tromaktiko: Δυσαρέσκεια από τη Συρία

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Δυσαρέσκεια από τη Συρία



Κρίση ξέσπασε ανάμεσα στη Δαμασκό και τον Αραβικό Σύνδεσμο που κάλεσε τη χώρα αυτή να "ακολουθήσει το δρόμο της λογικής προτού να είναι πολύ αργά"...
ενώ τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι τραυματίστηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Το ανακοινωθέν του Αραβικού Συνδέσμου συνιστά "μια σαφή παραβίαση (...) των αρχών του χάρτη του Συνδέσμου και των θεμελίων της ενωμένης αραβικής δράσης", αναφέρει μία συριακή διακοίνωση που στάλθηκε στη γενική γραμματεία του Συνδέσμου.
Οι σύροι αντιπρόσωποι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι το ανακοινωθέν δημοσιοποιήθηκε "αν και η σύνοδος τελείωσε με μια συμφωνία να μην δημοσιοποιηθεί ανακοινωθέν ή να γίνουν δηλώσεις στον Τύπο".
Οι Σύροι ενεργούν "ως το ανακοινωθέν να μην έχει δημοσιοποιηθεί, πόσω μάλλον που περιλαμβάνει (...) απαράδεκτο και προκατειλημμένο λεκτικό".
Ο Σύνδεσμος είχε χθες βράδυ έκτακτη σύνοδο για τη Συρία και τη Λιβύη. Οι υπουργοί έκαναν έκκληση "να τεθεί τέρμα στην αιματοχυσία και να ακολουθηθεί ο δρόμος της λογικής προτού να είναι πολύ αργά", εκφράζοντας την "ανησυχία τους έναντι των σοβαρών εξελίξεων στη συριακή σκηνή που έχουν προκαλέσει χιλιάδες θύματα και τραυματίες".
Έκαναν έκκληση επίσης να "γίνει σεβαστό το δικαίωμα του συριακού λαού να ζει με ασφάλεια και να γίνουν σεβαστοί οι νόμιμοι πόθοι του για πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις".
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ Ελ-Αράμπι, αναμένεται επίσης να μεταβεί επειγόντως στη Δαμασκό προκειμένου να μεταφέρει μία πρωτοβουλία επίλυσης της κρίσης στη χώρα αυτή, ωστόσο ο ίδιος δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία της Συρίας αναμένεται ακόμη.
Η καταστολή στη Συρία έχει προκαλέσει το θάνατο 2.200 και πλέον ανθρώπων από το Μάρτιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Επί του εδάφους, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα όταν μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας και του συριακού στρατού εισέβαλαν σε μία περιοχή κοντά στην Ιντλέμπ (βορειοδυτικά), σύμφωνα με ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
"Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι τραυματίστηκαν στην περιοχή Χαν Σεϊχούν, κοντά στην Ιντλέμπ, κατά τη διάρκεια εισβολής των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού", δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), επικαλούμενος προσωρινό απολογισμό.
Από την πλευρά του, το πρακτορείο ειδήσεων Sana αναφέρει στη δική του εκδοχή πως οι φρουροί της Αγροτικής Τράπεζας στην πόλη αυτή σκότωσαν δύο μέλη μιας "ένοπλης τρομοκρατικής συμμορίας" και τραυμάτισαν δύο ενώ επιχειρούσαν να διαρρήξουν την τράπεζα.
Εξάλλου, ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στη διάρκεια διαδήλωσης σήμερα στην Ινχέλ (νότια), σύμφωνα με το OSDH. Στην πόλη αυτή, έγινε επίσης η κηδεία του Μουχάμαντ Σουλτάν Αλ-Φαρουάν, 14 ετών, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα πριν από δύο εβδομάδες.
Για αυτήν την Κυριακή, η συλλογικότητα "Syrian Revolution 2011" κάλεσε μέσω της σελίδας της στο Facebook σε μία "προσευχή για τους μάρτυρες" σε τεμένη και εκκλησίες 32 πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!