά, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν στελέχη του χώρου, κέρ­δισε τις εντυπώσεις από τις κόντρες με τον πρωθυπουργό στη Βουλή, με τον ίδιο τον Τσίπρα να σημειώνει ότι ο ίδιος υπήρξε ο πολιτικός αρχηγός με τις πε­ρισσότερες ερωτήσεις στην «Ώρα του πρωθυπουργού» αναγκάζοντάς τον να τοποθετηθεί σε κρίσιμα ερωτήματα.

Αντιπολιτευτικοί τόνοι

Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται ότι θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση των σκληρών αντιπολιτευτικών τόνων στη Βουλή, με τον Τσίπρα να αρνεί­ται κατηγορηματικά ότι έχουν επικοινωνια­κό χαρακτήρα, όπως του καταλογίζει μερίδα επικριτών του. Μάλιστα από την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδυθεί σε ένα ιδιότυπο «κυνηγητό» του πρωθυπουργού με αφορμή επίκαιρη ερώτησή του προς τον Παπανδρέου για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Την περασμένη Παρασκευή ο πρω­θυπουργός δεν εμφανίστηκε στην «Ώρα του πρωθυπουργού» επικαλούμενος περιοδεία στην Ήπειρο κι έτσι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε ότι θα επανακαταθέσει την ερώτηση με σκοπό να εξαναγκάσει τον «θριαμβολογούντα» πρωθυπουργό να απαντήσει για τις διαπραγματεύσεις που δεν έκα­νε και για τους όρους του νέου μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Ειδικότερα ο Τσίπρας στην ερώτησή του καλεί τον Παπανδρέου να απαντήσει α) γιατί υπήρ­ξε απών στις διαπραγματεύσεις και δεν διεκ­δίκησε έκδοση ευρωομολόγου και φόρου στις τράπεζες αλλά ούτε και επαναδιαπραγμά­τευση του χρέους με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, β) αν προτίθεται να φέρει στη Βουλή προς έγκριση το νέο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση που περιλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα και «εμπράγματες εγγυή­σεις καθώς και, τέλος, γ) αν η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την παραχώρηση σε «εμπειρογνώ­μονες», τοποτηρητές των αγορών και των δα­νειστών μας, τον έλεγχο, τη διαχείριση και τη κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ.
http://topontiki.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!