Μιλώντας το Σάββατο το βράδυ από το βήμα της εκδήλωσης για την Αμμόχωστο, υπογράμμισε πως «δεν είναι η ώρα για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών και προσωπικών στόχων και φιλοδοξιών». Ανέφερε ότι «είναι η ώρα όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για λύση και επανένωση, για αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικονομία».
Για πολλοστή φορά το τελευταίο 48ωρο συνέστησε προς όλους όπως αυτή την κρίσιμη ώρα ας γίνει ιδεολογία η Κύπρος και η σωτηρία της πατρίδας. Ανέδειξε την αναγκαιότητα για συνεισφορά όλων, πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών εταίρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας. Σημείωσε ότι η κινδυνολογία και η καταστροφολογία δεν είναι καλός σύμβουλος στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων.
Ο Πρόεδρος υπέδειξε πως για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην οικονομία απαιτείται ενότητα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας, αλλά και οι πάντες να κάνουν συμβιβασμούς. Δεσμεύθηκε στο στόχο να προχωρήσει με συμφωνημένα μέτρα μέσα από τον διάλογο που διέξαγεται τώρα. «Εάν δεν το πράξουμε θα το πράξουν κάποιοι άλλοι εκτός Κύπρου, με πολύ πιο επώδυνα μέτρα», υπογράμμισε σημειώνοντας με νόημα ότι δυνατή οικονομία είναι προϋπόθεση για επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα για απελευθέρωση.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό παρουσιάστηκε απαισιόδοξος. Ανέφερε ότι εάν η επίσημη τουρκική πολιτική είναι οι θέσεις που εξέφρασε πρόσφατα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «τα περιθώρια για συμφωνημένη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό τορπιλίζονται και εξανεμίζονται». Ο πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε απαράδεχτες, προκλητικές, κυνικές και αλαζονικές τις δηλώσεις Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα. Σημείωσε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ουσιαστικά τινάζει στον αέρα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και καταργεί τη βάση των διαπραγματεύσεων.
Η Τουρκία, ανέφερε ο Πρόεδρος, έρχεται αντιμέτωπη και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν διασυνδέει την επιστροφή της Αμμοχώστου, της Μόρφου και της Καρπασίας με την ενταξιακή της πορεία, και απειλεί με πάγωμα σχέσεων με τις Βρυξέλλες με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο. Σε μήνυμά του προς την ΕΕ υπέδειξε ότι ζητούμενο είναι η αντίδραση στην περιφρόνηση που επιδεικνύει η Τουρκία έναντι των ευρωπαϊκών αποφάσεων και κατευθύνσεων.
Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε τους Αμμοχωστιανούς ότι η πόλη τους παραμένει στο επίκεντρο των προσπαθειών του για λύση. Επικαιροποίησε την πρότασή του για επιστροφή της πόλης ως στοιχείου ώθησης των διαπραγματεύσεων και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να θέτει ως προτεραιότητα το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
* Με ανάμενες δάδες, πορεύτηκαν το Σάββατο το βράδυ οι Αμμοχωστιανοί προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου επέδωσαν ψήφισμα προς τα Ηνωμένα Έθνη, στο οποίο καταγγέλλουν την τουρκική εισβολή, την παραβίαση από την Τουρκία του διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι των νομίμων κατοίκων της πόλης του Ευαγόρα.
Στο ψήφισμα, το οποίο ενεκρίθη ομόφωνα, χαιρετίζονται οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, έχουν μοναδικό στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Η αντικατοχική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 21:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η εκδήλωση άρχισε με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης τραγωδίας στο Μαρί και των αποθανόντων κατά την τουρκική εισβολή το 1974.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας, ο Επίτροπος Προεδρίας, ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, οι δήμαρχοι Παραλιμνίου, Δερύνειας και Αγίας Νάπας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, βουλευτές όλων των κομμάτων, μέλη της Βουλής των Ελλήνων και ο Βρετανός βουλευτής Ίαν Λάβερι, ο οποίος είναι μέλος της βρετανικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο.