tromaktiko: Οι εφημερίδες της Κύπρου σήμερα...

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Οι εφημερίδες της Κύπρου σήμερα...



Το πακέτο μέτρων για διάσωση της οικονομίας που παρουσίασε χθες η Κυβέρνηση, οι αντιδράσεις των κομμάτων και των συντεχνιών αλλά και η υποβάθμιση της οικονομίας από τους Fitch κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.
Μεταξύ άλλων, οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης την παύση του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, την απόφαση του Υπουργικού για στήριξη των οικογενειών των θυμάτων της έκρηξης της 11ης Ιουλίου και τις προσπάθειες για αποκατάσταση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό.

Ο «Φιλελεύθερος»
στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Μπουρλότο στην οικονομία», αναφέρει ότι διπλό σοκ για την κυπριακή οικονομία. Η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να εξασφαλίσει την έγκριση του πακέτου που ετοίμασε ύστερα από τη συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Την ίδια ώρα, ο οίκος Fitch υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, εκτιμώντας ότι η χώρα θα χρειαστεί να καταφύγει στον Μηχανισμό Διάσωσης.

H «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Η ώρα της Βουλής» γράφει ότι τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, θα επαναφέρουν τα μέτρα που συμφώνησαν με την Κυβέρνηση τον Ιούλιο, και προβάλλει δηλώσεις των Γιαννάκη Ομήρου, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλου για τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι ΔΗΣΥ και Οικολόγοι υιοθέτησαν το αίτημα περίπου έντεκα χιλιάδων «αγανακτισμένων» πολιτών για πρόωρες εκλογές.

Η «Σημερινή», υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Εκρηκτικό…πακέτο προκαλεί νέα ανάφλεξη στην οικονομία», γράφει ότι το πακέτο μέτρων που συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συντεχνίες προκάλεσε αλυσιδωτές παρενέργειες. Η εφημερίδα προβάλλει μεταξύ άλλων τη σύγκρουση που σημειώθηκε μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Στέφανου Στεφάνου, τη θέση της Κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και των συντεχνιών για το θέμα. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό έπαυσε χθες τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς Σάββα Αργυρού.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ιστορικές τομές στο συνταξιοδοτικό» γράφει ότι με το νέο πακέτο μέτρων η Κυβέρνηση στοχεύει να υλοποιήσει τη δέσμευση για τριετές μεσοπρόθεσμο οικονομικό πλαίσιο με στόχο τη δραστική μείωση του ελλείμματος μέχρι το 2013 κοντά στο 0,5%. Αλλού γράφει ότι με χθεσινή απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο στηρίζει εμπράκτως τις οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί, με συνολικό ποσό 2.795.000 ευρώ, επιπλέον 285.000 ευρώ για τις οικογένειες των τριών κληρωτών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail με τίτλο «Ωθηση 750 εκ. ευρώ για την οικονομία», αναφέρεται στο πακέτο λιτότητας που ανακοίνωσε χθες η Κυβέρνηση επίσημα, το οποίο ωστόσο όπως γράφει δεν ήταν αρκετό για να αποφευχθεί η υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Αλλού προβάλλει φωτογραφία από εργασίες που άρχισαν για αποκατάσταση του κατεστραμμένου από την έκρηξη της 11ης Ιουλίου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό, αναφέροντας ότι ο σταθμός δεν αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία για πάνω από δύο χρόνια.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!