tromaktiko: Γενικά περί ΤΕΙ / ΑΕΙ και στρατού

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Γενικά περί ΤΕΙ / ΑΕΙ και στρατού



Διαβάζοντας τρομακτικό και δη τελευταία αναρτήσεις περί των ΤΕΙ και ΑΕΙ καθώς επίσης και για τον στρατό θα ήθελα να πω το εξής. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι ο καθένας έχε σαφώς μεν την άποψη του αλλά η άποψη αυτή δε διαμορφώνεται σχεδόν πάντοτε με προσωπικά κριτήρια κατά το δοκούν και πάντοτε τα συμπεράσματα εκπηγάζουν από προσωπικές εμπειρίες χωρίς καμμία αντικειμενικότητα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η εκάστοτε σκέψη είναι λάθος ή σωστή. Ο τρόπος σκέψης είναι αυτός που μετράει και το αποτέλεσμα έπεται. Εν πάση περιπτώση χωρίς να θέλω να γίνω αυτό το οποίο και κρίνω, όντας πτυχιούχος Ελληνικού Πολυτεχνείου αλλά και Σουηδικού με πατέρα Στρατιωτικό νομίζω ότι μπορώ να συζητήσω επί ίσοις όροις για τα δύο αυτά θέματα. Απαντώντας στην ανάρτηση http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/08/blog-post_1435.html αλλά και σε όλους όσους γενικοποιούν και βγάζουν συμπεράσματα για το "πόσο χρήσιμος είναι ο στρατός κτλ" λέω το εξής...Ποιός έχει το γνωσιακό υπόβαθρο να το κρίνει;;;Εγώ; Εσύ; Να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε ότι ο στρατός έτσι όπως δουλεύει δεν προσφέρει και πολλά να το καταλάβω..Αλλά πώς κρίνεις χωρίς να γνωρίζεις το παραμικρό; Απλα και μόνο γιατί σου θίγεται ο εγωισμός; Για το πόσο χρήσιμος είναι ο Στρατός μπορείς να διαβάσεις κείμενα του μεγαλύτερου στρατιωτικού αναλυτή που πέρασε, του Θουκυδίδη (άν τον θυμάται κανένας νεοέλληνας).
Λες το απίστευτο: "Πραγματικά ποίος ο λόγος για τον οποίο υπάρχει στρατός στην Ελλάδα και σε κάθε άλλη χώρα;...."
Συγνώμη για το ύφος πραγματικά αλλά είσαι σοβαρός;;;Να συμφωνήσουμε ότι δεν χρειάζεται να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας (Και εγώ θέλω ενοποιημένη την ανθρωπότητα) αλλά τους Τούρκους τους ρώτησες;... Τους Σκοπιανούς; Τους Αλβανούς μήπως;...όπου αν είχαν την δύναμη θα ήσουν ήδη σε πόλεμο;
Λές επίσης το εκπληκτικό: "Στέρηση της ελευθερίας σε ένα κατά τα άλλα κράτος που γέννησε την Δημοκρατία".. Αυτό δείχνει αν μη τι άλλο το πόσο ελλιπείς γνώσεις έχεις περί της Αρχαίας Ελλάδας αλλά και το τί είναι η Δημοκρατία..Θεωρείς την στράτευση απουσία ελευθερίας;;Τι να λεγε άραγε ο Κολοκοτρώνης γα αυτήν την άποψη σήμερα όπου η έννοια "ειρήνη" είναι πιο γελοία από ποτέ...Το τι στρατιωτικό καθεστώς υπήρξε στην μία και μοναδική Δημοκρατία που γεννήθηκε και πέθανε στην αρχαία Αθήνα το γνωρίζεις;;; Μάλλον όχι...Νομίζω ότι πέφτεις χωρίς να φταίς στην ουσία στην κατηγορία του κλασσικού Έλληνα της εποχής που κρίνει και έχει μία σχετική άποψη που επειδή του φαίνεται λογική θεωρεί ότι έτσι είναι...
Όσο για την ανάρτηση "Στρατιωτική Θητεία" φυσικά!! και συμφωνώ..Αλλά άσχετο το πόσο χρήσιμος είναι ο στρατός με το κατά πόσο δουλεύει σωστά και με τις σκοπιμότητες της κάθε ανθελληνικής - ανίκανης κυβέρνησης. Θα μπορούσα να σου γράψω μία λίστα με τι θα έπρεπε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να ισχύει και όχι με το τι ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ "απλώς" να ισχύει αλλά δεν έχει νόημα γιατί θές ολόκληρα βιβλία για να αντιληφθείς το νόημα ύπαρξής των. Αυτά άλλωστε δεν είναι ούτε δική μας δουλειά ούτε στην ικανότητα μας να κρίνουμε δοκούμενοι τους παντογνώστες (γίναμε όλοι οι στρατιώτες στρατηγοί...).

