Οι Φινλανδοί δεν δέχονται να συζητήσουν τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από αυτά που συμφώνησαν με τον Ε. Βενιζέλο, οι Αυστριακοί ψάχνουν τρόπους να εξασφαλίσουν και εκείνοι ανάλογες «εγγυήσεις», η Κομισιόν αντέδρασε και πάλι καθυστερημένα, ενώ στην Αθήνα κυβέρνηση και ΝΔ συγκρούονται σκληρά, με φόντο τη συμφωνία αλλά και το «παράθυρο» που άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών για νέα μέτρα στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν στο ακέραιο όσα ψηφίστηκαν μέσω του Μεσοπρόθεσμου.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το σχόλιο του εκπροσώπου της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος πέταξε το μπαλάκι στις εθνικές κυβερνήσεις, λέγοντας επί της ουσίας ότι στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου αναφέρεται το θέμα της παροχής των εγγυήσεων. Αφού βέβαια έκανε αυτή την τοποθέτηση στη συνέχεια ζήτησε από τις χώρες – μέλη της ευρωζώνης να μην ακολουθήσουν τη Φινλανδία...
Να πέσουν οι τόνοι θέλει η κυβέρνηση
Υπό την απειλή του να τιναχτεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου στον αέρα και να εξαπλωθεί σαν «επιδημία» το αίτημα για παροχή εγγυήσεων, προκειμένου κάποιες χώρες να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος με δηλώσεις του στον Σκάι, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους παραπέμποντας στη σκληρή στάση που κράτησε από την πρώτη στιγμή η Φινλανδία.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να προλάβει τα χειρότερα και γι’ αυτό ο υπουργός των Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την έγκριση των άλλων μελών της ευρωζώνης και σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρχει «ντόμινο» ανάλογων αιτημάτων, τότε θα πρέπει να παρέμβει το Eurogroup και να δώσει μία οριστική λύση στο θέμα.
Μάλιστα, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να παρέμβει προς τους Φινλανδούς, προκειμένου να τους πείσει ότι δεν πρέπει να δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στη λειτουργία και τη συνοχή της ευρωζώνης.
Οι εξελίξεις στην οικονομία εντός και εκτός συνόρων εν πολλοίς χαλάνε τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ήρεμου πολιτικού κλίματος, ενόψει της εμφάνισης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και της 3ης του Σεπτέμβη, αφού ήδη πολλά στελέχη «ακονίζουν μαχαίρια» και το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα κάθε άλλο παρά καλό είναι. Ήδη αρκετοί βουλευτές πίσω από τις αναφορές Βενιζέλου για το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων βλέπουν τον κίνδυνο να κληθούν και πάλι στη βουλή να στηρίξουν ένα ακόμη "πακέτο" λόγω της δραματικής εικόνας που παρουσιάζει ο τομέας των εσόδων σε συνδυασμό με την ύφεση, στην οποία βυθίζεται όλο και περισσότερο η ελληνική οικονομία.
ΝΔ: Πηγή του κακού η συμμετοχή των ιδιωτών
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις, καθώς εκτιμά ότι πλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει νέο πρόβλημα με τη δανειοδότηση της χώρας και οι συνεργάτες του σημειώνουν πως «όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχθηκε τη συμμετοχή των ιδιωτών μέσα στη συμφωνία του Ιουλίου».
Μέσα σε αυτό το κλίμα ουδείς στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τρέφει αυταπάτες για το κλίμα που θα υπάρχει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τόσο του πρωθυπουργού όσο και του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, αφού, όπως τονίζουν στη Λ. Συγγρού, "ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προειδοποιήσει από νωρίς ότι με αυτήν την οικονομική πολιτική η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο θα ψάχνει για νέα μέτρα".
Ο Γ. Μιχελάκης μιλά για «Βατερλό Βενιζέλου» και κατηγορεί τον υπουργό ότι αφού πρώτα διαπραγματεύθηκε με τους Φινλανδούς, στη συνέχεια ζητεί από τον Αντώνη Σαμαρά να «μαζέψει τα λάθη της κυβέρνησης».
Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμιζαν ότι μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αν και στο επίσημο κείμενο συμπερασμάτων γινόταν αναφορά σε collateral arrangement που σημαίνει «εμπράγματες εγγυήσεις», στο ελληνικό κείμενο η συγκεκριμένη ορολογία μεταφράστηκε ως «παροχή ασφάλειας».