H οργάνωση αναφέρεται σε 88 περιπτώσεις θανάτων κρατουμένων, άνδρες και αγόρια, ανάμεσά τους και δέκα παιδιά ηλικίας από 13-18 ετών.
Για τουλάχιστον 52 περιπτώσεις η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει αποδείξεις για τους τρόπους με τους οποίους βασανίστηκαν οι κρατούμενοι, ενώ έχει εξετάσει 45 βιντεοταινίες που ελήφθησαν από συγγενείς θυμάτων ή ακτιβιστές μετά την παράδοση των σορών στις οικογένειές τους. Σε αυτές τα πτώματα έφεραν σημάδια βίαιων χτυπημάτων, εγκαύματα και πληγές.
«Μία τέτοια αύξηση δεν είναι δυνατόν να είναι συμπτωματική. Μοιάζει να αποτελεί έκφραση της ίδιας βάρβαρης βίας που εκδηλώνεται καθημερινά στους δρόμους της Συρίας», δήλωσε ο Ρέτο Ρούφερ, υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή το ελβετικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών ο μέσος όρος θανάτων στις συριακές φυλακές ήταν πέντε ετησίως.
Η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει τα ονόματα τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων που κρατούνται σήμερα σε συριακά κέντρα κράτησης και κάνει λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, απευθύνοντας επείγουσα έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ώστε να διεξαγάγει έρευνα στη Συρία.