Το δικαστήριο του Μπερμινχαμ της Αλαμπάμα εξέδωσε τη Δευτέρα διαταγή να μην προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου την Πέμπτη, όπως είχε προγραμματιστεί, μέχρι να εκδώσει την πλήρη ετυμηγορία του στις 28 Σεπτεμβρίου.
Το δικαστήριο δεν αναφέρθηκε στην ουσία της υπόθεσης, για το εάν δηλαδή οι αυστηρές διατάξεις στέκουν ή όχι συνταγματικά. Η ανακοίνωση περιορίστηκε μόνο στο ότι το δικαστήριο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να κρίνει τις προσφυγές εναντίον της πολιτειακής νομοθεσίας που έχουν καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, οργανώσεις δικαιωμάτων μεταναστών αλλά και εκκλησιαστικοί φορείς.
Υπέρμαχοι και επικριτές του νόμου συμφωνούν στο ότι πρόκειται για το πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μετανάστευση σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια. Μεταξύ άλλων, οι μαθητές στα δημοτικά σχολεία θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι είναι νόμιμα παρόντες (χωρίς πάντως να αποκλείονται αυτόματα από το εκπαιδευτικό σύστημα) ενώ Αμερικανοί που προσφέρουν εν γνώσει τους το οτιδήποτε σε μετανάστες χωρίς χαρτιά θα μπορούν να διώκονται ποινικά.
Ειδικά το τελευταίο έχει προκαλέσει τις ανησυχίες εκκλησιών στην Αλαμπάμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις φιλανθρωπικές δραστηριότητες ενοριών, όπως τα καταφύγια απόρων (καθώς ο νόμος καθιστά παράνομη την παροχή στέγης σε «λαθραίους»).
Θεωρητικά, το δικαστήριο μπορεί να ακυρώσει εξ ολοκλήρου το νόμο ή να απορρίψει ορισμένες από τις διατάξεις του. Παρόμοιοι νόμοι έχουν ψηφιστεί στην Αριζόνα, την Γιούτα, την Ιντιάνα και την Τζόρτζια, οι οποίοι όμως έχουν επίσης μπλοκαριστεί συνολικά ή εν μέρει από ομοσπονδιακά δικαστήρια.
Και οι δύο πλευρές υποδέχθηκαν θετικά την ανακοίνωση του δικαστηρίου της Δευτέρας, οι μεν υποστηρικτές του νόμου επειδή δεν απορρίφθηκε αμέσως και οι δε ενάντιοι ελπίζοντας πως θα είναι σύντομα παρελθόν.