Για τα ΤΕΙ και ΑΕΙ. Το πρόβλημα δηλαδή είναι το κατά πόσο δεν είναι και τόσο υψηλότερου επιπέδου τα ΑΕΙ και απο την άλλη το πόσο χαμηλού είναι τα ΤΕΙ; Δεν είναι χρήσιμα όλα τα επαγγέλματα;;;Δεν πρέπει να υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο για ένα παιδί που σπουδάζει σε ένα ΤΕΙ ή σε ένα ΑΕΙ;;;Και από πού κι ως πού υποχρεούται ένα 18 χρονο να γνωρίζει τα πάντα για όλες τις σχολές και το τί ισχύει;;;Παγίδες μας βάζουν δηλαδή;; Δεν είμαστε κοινωνία;;Δεν έχει την ευθύνη η κυβέρνηση;;;ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ!!!! Δηλαδή όλα είναι θέμα εγωισμού;;Το πως θα λειτουργεί αρμονικά η κοινωνία το σκέφτηκε κανείς;;;Θα σας πώ κάτι που έχω συνειδητοποιήσει...Ο φοιτητής κάνει το πανεπιστήμιο και όχι το αντίστροφο...Καλώς ή κακώς οι περισσότεροι φοιτητές στα ΤΕΙ είναι πολύ χαμηλού επιπέδου. Όχι επειδή είναι "ηλίθιοι" αλλά επειδή ποτέ δεν άνοιξαν βιβλίο διότι έτσι έμαθαν... Υπάρχουν όντως μερικά ΤΕΙ (πχ Ηράκλειου Κρήτης, Αθηνών, Πειραιά) όπου υπάρχουν πάρα πολύ καλοί φοιτητές..Αλλά μπορεί κάποιος να συγκρίνει το επίπεδο γνώσεως που δύναται να προσφέρει το ΕΜΠ ή το ΑΠΘ με το ΤΕΙ; Στο κάτω κάτω είναι άλλος ο ρόλος του καθενός; Δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης. Εκεί πρέπει ν απατάμε και όχι πως θα κοντύνει ο ένας ή θα ψηλώσει ο άλλος εναντι του πρώτου ή του δεύτερου.
Το ότι υπάρχουν φοιτητές σε ΤΕΙ που θα μπορούσαν άνετα να τελειώσουν μία πολυτεχνική σχολή είναι γεγονός...όπως επίσης κ φοιτητές πολυτεχνείου που μάλλον μπήκαν χωρίς πραγματικά να επιθυμούν κάτι τέτοιο..Απλά έλιωσαν στο διάβασμα στο σχολέιο με το πανηλίθιο σύστημα των πανελλήνιων εξετάσεων. Και φυσικά εκτός της ευφυίας υπάρχει και το θέμα της ηθικής... Η γέφυρα έαν πέσει δεν είναι μόνο θέμα "εξυπνάδας" και σχολής αλλά και ηθικής. (Πρωτίστως θα έλεγα.. Κατά τα άλλα το θεωρώ ηλίθιο επιχείρημααπό την πλευρά ενος Τεϊτζή).

Το θέμα λοιπόν είναι να σκεφτόμαστε και λίγο αντικειμενικά και όχι εγωιστικά...
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!