tromaktiko: Ικανοποιημένη η Λευκωσία από την αντίδραση των ΗΠΑ στις τουρκικές απειλές

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ικανοποιημένη η Λευκωσία από την αντίδραση των ΗΠΑ στις τουρκικές απειλές



Ικανοποίηση από την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα των τουρκικών απειλών, αναφορικά με τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για... φυσικό αέριο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, εξέφρασε η Κυβέρνηση.

Την θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είχε εκφράσει ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Φράνσις Ρίτσαρντσον, ύστερα από συνάντηση στην Άγκυ ρα με τον υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντιζ.

Ο κ. Ρίτσαρντσον ανέφερε ότι η χώρα του γνωρίζει τις απόψεις της Τουρκίας και ότι στηρίζει τις προσπάθειες των δύο πλευρών στην Κύπρο για λύση του Κυπριακού.

Σε ερώτηση αν η Ουάσιγκτον θα πιέσει την εταιρεία Noble Energy να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή της Κύπρου, ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε ότι δεν συνηθίζει να δίνει συμβουλές σε αμερικανικές εταιρείες.

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, στεγάζει τη σχετική είδηση υπό τον τίτλο «Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις τουρκικές προκλήσεις».

Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, επανέλαβε τους αστήρικτους αστήρικτους ισχυρισμούς για παράνομες έρευνες και για παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, εκτόξευσε νέες απειλές αναφέροντας ότι δεν πρέπει να γίνονται πειράματα με την αποφασιστικότητα της Άγκυρας.

Είπε επίσης ότι η αποκλειστική οικονομική ζώνη καθορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη των γειτονικών χωρών και πως στην Μεσόγειο υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν συμφωνηθεί.

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Ο Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται και κινείται πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ακολουθεί πιστά το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.

Αντίθετα, είπε, η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο από το 1974, ενώ δεν έχει υπογράψει την διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κρατώντας χαμηλούς τόνους, θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!