στον πλούσιο βυθό της περιοχής -μεταξύ άλλων και τον πυθμένα κάτω από τον Βόρειο Πόλο.
Η έκθεση των 58 σελίδων, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει ότι η Δανία και δύο αυτόνομες κτήσεις της στην περιοχή, η Γροιλανδία και οι Νήσοι Φερόες, συμφώνησαν σε κοινή στρατηγική για την περιοχή, η οποία περιλαμβάνει «τεκμηρίωση για τη διεκδίκηση τριών περιοχών γύρω από τη Γροιλανδία, συμπεριλαμβανομένης μιας περιοχής βόρεια της Γροιλανδίας η οποία μεταξύ άλλων καλύπτει και το Βόρειο Πόλο».
Η διεκδίκηση αυτή, που θα υποβληθεί στον ΟΗΕ το αργότερο μέχρι το 2014, αναμένεται να φέρει την Κοπεγχάγη σε πορεία σύγκρουσης με τις τέσσερις άλλες χώρες που προβάλλουν ανάλογους ισχυρισμούς: ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς και Νορβηγία.
Σήμερα, οι χώρες που βρέχονται από τον Αρκτικό Ωκεανό δικαιούνται μιας ζώνης αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές τους.
Για να διεκδικήσουν περιοχές του βυθού πέρα από αυτή τη ζώνη, πρέπει να αποδείξουν ότι οι περιοχές αυτές είναι φυσική γεωλογική επέκταση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας τους, όπως προβλέπει η Συνθήκη για το Νόμο της Θάλασσας του ΟΗΕ.
Η Αρκτική και η Ανταρκτική είναι σήμερα δύο από τις ελάχιστες περιοχές του κόσμου για τις οποίες δεν έχουν καθοριστεί πλήρως κυριαρχικά δικαιώματα.
Οι κλιματολόγοι προειδοποιούν στο μεταξύ ότι, λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης, η Αρκτική θα μένει χωρίς πάγο τα καλοκαίρια και ο Βόρειος Πόλος θα είναι μια απέραντη θάλασσα.
Θησαυρός στα βάθη
Η τήξη των πολικών πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής φαίνεται να έχει ανοίξει την όρεξη της πετρελαϊκής βιομηχανίας: σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας (USGS), ο πυθμένας του Αρκτικού Ωκεανού κρύβει 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, καθώς και το ένα τρίτο των άγνωστων αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Η περιοχή του Βόρειου Πόλου δεν πιστεύεται ότι περιλαμβάνει αποθέματα υδρογονανθράκων, έχει όμως μεγάλη συμβολική σημασία. Το 2007, για παράδειγμα, δύο ρωσικά βαθυσκάφη καταδύθηκαν στην περιοχή και ύψωσαν στο βυθό τη ρωσική σημαία.
Και η Μόσχα έχει επιβεβαιώσει ότι σκοπεύει να διεκδικήσει μεγάλο τμήμα της περιοχής, ισχυριζόμενη ότι η υποθαλάσσια οροσειρά του Λομονόσοφ στην Αρκτική αποτελεί φυσική επέκταση της υφαλοκρηπίδας της. Το θέμα, μάλιστα, ήδη φαίνεται να προκαλεί διπλωματικές εντάσεις με την Ουάσινγκτον.
Από την πλευρά της, η Δανία διαβεβαιώνει ότι η δική της στρατηγική είναι «σχεδιασμένη να διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της Αρκτικής με πλήρη σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον» όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Λένε Έσπερσεν.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Κοπεγχάγη θα κινηθεί «με την πλήρη συνεργασία των διεθνών εταίρων της».