Παράδειγμα στάθηκαν ανάλογα φεστιβάλ που διεξάγονται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Μουσικό Χωριό στον Άγιο Λαυρέντιο στο Πήλιο, Κρουστοπανήγυρις στο Κομμένο της Άρτας, Μουσικό Εργαστήριο στο Χουδέτσι της Κρήτης, κ.α.). Οι στόχοι που τέθηκαν ήταν η περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού στο Δήμο Γορτυνίας, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο, αναδεικνύοντας τα διάφορα μέρη του και προτείνοντας εναλλακτικές δράσεις• η ανάπτυξη του πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας ευκαιρία στους κατοίκους για καλλιτεχνικές και δημιουργικές δραστηριότητες• τέλος, η αξιοποίηση διαφόρων κτιριακών εγκαταστάσεων (σχολεία, παλιές κατασκηνώσεις, αίθουσες συλλόγων, προαύλια εκκλησιών, πλατείες, κ.ο.κ.) με δημιουργικό και καινοτόμο τρόπο.
Η προσπάθεια εκ των υστέρων κρίνεται άκρως επιτυχημένη σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη το όραμα των διοργανωτών και τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων, των διδασκόντων και των κατοίκων της περιοχής. Ενώ η αρχή υπήρξε ιδιαίτερα μοναχική και χωρίς πολλές αξιώσεις, στη συνέχεια είχαμε τη στήριξη τοπικών παραγόντων, όπως του κ. Γιαννόπουλου, Δημάρχου Δήμου Γορτυνίας, του κ. Σακελλαρίου, αντιδημάρχου Δήμου Γορτυνίας, της κ. Διαμαντοπούλου, αντιδημάρχου Δήμου Γορτυνίας και του κ. Λιαρόπουλου, προέδρου του τοπικού συμβουλίου της Δημοτικής ενότητας Βυτίνας. Επιπλέον, λάβαμε την αμέριστη βοήθεια του Συνδέμου Φιλοπροόδων Βυτίνας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Τροπαίων.
Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, αλλά και σε μια κρίση εποχής, παρατηρήσαμε μία σύμπνοια από τους περισσότερους που αποταθήκαμε για βοήθεια, μία αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην προσπάθειά μας, μία εθελοντική διάθεση συνεργασίας που χαρακτηρίστηκε από την παραγωγή νέων ιδεών.
Το ίδιο το πρόγραμμα του φεστιβάλ υπήρξε αρκετά σφικτό, όσον αφορά τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν. Το φεστιβάλ αποτέλεσε ένα τετραήμερο αφιέρωμα στον πολιτισμό και στην κουλτούρα της Λατινικής Αμερικής. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρια που εστίασαν στη διδασκαλία της λατινοαμερικάνικης μουσικής και του χορού. Το φεστιβάλ πλαισιώθηκε από καθημερινές εκδηλώσεις-πάρτυ με dj, οι οποίες κορυφώθηκαν το βράδυ της 31ης Ιουλίου, με συναυλία του συγκροτήματος λατινοαμερικάνικης μουσικής, των Baclava Cubano.
Συγκεκριμένα, γύρω στα 60 παιδιά και 30 ενήλικες παρακολούθησαν τα καθημερινά εργαστήρια κρουστών από τους εξαιρετικούς δασκάλους και μουσικούς, τον Enrique Bu Pascual (Kikicha) και τον Jose Daniel Allen Garcia, μοναδικούς εισηγητές της λατινοαμερικάνικης μουσικής κουλτούρας και μουσικοπαιδαγωγούς. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν μαθήματα χορού latin από τους καθηγητές της σχολής Χόρευσις, ενώ ο Jose Daniel Allen Garcia, χορευτής ο ίδιος με σπουδές στην Ακαδημία χορού της Αβάνα, εισήγαγε τους συμμετέχοντες στους παραδοσιακούς χορούς της Κούβας. Τα βράδυα, αμέσως μετά τα μαθήματα, ακολουθούσαν πάρτυ, όπου οι μαθητές εμπέδωσαν στην πράξη τους χορούς και τη μουσική που είχαν μελετήσει τις προηγούμενες ώρες. Τα πάρτυ-μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας, στην κεντρική πλατεία των Τροπαίων, στο χώρο του ξενοδοχείου ΑΕΣΚΩ, ο οποίος αποτελεί φυσικό μπαλκόνι πάνω από την Βυτίνα, αλλά και στο χώρο των παιδικών κατασκηνώσεων του Βερόπουλου, στο Βαλτεσινίκο. Οι συμμετέχοντες είχαν λοιπόν, την ευκαιρία να διασκεδάσουν, να παίξουν μουσική, να χορέψουν, να γνωρίσουν διάφορα μέρη του Δήμου Γορτυνίας, ενώ παράλληλα ενθαρρύνθηκε ενεργά η συμμετοχή των ντόπιων στα διάφορα δρώμενα. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας δυναμικής μουσικής κοινότητας, όπου συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι, μαθητές και δάσκαλοι, συμβάλλοντας όλοι μαζί -δείχνοντας σημεία εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης, συντονιζόμενοι μεταξύ τους και αλληλοδιδασκόμενοι- στη δημιουργία ενός συνόλου που παλλότανε με μία φωνή.
Μάλιστα, φαίνεται πως η αξία της ενδυνάμωσης της κοινότητας αποτελεί το μήνυμα που στέλνει το φεστιβάλ στην εποχή μας. Η δύναμή μας βρίσκεται στην ένωσή μας!
Έγινε λοιπόν η αρχή και το φεστιβάλ έχει πλέον τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα πολιτισμικό και εκπαιδευτικό θεσμό, ο οποίος θα ελκύει κάθε χρόνο τουρίστες της περιοχής, νηπιαγωγούς, δάσκαλους και μουσικοεκπαιδευτικούς, ερασιτέχνες μουσικούς και χορευτές, και όποιον επιθυμεί να συνδυάσει τις θερινές διακοπές του με δημιουργικές δραστηριότητες σε ένα χώρο απαράμιλλης ομορφιάς όπως είναι ο Δήμος Γορτυνίας.
Άλλωστε, ο όρος «έθνικ» στην ονομασία του φεστιβάλ, αναφέρεται στις διάφορες μουσικές του κόσμου και στα νέα μουσικά στιλ που ξεπηδούν από την αλληλεπίδρασή τους. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν μελλοντικά να γίνουν αφιερώματα και προσκλήσεις σε μουσικούς από όλα τα μουσικά στιλ της πατρίδας μας και του κόσμου, ικανοποιώντας όλες τις μουσικές προτιμήσεις. Επιπλέον, μια άλλη καινοτομία του φεστιβάλ, η ύπαρξη εργαστηρίων χορού παράλληλα με τα μουσικά εργαστήρια, επιδιώκει την αναβίωση της αρχέτυπης σύνδεσης της μουσικής με το χορό, την οποία έχουμε απωλέσει στη σύγχρονη θεώρηση της μουσικής πράξης, τουλάχιστον στο χώρο της Ευρώπης και της Ελλάδας ειδικότερα.
Πολλές ευχαριστίες, τελειώνοντας, δίνονται στους χορηγούς που μας
εμπιστεύθηκαν και μας προσέφεραν τις υπηρεσίες τους. Ήδη, νέα μέλη με νέες ιδέες κι ενθουσιασμό προστέθηκαν στην ομάδα εργασίας του φεστιβάλ. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για τις νέες ενέργειες που ήδη ετοιμάζουμε!
http://www.moriasnow.gr/