Οι Εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και τα ελληνικά ζητήματα…Στις εξελίξεις στη δοκιμαζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία και τις πιθανές αποφάσεις για την Ελλάδα θα είναι στραμμένα τα βλέμματα την ώρα που ο προβληματισμός για την πορεία των ξένων αγορών συνεχίζεται. Μάλιστα, στη σημερινή ημέρας ξεχωρίζει το νέο γαλλογερμανικό ραντεβού, μεταξύ του γάλλου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν και του Γερμανού ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί, η οποία και είχε απογοητεύσει τις αγορές, οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες τα χρηματιστήρια. Σημειώνεται ότι η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μπαρουέν, στόχος της είναι “να τεθούν σε εφαρμογή οι φιλόδοξες αποφάσεις” που ελήφθησαν κατά τη γαλλογερμανική σύνοδο, δηλαδή το σχέδιο οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, η φορολογική σύγκλιση Γαλλίας και Γερμανίας, ο δημοσιονομικός «χρυσός κανόνας» στην Ευρωζώνη και η πρόταση για επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, την ώρα που θυμίζουμε ότι για όλα τα ζητήματα υπάρχουν επιμέρους σημαντικές αντιδράσεις από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Όσον αφορά τα ελληνικά ζητήματα, τα οποία είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στο θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων που αξιώνει η Φιλανδία και οι αντιδράσεις οι οποίες έχουν προκληθεί, ενώ, όπως έχουμε αναφέρει στα προηγούμενα σχόλια μας, το κλειδί όχι μόνο για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους, αλλά και αυτής που συνολικά βιώνει η Ε.Ε., είναι η ενεργοποίηση των νέων δυνατοτήτων του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF), όπου και απαιτείται η ψήφιση από τα τοπικά κοινοβούλια. Μάλιστα, όσον αφορά το τελευταίο αυτό ζήτημα, η κατάσταση, όπως συνεχώς συμβαίνει στην Ε.Ε., είναι και πάλι θολή, με αξιωματούχους να κάνουν πλήθος δηλώσεων για το θέμα. Συγκεκριμένα, ανήσυχος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του σε αυστριακό περιοδικό, ο Εwald Nowotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής, αναφορικά με την τελική έγκριση των διευρυμένων – νέων δραστηριοτήτων από τα κρατικά κοινοβούλια. Συγκεκριμένα, ο Nowotny αναφέρει ότι “Φοβάμαι ότι δεν θα τηρηθεί το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για τα τέλη Οκτωβρίου”.
Θυμίζουμε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση, τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης να εγκρίνουν τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου όσον αφορά τον EFSF, δηλαδή να εγκρίνουν τη νέα δυνατότητα του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF), να αγοράζει κρατικά ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών από την δευτερογενή αγορά, όπου αυτό χρειάζεται, αντί της ΕΚΤ. O Nowotny επανέλαβε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αποτελεί ένα «λογικό και αποτελεσματικό εργαλείο, όχι όμως μια μακροπρόθεσμη διευκόλυνση». Να αναφέρουμε επίσης επί του θέματος, ότι σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Ραντίκοβα, η Σλοβακία θα είναι η τελευταία χώρα της ευρωζώνης που θα επικυρώσει τη συμφωνία της ΕΕ για την ενίσχυση του ταμείου διάσωσης EFSF.
Κρίνεται λοιπόν καθοριστικό θέμα, η ενεργοποίηση και η ψήφιση το γρηγορότερο δυνατόν των νέων δυνατοτήτων του μηχανισμού στήριξης, ενώ πέραν αυτού, οι επενδυτές από όλον τον κόσμο θα περιμένουν να ακούσουν τις δηλώσεις των δύο υπουργών οικονομικών, σχετικά με το ευρωομόλογο, όπου αναμένεται, να εμφανιστούν αρνητικοί για την έκδοση του στην παρούσα φάση, αλλά με διπλωματικό τρόπο αναμένεται να αφήσουν να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σύντομα, κάτι το οποίο, μαζί με άλλες αποφάσεις θα ηρεμούσε τις αγορές.
Η Εικόνα παρακμής του Χ.Α. και η κερδοσκοπία..
Εικόνα παρακμής εμφανίζει το ελληνικό χρηματιστήριο, τους τελευταίους μήνες, με την εικόνα να επιδεινώνεται όλο και πιο πολύ, την ώρα μάλιστα που οι όγκοι συναλλαγών πέφτουν σε τραγικά χαμηλά επίπεδα, επιτρέποντας και την κερδοσκοπία στην αγορά. Μάλιστα, όσον αφορά αυτό το ζήτημα και όπως είχαμε αναφέρει χθες το απόγευμα (στις 17:28), μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ήταν κάτι παραπάνω από φανερό ότι υπήρχαν στημένες εντολές πωλήσεων, τα τελευταία λεπτά, με σκοπό να πιεστούν οι μετοχές και να κλείσει η αγορά αισθητά χαμηλότερα. Μάλιστα, οι πιέσεις ήταν έντονες στη μετοχή της ΕΤΕ, η οποία και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στο χαμηλό πολλών ετών (με χαμηλό όγκο συναλλαγών). Στο μεγάλο ερώτημα από πού μπορεί να προέρχεται αυτή η κερδοσκοπία, θα λέγαμε ότι αυτή ενδεχομένως να έχει να κάνει με μια πιθανή εξαγορά έκπληξη (χωρίς να ξεχνάμε και τα υπόλοιπα ζητήματα, πχ αποκρατικοποιήσεις). Συγκεκριμένα, είναι πολύ πιθανόν, κατά τους επόμενους μήνες και όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, αλλά και όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι πολύ θετικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου (οι οποίες είναι αλήθεια ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους), να υπάρξει μια εξαγορά μεγάλης ελληνικής τράπεζας από ξένους επενδυτές.
Θα λέγαμε ότι υπάρχει στο Χ.Α., μια φανερή πίεση οι τιμές να οδηγηθούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα, με σκοπό μια πιθανή εξαγορά, κυρίως της ΕΤΕ, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Μάλιστα, θα τολμούσαμε να πούμε ότι όσα προβλήματα και να υπάρχουν στην ελληνική οικονομία και τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, είναι ξεκάθαρο ότι πλέον στη χρηματιστηριακή πτώση του Χ.Α, υπάρχουν φανερά σημεία υπερβολής.
www.greekfinanceforum.com